DGS Geçiş Bölümleri 2024 DGS ile geçiş yapılacak bölümler
DGS Geçiş Bölümleri 2024 DGS ile geçiş yapılacak bölümler 2024. Dikey Geçiş sınavı ile geçil yapılacak bölümler yazımızda. DGS ile geçiş yapılacak bölümler 2024, dgs ile hemşireliğe geçiş yapılan bölümler, dgs ile geçiş yapılan bölümler, dgs ile 4 yıllığa geçiş yapılan bölümler
DGS ile geçiş yapılacak bölümler
DGS sınavı ile geçiş yapılacak lisans bölümleri burada. DGS ile geçiş yapılacak bölümler
TABLO-2.Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları
DGS Nedir?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üniversitelerin iki yıllık önlisans bölümlerinden veya meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans programlarına geçişlerini sağlamak için yapılan merkezi bir sınav.
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bu sınav sonucunda öğrenciler DGS puanlarıyla lisans programlarına yerleştirilir.
DGS Nedir DGS ye Kimler Başvurabilir
DGS GENEL BİLGİLER VE KURALLAR
- Sınav, Haziran ayının son haftasonunda uygulanır.
- DGS’de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 135 dakika olacaktır.
- Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.
- DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.
- Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayar ortamında yapılacaktır.
- Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.
- Yabancı dille öğretim yapılan programlarda ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda öğrencilerin lisans programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.
- Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de verilmiştir. Adayların, tercihlerini sadece bu tabloda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir.
- Sınavın uygulanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde aday tarafından verilen bilgiler esas alınacağından, Aday Başvuru Formlarına yazılan bilgilerdeki eksikler ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.
- Engelli/sağlık sorunu olan adayların başvurularını yapmadan önce kılavuzun ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI maddesini dikkatle okumaları, buna göre SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNDA yer alan durumlardan kendilerine uygun olan seçenekleri işaretlemeleri gerekir.
- Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için bir adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunlu olup, sınav kurallarına uymayan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı tespit edilen adayların, sınav ve yerleştirme sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir. Sınava girmek ve başarılı olmak, kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatta yer almayan bir hakkı adaylara vermez.
DGS KAÇ KİŞİ GİRİYOR
2022 DGS ye 330 bin 510 kişi başvurdu.
2021 DGS ye 380 bin 120 kişi başvurdu.
2020 DGS ye 350 bin 560 kişi başvurdu.
2019 DGS ye 336 bin 573 kişi başvurdu.
2018 DGS ye 388 bin 215 kişi başvurdu. Sınava 357 bin 150 kişi girdi
2017 DGS ye 355 bin 645 kişi başvurdu. Sınava 325 bin 525 kişi girdi.
DGS: Dikey Geçiş Sınavı
- Genel Bilgiler Temel İlke ve Kurallar
- TABLO-1.Merkezi Yerleştirme ile Dikey Geçiş Yapılacak Yükseköğretim Lisans Programları
- TABLO-1’de Yer Alan Yükseköğretim Lisans Programlarının Koşul ve Açıklamaları
- TABLO-2.Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları
- TABLO-3 Ön Lisans Diploması Alınacak Olan/Alınan Üniversite/Meslek Yüksekokulları
- TABLO-4 Ön Lisans Diploması Alınacak Olan/Alınan Program
- Aday Başvuru Formu
- Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu
- Başvuru Merkezleri
Bunlara da baktınız mı?
- DGS ÇIKMIŞ SORULAR
- DGS NEDİR KİMLER BAŞVURABİLİR
- DGS KAÇ SORU KAÇ DAKİKA
- DGS KONTENJANLARI GÜNCEL LİSTE
- DGS BAŞVURU VE SINAV TARİHLERİ
- DGS KAÇ KİŞİ GİRDİ (SON 3 YIL)
- DGS KALDIRILAN KONULAR
- DGS BAŞARI SIRALAMALARI
- DGS ÇALIŞMA PROGRAMI
- 2019 DGS TERCİH KILAVUZUNU İNDİR
- DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR TERCİH LİSTESİ
- DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLECEK BÖLÜMLER
- DGS KAÇ TERCİH HAKKI VAR
- DGS EN YÜKSEK PUAN KAÇ
- DGS HAM PUAN HESAPLAMA
- DGS SIKÇA SORULAN SORULAR
- DGS DERS NOTLARI
- DGS DERS VİDEOLARI