7.Sınıf Özgün Türkçe Bilim ve Teknoloji Teması Ampulün İlk Yanışı Metni Cevapları

7.Sınıf Özgün Türkçe Bilim ve Teknoloji Teması Ampulün İlk Yanışı Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

7.Sınıf Özgün Türkçe Ampulün ilk Yanışı Metni Cevapları. 7.Sınıf Özgün Türkçe Kitabı Bilim ve Teknoloji Teması Ampulün İlk Yanışı Metni Yanıtları. 7. Sınıf Türkçe Özgün Ders Kitabı Cevapları sayfa 234 235 236 237 238 239 240

7.Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA ERDEMLER
  2. TEMA MİLLÎ MÜCADELE VE ATATÜRK
  3. TEMA DUYGULAR
  4. TEMA MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ
  5. TEMA DOĞA VE EVREN
  6. TEMA SANAT
  7. TEMA KİŞİSEL GELİŞİM
  8. TEMA BİLİM VE TEKNOLOJİ

AMPULÜN İLK YANIŞI METNİ

40-50 adam, koca bir laboratuvara dolmuş, Thomas Alva Edison adındaki çılgın ama bir o kadar da çalışkan bir mucitin liderliğinde, harıl harıl çalışıyordu. Doğrusu o güne kadar, böyle bir bilimsel araştırma seferberliği görülmüş şey değildi.
Cam ampullerin içindeki hava, elektrik akımının kızdırdığı tellerin anında yanıp kül olmaması için boşaltılıyordu ama önemli bir sorun vardı: O teller hangi maddeden yapılacaktı?
Bazıları çok az dayanıyor, bazıları çok pahalıya mal oluyor, bazıları yeterince ışıltı saçamıyor, bazıları daha en başından kararıyor, bırakın ışık saçmayı, ortalığın ışığını sanki içine çekiyordu…
Doğru maddeyi bulmak için neler neler denenmişti. Kömürleştirme işleminden geçirilmiş mukavva, mantar, Hindistan cevizi kabuğu, at kuyruğu, ağaç dalı… Hatta laboratuvarı gezmeye gelen kızıl sakallı
bir adamın sakalından, adamcağız “Durun ne yapıyorsunuz!” demeye kalmadan koparılan üç beş tel…

Edison başta olmak üzere herkes bu deneme yanılmalardan çok yorulmuştu. Bine yakın farklı madde denenmiş ama istenilen sonuç alınamamıştı…
Edison’un asistanı, herkesin çok yıprandığına ve bu işe daha fazla devam etmenin bir anlamı olmadığına inanıyordu. “Artık bu işten vazgeçsek!” dedi. “Bine yakın deneme yaptık ama sonuç başarısız oldu…”
Edison ise tüm yorgunluğuna rağmen tarihe geçecek bir yanıt verdi:
“Ne demek hiçbir netice alamadık! Öyle şey olur mu? Bin ayrı madde denedik ve bin tane yanlış maddenin hangileri olduğunu öğrendik!”

1879 yılının kasım ayıydı. Yorgun mucit Edison, aralıksız süren çalışmalarına kısa bir süre ara vermiş, masasının başında bitkin bitkin oturuyor ve ne yapacağını düşünüyordu.
Can sıkıntısından, ceketinin düğmeleriyle oynamaya başladı. Düğmelerden biri düşmek üzereydi, Edison çekip kopardı bu düğmeyi. Düğme kopunca dikili olduğu yerden bir iplik parçası sarkmaya başladı. İpliği gören Edison’un kafasında bir anda ampul yanıverdi! “Bunu denemedik!” dedi ve ekibindeki elemanlara hemen pamuk ipliği bulmalarını söyledi.
Elemanlar, Edison’un dediğini yaptılar ama kimsenin zerre miktar ümidi yoktu. Aceleyle getirilen bir yumak pamuk ipliği, Edison’un talimatı ile önce küçük parçalara bölündü. Sonra da özel bir yöntemle kömürleştirildi.
Kömürleştirilen iplikler elbette kırılmaya karşı son derece hassas bir hâl almıştı. Ama biraz dikkatle, bir tanesi ampulün içine kırıp dökmeden yerleştirilebildi.
Sıra ampule elektrik akımının verilmesine gelmişti. Nefeslerin tutulduğu bir anda akım verildi. Kömürleşmiş pamuk ipliği önce kızardı, sonra da etrafa tatlı sarı bir ışık vermeye başladı. Peki, bu kaç dakika sürecekti?

Herkes, “Şimdi kararıp sönecek!” korkusuyla ampulün çevresini sarıp beklemeye başladı. Dakikalar bir bir geçiyor fakat ampul yanmaya devam ediyordu. Aradan saatler geçti, ampul hâlâ yanıyordu.
Aranan madde bulunmuştu işte…
Kısa bir süre sonra, bir elektrik santrali yapıldı. 900 binaya elektrik şebekesi kuruldu. 14 bin ampul, açma kapama anahtarları ile üretilip evlere takıldı.
4 Eylül 1882’de Edison’un şalteri kaldırmasıyla dünyanın elektrikle aydınlatılan ilk mahallesi, binlerce insanın gözü önünde ışıl ışıl parıldamaya başladı. (…)

7.Sınıf Türkçe Özgün Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234-240

Bilim ve Teknoloji Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

AMPULÜN İLK YANIŞI METNİ CEVAPLARI

7.Sınıf Özgün Türkçe Ampulün ilk Yanışı Metni Cevapları

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Thomas Alva Edison hakkında edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Yazılarınızı sınıf panosunda sergileyiniz.

CEVAP

Thomas Alva Edison (1847 – 1931),Thomas Edison’un Hayatı; 1847 yılında Ohio’nun Milan kentinde dünyaya geldi. Thomas Edison 7 yaşında ikin ailesi ile birlikte Port Huron adında bir kasabaya yerleştiler. Thomas Edison ilköğretimine burada başladı. Ancak daha üzerinden 4 ay geçmeden bir hastalığa yakalandı. Okula tekrar başladığında disleksi hastası olduğu için algı sorunları yaşıyordu bu yüzden okul yönetimi Edison’u okuldan uzaklaştırma kararı aldı.

Kanada’da öğretmenlik yapmış olan annesi Thomas Edison’un eğimine devam etti. Edison meraklı kişilikte bir çocuktu daha 10 yaşında fizik ve kimya kitaplarına gömülmüştü. Thomas Edison kimya bilimi üzerine yoğunlaştı. Evlerinin bodrum katını küçük bir kimya Laboratuvarına dönüştürmüştü. Özellikle de volta kaplarından elektrik akımı elde etme üzerinde araştırmalar yapıyor ve kendisi de deniyordu. Kısa zaman sonra Thomas Edison mors alfabesini öğrendi ve kendisi bir telgraf yaptı. Tamda bu dönemlerde geçirdiği bir rahatsızlık sonucu kulaklarında işitme problemleri yaşamaya başladı.

12 yaşına geldiğinde Port Huron ile Detroit arasında çalışan trende gazete ve meyve satmıştır. Kimya aşkı yüzünden Thomas Edison laboratuvarının bir kısmını trene taşımıştı. Trene götürdüğü kimyasallardan birinin kırılması ve treni yakması üzerine işinden oldu. Sonrasın da Jimmie Mackenzie sayesinde Edison telgraf operatörlüğüne başladı. Edison’nun işitme engeli onu etkilemişti. Ancak yanındaki telgraflardan gelen sesler onun duyması için teşvik olmuştu.

Thomas Edison, Michael Faraday’ın Experi Mental Research in Electricity isimli kitabını okudu ve çok etkilendi Faraday’ın deneylerini tekrarladı. Kendi deneylerine dair notlar tutmaya başladı.

21 Yaşına geldiğinde Thomas Edison’un Hayatı bir atölye kurarak devam etti ve elektrikli bir oy kayıt makinesi geliştirdi. Ancak makineyi kimse almayınca beş parasız ve borçlu bir şekilde New York’a yerleşti. Altın borsasında kullanılan telgraf bozulunca çareyi Edison’dan yardım istemekte buldular. Edison’un cihazı çok iyi şekilde onarması üzerine Western Union Telegraph Company firması Thomas Edison’ a bir öneride bulundu. Geliştirilmekte olan telgraflı kayıt aygıtları üzerine çalışmalar yapacaktı.

Thomas Edison bunun üzerine bir arkadaşı ile birlikte şirket kurdu ve patentlerini satmaya başladı. Bu işten çok iyi para kazanan Thomas Edison bu parayla New Jersey’de telgraf ve telex makinesi üretimine başladı. Bir süre sonra buradaki iş yerini kapatarak New Jersey’ de bulunan Melon Park’ ta bir araştırma laboratuvarını kurdu. Yeni buluşlar yapmak için çalışmalarına yoğunlaştı.

1877 yılında sesi kaydedip tekrarlanabilen gramofonu geliştirdi. Thomas Edison’nun bu buluşu çok ses getirdi. Ünü artık yurtdışına yayılmaya başlamıştı.

1878 yılında, William Wallace’in yaptığı 500 ampul gücündeki ark lambasına göre maliyeti daha düşük ve daha güvenli bir yöntemle çalışan bir elektrik lambasını geliştirme işine girdi. Bunun içi kampanya başlattı ve gerekli parasal desteği sağladıktan sonra Edison Electric Company adında bir şirket kurdu. Havası boşaltılmış bir ortamda ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı planlıyordu. Tam bir yıl süresince flaman olarak kullana bileceği bir tel yapmak için uğraş verdi. Yaklaşık 3000 denemeden sonra nihayet 1879 yılında yılbaşı gecesi 2000 adet karbon flamanlı elektrik ampulünü halka tanıttı. 1882 yılında New York sokakları ilk defa bu lambalarla aydınlığa kavuştu.

1871 ve 1886 yıllarında iki evlilik yaptı. Thomas Edison’un bu evliliklerden üçer çocuğu oldu. Thomas Edison 1931 yılında hayatını kaybetti. Bu yazımızda sizlere Thomas Edison’un Hayatı ve icatlarını anlattık diğer yazımızda görüşmek üzere.

Flaman: Edison’nun tasarlamış olduğu lambaların içerisinde bulunan, üzerinde akım geçtiğinde ısınıp ışık yayan ufak tel parçası.

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236

1.ETKİNLİK

a. Metinde geçen ve aşağıda harfleri karışık olarak verilen sözcükleri, sözcük gruplarını yazınız.

  1. ravboutarla -> laboratuvar
  2. timuc -> mucit
  3. bekilertesr -> seferberlik
  4. natsisa -> asistan
  5. ecneti -> netice
  6. rerze -> zerre
  7. keşebe -> şebeke
  8. ratehi meçgek -> tarihe geçmek
  9. ratleş -> şalter
  10. yıpahala lam molka -> pahalıya mal olmak
  11. çosun malakam -> sonuç almak

b. Yazdığınız sözcüklerin, sözcük gruplarının numaralarını anlamlarının başına yazınız.

CEVAP

(7) Ülke çapında yaygınlaştırılmış ulaşım ve iletişim örgüsü, ağ.

(6) Çok küçük parçacık.

(8) Önemi bakımından unutulmayacak bir durum kazanmak.

(5) Bir olayın doğurduğu başka bir olay veya durum, sonuç.

(10) Çok para, özveri, emek gerektirmek, kolay elde edilememek veya zarara, sıkıntıya yol açmak.

(2) Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimse.

(1) Ayrıştırma, birleştirme yoluyla bir sonuca ulaşmak veya teşhis koymak için çeşitli araçlar kullanılarak tıp, eczacılık, fizik, kimya gibi bilim dallarıyla ilgili araştırmaların, deneylerin yapıldığı özel donanımlı yer.

(9) Anahtar, genellikle binaların girişine gelen elektrik akımını açıp kapamaya yarayan araç.

(4) Yardım eden veya gerektiğinde yardım edecek olan kimse, yardımcı.

(11) Bir işi bitirememek, neticelendirememek.

(3) Bir durumun ilan edildiği veya savaşın sürdüğü dönem.

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 237

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Edison ve ekibinin en önemli sorunu neymiş?

Cevap: Elektrik akımının kızdırdığı tellerin hangi maddeden yapılması gerektiği.

2. Edison ve ekibi, doğru maddeyi bulmak için neler denemişler?

Cevap: Kömürleştirme işleminden geçirilmiş mukavva, mantar, Hindistan cevizi kabuğu, at kuyruğu, ağaç dalı, sakal kılı.

3. Edison’un asistanı Edison’a ne söylemiş?

Cevap: “Artık bu işten vazgeçsek! Bine yakın deneme yaptık ama sonuç başarısız oldu…”

4. Edison’un, asistanına verdiği tarihe geçecek cevap neymiş?

Cevap: “Ne demek hiçbir netice alamadık! Öyle şey olur mu? Bin ayrı madde denedik ve bin tane yanlış maddenin hangileri olduğunu öğrendik!”

5. Edison soruna nasıl bir çözüm bulmuş?

Cevap: Pamuk ipliğini özel bir yöntemle kömürleştirmiş ve bu maddeyi deneyerek çözüm bulmuştur.

6. 4 Eylül 1882’de hangi olay gerçekleşmiş?

Cevap: Dünyada ilk defa bir mahalle elektrik ile aydınlanmıştır.

3.ETKİNLİK

Metnin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini aşağıya yazınız.

CEVAP

Metnin konusu: Ampulün icadı

Metnin ana fikri: Başarmak için vazgeçmemek gerekir.

Metnin yardımcı fikirleri: Yapılan yanlışların sonucu başarısızlık değil nasıl başarısızlığa uğranacağını gösteren birer tecrübedir.

Başarı için sabır ve azim şarttır.

Deneme yapmadan doğru yol bulunamaz.

4.ETKİNLİK

Aşağıdaki görsel ve özdeyişin metnin ana fikri ile ilgili olup olmadığını arkadaşlarınızla tartışınız.

Hayatın en büyük hataları, başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur.

Thomas Alva EDISON

Cevap: Görsel ve özdeyiş, metnin ana fikri ile doğrudan ilgilidir. Görselde bir kazma ile paraya ulaşabilecek bir insanın vazgeçişini, bu nedenle zafere ulaşamadığını görüyoruz. Özdeyiş de bunu açıklıyor.

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238

5.ETKİNLİK

a. Görsellerdeki aydınlatma araçlarını, gelişimine uygun olarak geçmişten günümüze doğru numaralandırarak sıralayınız.

CEVAP

  1. GÖRSEL (5)
  2. GÖRSEL (3)
  3. GÖRSEL (8)
  4. GÖRSEL (2)
  5. GÖRSEL (6)
  6. GÖRSEL (1)
  7. GÖRSEL (7)
  8. GÖRSEL (4)

b. Teknolojinin hiç ilerlemediğini düşününüz. Bu durumda nasıl bir yaşantımız olurdu? Yazınız.

CEVAP

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239

6.ETKİNLİK

Aşağıdaki işaretlerin anlamlarını altlarına yazınız.

CEVAP

  1. İŞARET: Genel İzleyici
  2. İŞARET: 7 Yaş ve Üzeri
  3. İŞARET: 13 Yaş ve Üzeri
  4. İŞARET: Cep Telefonu Yasaktır
  5. İŞARET: Kaygan Zemin
  6. İŞARET: Olumsuz Örnek Olabilecek Davranışlar
  7. İŞARET: Ateş Yakmak Yasaktır
  8. İŞARET: Şiddet ve Korku
  9. İŞARET: Emniyet Kemerinizi Takınız

7.ETKİNLİK

Tablodaki fiillerin hangi kip ve kişi ekiyle çekimlendiğini örnekteki gibi yazınız.

FiillerKip EkiKişi Eki
çalıştım-tı, geçmiş zaman kipi eki-m, 1. tekil kişi
geleceksin-ecek, gelecek zaman eki-sin, 2. tekil kişi
bitirmeliyiz-meli, gereklilik kipi-iz, 1. çoğul kişi
yaparım-ar, geniş zaman eki-m, 1. tekil kişi
bulmasanız-sa, şart kipi-ız, 2. çoğul kişi
okuyacak-acak, gelecek zaman eki-, 3. tekil kişi
gidelim -e, istek kipi -lim, 1. çoğul kişi

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 240

8.ETKİNLİK

a. Sizce yapılmış en önemli icat hangisidir? Nedenini de belirterek aşağıya yazınız.

CEVAP

Bence yapılmış en büyük icat elektriktir. Çünkü şu anda kullandığımız neredeyse bütün teknolojik aletler elektrik ile çalışmaktadır.

b. Toplumun belli bir ihtiyacına yönelik yapılması gereken yeni bir icat olduğunu düşünüyor musunuz? Bu icat ne olabilir? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

CEVAP

Evet düşünüyorum. Bu icat sağlık alanına yönelik olmalı bence. Hala tanısını ve tedavisini bulmakta zorlandığımız bir çok hastalık var. Hastalıkların tanısını ve tedavisini kolaylıkla belirleyebilecek bir makine icat edilmeli diye düşünüyorum.

c. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzeltiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. İbni Sina’nın tıp alanındaki çalışmalarını araştırıp sunum hazırlayınız.

2. İbni Sina’nın yazdığı eserlerin adlarını ve içeriklerini araştırıp defterinize not ediniz.

CEVAP

Gerçek adı Ebu Ali Hüseyin, çağdaşları Şeyhü’l-reis öğrencileri Reis, Batı dünyasının ise Avicenna adıyla tanıdığı İbn-i Sina, her ne kadar hekim olarak şöhret yapmışsa da matematik, astronomi, fizik, kimya, jeoloji, felsefe, teoloji, şiir ve müzik onun dehasıyla zenginleşmiştir.

İbn-i Sina, 980’de Buhara (Özbekistan) yakınındaki Efşene’de doğdu. 10 yaşında Kuran’ı ezberler, ne aritmetik, ne de Arap şiiri onun için zordur. Kuşyar adlı bir doktorun yanında okuduğu tıp kitapları sayesinde tıpta yoğunlaştı. İbn-i Sina on yedi yaşında bir hekim olarak şöhret kazanmış ve elli yedi yıl gibi kısa sayılabilecek bir ömre, birçok bilimsel ve felsefi çalışmanın yanı sıra devlet adamlığını da sığdırmıştır.

Samani hanedanından Nuh İbn-i Mansur’u tedavi etmiş, bu sayede saray kütüphanesini kullanma hakkına sahip olmuştur. Burada başka disiplinlere ait öğretileri de öğrenme fırsatını yakalamıştı. Aristo ve diğer filozofların teorilerini öğrendi. Aristo’nun metafiziğini, Farabi’nin kitabı sayesinde kavradı. Mansur ölünce, Harezm’e gitti ve Emir Ali’nin doktoru oldu. Gazneli Mahmut, İbn-i Sina’nın kendi emrine girmesini isteyince bunu reddetti. Mahmut’tan korktuğu için farklı bölgelerdeki emirlerin saraylarında çalıştı. Tıpla ilgili 2 önemli kitabı vardır. Bunlardan ilki, kalp ilaçları konusunda yazılmış eczacılık ile ilgili bir eser olan, Kalp İlaçları Risalesi ve Kanun’dur. Bu eserinde önce kalp hakkındaki teorileri ve genel olarak ilaçların özelliklerini ele almış, sonrasında kalp ilaçlarını ele alıp, alfabetik sırayla onların özelliklerini ve hangi kalp rahatsızlığına iyi geldiğini belirtmiştir.

Diğeri de İslam dünyasının yanı sıra Avrupa’da da tanınmasını sağlayan El Kanun Fi’t Tıb (Tıbbın Kanunu) isimli eseridir. Yaklaşık altı yüzyıl boyunca Asya ve Avrupa’daki tıp okullarında okutulan bu eser 5 ciltten oluşmaktadır ve Çin, Hint, Mısır’ın geleneksel tıp bilgilerini de içermektedir. Birçok kez Latinceye çevrilen eserin ilk çevirisi XIII. yüzyılda Cremonalı Gerard tarafından yapılmıştır. Eserde kanıta dayalı tıp, deneysel tıp, klinik testler, verimlilik analizi, risk faktörü ve sendroma dayalı hastalık teşhisi gibi konular yer almaktadır. Ayrıca farmakoloji alanında önemli bilgilerde bulunur. Ancak, eserin gözlem ve deneye dayanan ama bir yandan da hurafelerden tam olarak da kurtulamayan özelliği de görülür. 700 küsur ilacın da yer aldığı eser XIX. yüzyıla kadar tıp okullarında el kitabı olarak kullanılmıştır. Leonardo da Vinci’nin de kitabın etkisinde kaldığı söylenir. İbn-i Sina zamanına göre çok derin psikiyatri bilgisine sahipti. O dönemde hastanın psikolojik yönü, hekimlerden çok din adamları tarafından yürütülmekteydi. İbn-i Sina’ya göre ruh ve beden olarak iki cevher bulunmaktadır. Bunların her birinin kendine özgü hastalıkları vardır.

  • Hastalıkları muayene ederken, bünyelerine, mizaçlarına, yaşayışlarına, aldıkları gıdalara, yaptıkları beden hareketlerini büyük dikkatle sorar ve dinlerdi.
  • Hasta vücudunu baştan ayağa kadar tetkik eder, karaciğer ve dalağı eli ile yoklar, muhtemelen göğsü dinlerdi. Nabız ve idrarı muayene ederdi.
  • Kanseri, hacmi gittikçe artan ve kökleri civar hücreler içine sokulan, tahrip edici bir ur olarak anlatırdı.
  • Gözün altı bölümden olduğunu iddia etmiş, retinanın görmede olan rolünü bildirmişti. Gözbebeklerinin hareketini açıklamıştı.
  • Beyinde tümör teşekkül edebileceğini belirtmiştir.
  • Yüz felçlerini, mide ülserini çok güzel açıklamıştır.
  • Diyabetin belirtilerini tetkik etmiştir.
  • Sarılığın çeşitlerinin nedenini araştırmıştır.
  • Vebanın yayılmasında sıçanların rolünü sezmiştir.
  • Bazı bulaşıcı hastalıkların plasenta yolu ile geçebileceğine dikkati çekmiştir.
  • Güç doğumlarda iptidai bir forseps kullanılmasını tavsiye etmiştir.
  • Tedavide lavmanlara, buz keselerine, sıcak soğuk su banyolarına, spora ve içilecek memba sularına önem verirdi.

İbn-i Sina matematikte mantık ve öklit geometrisini ünlü matematikçi Abdullah Natili’den, fizik, matematik ve metafiziği kendi kendine öğrenmişti. Matematik kavramları üzerinde duran İbn-i Sina’nın matematik felsefesinin kurucularından biri olduğu söylenebilir.

Fizikle ilgili olarak optik, fizyolojik optik ve dinamik konularına ilgi duyan ve bu konudaki klasik bilgileri tartışarak yeni görüşler ileri süren İbni Sina, fizikteki önemli konulardan birisi olan hareketin açıklanmasında, Aristo’nun görüşüne karşı çıkar ve herhangi bir cisim bir engelle karşılaşmıyorsa onun hareketinin sürekli olduğunu söyler. Bu, daha sonra Newton tarafından da aynı şekilde ifade edilen Birinci Newton Yasası’dır.

Kimyada (simya) transmutasyon teorisinin doğruluğunu araştırmış ve reddetmiştir. Çünkü, her maddenin kendine ait özellikleri vardır. Teorisinin doğruluğunu deneysel olarak da göstermiş, saptamış ama onun yerine koyulacak yeni bir önerisi de yoktu. İbn-i Sina astronomide de Aristo’dan farklı düşünmez. Takvim çalışmasına girer, mikrometreyi ve Azimut kadranını (astronomik pusula) bulur, bu da teknolojik gelişmelere katkıda bulunduğunu gösterir.

İbn-i Sina felsefeyle de ilgilenmiş. İslam dünyasının önemli filozoflarından biri haline gelmiştir. El-Kindi, El-Farabi ve İbn-i Rüşd ile birlikte dört Aristotelesçi İslam filozofu arasında yer alan İbn-i Sina’ya göre felsefe ilimleri teorik ve pratik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Teorik olanlar yani matematik, doğa bilimi ve metafizik aklı sürekli düşünür bir hale getirerek, ruha düşünme yetisini kazandırır. Pratik felsefe ise teorik düşünme yetisini kişinin karakter özellikleriyle birleştirerek eylemler ile ilişkilendirir. İbn-i Sina Aristo metafiziği ile İslamiyeti kaynaştırmaya çalışmıştır.

İbn-i Sina, 32 yaşındayken Büveyhi Devleti hükümdarı Şemsed Devle’yi ağır bir hastalıktan kurtarır. Bu başarısı onun vezirliğe yükselmesine sebep olur. Aristo felsefesinin yorumu olan önemli eseri Kitab al-Şifa’yı yazmıştı. Koruyucusu Şemsed Devle ölünce yerine geçen oğlunun vezirlik teklifini kabul etmemiş, bu sebepten Funcan Şatosu’na hapsedilmişti. Dört ay zindanda kalır. Asistanı Cürcani tarafından zindandan kaçırılır. İbn-i Sina’nın yüzden fazla eserinin 40’ı tıpla ilgilidir.

“Ruhum kitaplarda yeni ile eskiyi aramasına ve
Kılı kırk yarmasına rağmen idrak edemedi bir tekini dahi.
Gönlümde binlerce güneş yanarken,
Çözemedim tek bir zerrenin manasını dahi”

İbn-i Sina, anısına kurulan hastane, fakülte ve üniversiteler vardır. Dante, 14. yüzyılda yazdığı ünlü İlahi Komedya oyununda onun adına yer verdi. Paris Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde portresi asılıdır. Ay üzerindeki bir kratere İbn-i Sina Krateri adı verildi. Çeşitli ülkeler, onun anısına madalyon, para, zarf ve pul bastırdı. Son 12 yılını Ebu Cafer’in (Müslüman bilim adamı) yanında geçirdi ve 1037’de öldü.

7.SINIF ÖZGÜN TÜRKÇE TÜM TEMALAR

7.SINIF MEB TÜRKÇE DERS KİTABI PDF

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır.