ÖSYM DGS Tercih Kılavuzu 2024 pdf indir ÖSYM DGS Tercihleri Ne Zaman

ÖSYM DGS Tercih Kılavuzu 2024 pdf indir ÖSYM DGS Tercihleri Ne Zaman
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 5 Ortalama: 4]

ÖSYM DGS Tercih Kılavuzu 2024 pdf indir ÖSYM DGS Tercihleri Ne Zaman

ÖSYM DGS Tercih Kılavuzu 2024

ÖSYM DGS Tercih Kılavuzu 2024 pdf indir ÖSYM DGS Tercihleri Ne Zaman

ÖSYM DGS Tercihleri ne zaman, dgs tercih listesi hazırlama, dgs kaç tercih hakkı var, yks tercih listesi nasıl olmalı gibi sorular YKS öğrencilerinin en çok sorduğu soruların başında geliyor.

DGS Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üniversitelerin iki yıllık önlisans bölümlerinden veya meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans programlarına geçişlerini sağlamak için yapılan merkezi bir sınav.

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bu sınav sonucunda öğrenciler DGS puanlarıyla lisans programlarına yerleştirilir.

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

2023 DGS KONTENJANLARI İÇİN TIKLA

2024 DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN

Tercih işlemleri tahminen 21-28 Ağustos 2024 tarihleri arasında olacaktır. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla elektronik ortamda yapacaklardır. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanan Tablolardan yararlanmaları gerekmektedir.

DGS TERCİH KILAVUZU TABLOLARI

Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de verilmiştir. Tablo-2 üç bölümden oluşmaktadır. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin tüm bölümlerinin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Açık öğretim lisans programlarına yerleştirme yapılabilmesi için bu programların da tercih listesinde yer alması zorunludur. Adayların, tercihlerini sadece bu tablolarda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir. Tablo-2’nin bölümlerinde mezun olunacak/olunan ön lisans alanı bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersizdir.
Tercih süresi içinde tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere işlem yapılmayacaktır.

Tercihlerinizi yaparken ise ÖSYM’nin güncelleyerek, yeniden yayımladığı 2024 DGS Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu kullanacaksınız. Bu kılavuzda her programla ilgili başta başarı sırası, puan, akademisyen sayısı gibi bilgiler yer alıyor. Tercihlerinizi yaparken özel koşullar bölümünü mutlaka okumanız ve size uygun olup olmadığını belirlemeniz gerekiyor.

DGS: Dikey Geçiş Sınavı 2023 Tercih Kılavuzu

2023-DGS Başvuru Kılavuzu

DGS Tercih kılavuzu 2023

2018 DGS EN DÜŞÜK PUANLAR

2022 DGS Yerleştirme Sonuçları Sayısal Bilgiler

2022-DGS Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler
2022-DGS Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin En Küçük ve En Büyük Puanlar

2022 DGS EK Yerleştirme Sonuçları Sayısal Bilgiler

2022-DGS Ek Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler
2022-DGS Ek Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin En Küçük ve En Büyük Puanlar

KİM HANGİ TABLODAN TERCİH YAPACAK?

TABLO-1: Bu tabloda lisans programları yer alıyor. Bu programları 2024-DGS ’de yeterli puan alanlar tercih yapabilecek.

Ayrıca Tablo-1 de Yer Alan Yükseköğretim Lisans Programlarının Koşul ve Açıklamaları bulunmaktadır.

TABLO-2: Bu tabloda Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları bulunmaktadır.

Adaylar, girmek istedikleri programları Tablo-1 den bularak tercih sırasına koyması gerek. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

DGS TERCİHLERİ: PUAN MI BAŞARI SIRASI MI?

Tercihlerinizi yaparken puanlar ve başarı sıralarına bakarak tercih yapmalısınız. DGS tercih kılavuzunda başarı sıralaması yoktur. Bu yüzden  2024 DGS başarı sıralamaları yol göstericiniz olacak.

DGS BAŞARI SIRALAMALARI İÇİN TIKLA

DGS KAÇ TERCİH HAKKI VAR

DGS ile yerleştirmelerde 30 tercih hakkı bulunuyor. İsterseniz hepsini kullanabilirsiniz. Ama istediğiniz kadar tercih yapabilirsiniz.

DGS PUANLARI NASIL KULLANILIYOR?

Adaylar DGS puanıyla 30 lisans programı tercihi yapıyor ve merkezi yerleştirmeleri de ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Yerleştirme sonuçları da yine ÖSYM sitesinden öğreniliyor. Daha sonra boş kalan kontenjanlar için tıpkı üniversite yerleştirmelerinde olduğu gibi ek yerleştirme yapılıyor.

DGS İLE YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?

Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları gözönünde tutularak bilgisayarla merkezi olarak ÖSYM tarafından yapılıyor.

İKİNCİ KEZ GİRENİN PUANI DÜŞÜYOR MU?

Bir yükseköğretim kurumuna bir önceki yıl yerleşen adayların Önlisans Başarı Puanları (ÖBP) 0.45 katsayıyla, yerleşmemiş adaylar için ise 0.6 katsayısıyla çarpılıyor.

Yani bir önceki yıl DGS ile bir bölüme yerleşen adayların ÖBP puanları (1/4) oranında düşer.

Bunlara da baktınız mı?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 8 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır.