MBA – Model Bilimler Akademisi

6.Sınıf MEB Türkçe Sağlık ve Spor Teması Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları

6.Sınıf MEB Türkçe Sağlık ve Spor Teması Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

6.Sınıf MEB Türkçe Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları 6.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Yanıtları 6. Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları sayfa 230 231 232 233 234 235

6.Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA – Okuma Kültürü Teması
  2. TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
  3. TEMA – Bilim ve Teknoloji Teması
  4. TEMA – Erdemler Teması
  5. TEMA – Doğa ve Evren
  6. TEMA – Milli Kültürümüz Teması
  7. TEMA – Sağlık ve Spor Teması
  8. TEMA – Birey ve Toplum Teması

VAZGEÇMEYENLERİN HİKAYESİ DİNLEME METNİ

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme metnini İNDİR

6.Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230-235

Sağlık ve Spor Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

VAZGEÇMEYENLERİN HİKAYESİ DİNLEME METNİ CEVAPLARI

6.Sınıf MEB Türkçe Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlgi duyduğunuz spor dalı ile ilgili araştırdığınız haber metnini arkadaşlarınızla paylaşınız.

2. Dinleyeceğiniz metnin başlığı ve görsellerinden hareketle konusunu tahmin ediniz.

Metnin konusu engelli insanların spor alanında elde ettiği başarılar olabilir.

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 231

1.ETKİNLİK

A) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

CEVAP

ampüte: Kolu ya da bacağı kesilmiş kişiler için kullanılmakta olan bir tabir

federasyon: Aynı alandaki çeşitli kuruluşları bir arada toplayan dayanışma birliği

tezahürat: Bağırıp çağırarak, alkışlayıp tempo tutarak yapılan gösteri

kapasite: Belli bir alana sığabilecek kişi veya nesne sayısı

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini birer cümlede kullanınız.

CEVAP

Seyircilerin tezahüratı oyuncalara güç veriyordu.

Türkiye Basketbol Federasyonuna katılacağı için çok heyecanlıydı.

Stadyumun kalabalığı seyirci kapasitesinin çok üzerine çıkmıştı.

2.ETKİNLİK

A) Dinlediğiniz metne farklı başlıklar öneriniz.

Cevap: Takım Efsanesi

B) Dinlediğiniz metnin ana fikrini yazınız.

Cevap: Bedensel engeller başarıya engel değildir.

3.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. “Ampute Futbol Şampiyonası Finali’nde, A Millî Takım’ımız, İngiltere’yi 2-1 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu.” cümlesinin örtülü şekilde içerdiği bilgiyi açıklayınız.

Cevap: A Millî Takım’ımız geçtiğimiz Ampute Futbol Şampiyonası’nda da Avrupa şampiyonu olmuştur.

2. Millîlerimize madalya ve kupalarını veren kişi kimdir?

Cevap: Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’tır.

3. Ampute Millî Futbol Takımı’mızın oyuncuları ile ilgili verilen bilgilerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Anlatınız.

Cevap: Fiziksel engellerin başarıya engel olamayacağını gördüm.

4. Ampute Millî Futbol Takımı’mız milletimize hangi özellikleriyle örnek olmaktadır?

Cevap: Engeller karşısında pes etmeme özellikleri ile örnek olmaktadır.

5. Warren Bennis ( Vorın Benis)’in “Büyük başarılar, ancak başarabileceklerine inanan insanlar tarafından elde edilmiştir.” sözünün sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Başarmanın en büyük adımı, başarabileceğine inanmaktır. Başaracağımıza inandığımız zaman, karşımıza çıkan hiçbir engel bizi durduramaz.

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232

4.ETKİNLİK

Aşağıdaki haber metinlerini bir haber sunucusu olduğunuzu hayal ederek sesli okuyunuz.

Bora İsmail BİREN
Sporcu–Eskrim, Gençler Türkiye Eskrim Şampiyonası, Konya, 2014.
Karşılaşmayı 14-13 önde götürürken karşılıklı yapılan bir hamlede lehine yanlış karar veren başhakemi uyardı ve kazanacağı madalya rakibinin oldu.

Nihan GÜNEYLİGİL
Voleybolcu–Galatasaray
Galatasaray-Fenerbahçe Maçı, 2015.
Maç sırasında çıkan arbedede, seyircilerin hakemlere yabancı madde atmaları üzerine, kendi güvenliğini hiçe sayıp hakemlere kendini siper ederek onları korumaya çalıştı.

Yalçın ÇETİN
Spor Spikeri, Türkiye–Hollanda Millî Futbol Maçı, Konya, 2015.
Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Türkiye ile Hollanda arasında oynanan grup maçı için tribünlere gelen deneyimli spiker Yalçın Çetin, 90 dakika boyunca görme engelli seyircilerin arasında oturarak maçı radyodan anlatır gibi anlattı. Görme engelli seyircilerin, atmosferini hissettikleri ancak göremedikleri maçı yaşamalarını sağladı.

B) Yaşadığınız, tanık olduğunuz veya medya aracılığıyla öğrendiğiniz bir dürüst oyun (fair play) örneğini arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 233

5.ETKİNLİK

Okulunuzun spor faaliyetlerindeki başarıları ile ilgili gerçek veya kurgusal bir haber metni yazınız. Haber metninizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz. Örnek olarak haber sitelerinin spor menülerindeki haberlere göz atabilirsiniz.

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234

6.ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergelerden hareketle soruları cevaplayınız.

Sekiz takımın katıldığı bir turnuvayla ilgili bilgiler şöyle verilmiştir:

Karşılaşmalar eleme sistemiyle yapılmıştır. Karşılaşmayı kazanan takım bir üst tura çıkmış, kaybeden takım ise turnuvadan elenmiştir.

Aşağıdaki turnuva tabelasında kazanan takımlar “+” işaretiyle, kaybeden takımlar “-“ işaretiyle
belirtilmiştir.

1. Bu turnuvada şampiyon olan bir takım, kaç maç yaparak şampiyon olmuştur?

Cevap: Üç maç yaparak şampiyon olmuştur.

2. Yarı finalde H takımının F takımını elediği bir durumda E takımı yarı finalde hangi takımı elemiş olur?

Cevap: G takımını elemiş olur.

3. E takımının finalde elendiği durumda hangi takım şampiyon olmuştur?

Cevap: H takımı şampiyon olmuştur.

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 235

7.ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni, altı çizili kelime ve kelime gruplarına dikkat ederek okuyunuz. Bu kelimelerin metnin başlığı ile ilişkisini açıklayınız.

Cevap: “Turp gibi olmak” deyimi sağlıklı olmak anlamına gelmektedir. Altı çizili kelime ve kelime grupları da sağlık ile ilgili kelimelerdir.

B) Anlamını bildiğiniz bir deyim ile ilgili hikâye edici bir metin yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

CEVAP

İstediğiniz bir deyime göre bu etkinliği yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Hacivat ve Karagöz ile ilgili bir araştırma yapınız.

CEVAP

Karagöz ile Hacıvat kimdir, ne zaman yaşamışlardır, ne zaman ölmüşlerdir, neden öldürülmüşlerdir? Aslında sitedeki yazıları okuyanlar bunların cevabını bulabiliyorlar ama bazen okuma zahmetine katlanmayan arkadaşlar da oluyor, onlar için bir kez daha yazıyorum. Karagöz ve Hacıvat’ın yaşayıp yaşamadıkları belli değildir. Yaşayıp yaşamadığı belli olmayan kişilerin ölmeleri veya öldürülmeleri diye bir mevhum da olamaz. Karagöz hacivat bir efsanedir ve ne zaman , nasıl ortaya çıktığı hakkında kesin bilgiler ya da belgeler yoktur.

Efsaneye göre Karagöz ve Hacıvat Bursa‘da Ulucami’nin yapımı esnasında çalışan iki işçidir. Karagöz demirci ustası, Hacıvat ise duvarcı ustasıdır. İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlu tutuldukları için idam edilmişlerdir. Ancak daha önce Bursa sayfasında da yazdığım gibi bu bir efsanedir. Karagöz ve Hacıvat’ın kim oldukları hakkında kesin bilgi yoktur. Bu açıdan Karagöz ve Hacıvat kimdir sorusu aslında doğru bir soru değildir. Doğru cevap alabilmek için soruyu doğru sormamız gerekir.

6.SINIF MEB TÜRKÇE TÜM TEMALAR

6.SINIF MEB TÜRKÇE DERS KİTABI PDF

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır. Link verilerek paylaşım yapılabilir.