YKS Örnek Tercih Listesi 2024 YKS Tercih Listesi Nasıl Hazırlanır
YKS Örnek Tercih Listesi 2024 YKS Tercih Listesi Nasıl Hazırlanır gibi sorular yazımızda. Üniversite hayali kuran öğrenciler için ÖSYM tercih robotu ve örnek tercih listesi. ÖSYM YKS Tercih Listesi Nasıl Yapılır 2024 YKS Örnek Tercih Listesi, YKS tercih listesi hazırlama, YKS kaç tercih hakkı var, YKS tercih listesi nasıl olmalı
2024 YKS Örnek Tercih Listesi
ÖSYM YKS Tercih Listesi Nasıl Yapılır 2024 YKS Örnek Tercih Listesi, YKS tercih listesi hazırlama, YKS kaç tercih hakkı var, YKS tercih listesi nasıl olmalı gibi sorular YKS öğrencilerinin en çok sorduğu soruların başında geliyor.
KİM HANGİ TABLODAN TERCİH YAPACAK?
TABLO-3: Bu tabloda ön lisans programları yer alıyor. Bu programları 2023-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercih yapabilecek.
TABLO-4: Bu tabloda ise lisans programları yer alıyor. Bu programları da 2023-AYT/YDT’ de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercih edebilecek.
Adaylar, girmek istedikleri programları Tablo-3 veya Tablo-4’ten bularak tercih sırasına koyması gerek. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.
YKS ADAYLARINA TERCİH ÖNERİLERİ
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Bu sürecin bilimsel düzeyde ilerlemesi ve öğrencilerimizin bilinçli tercih yapması için bir dizi yeniliği hayata geçirdik. Öğrencilerimizin meslek seçimlerine ilişkin karar verme sürecinde YÖK Atlas’tan yararlanmalarını öneriyoruz.”
Saraç, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve sonuçların açıklanmasının ardından başlayacak tercih sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye, bu sınav ile ezbercilikten uzak, sayısal sözel okuryazarlık kavramı ile tanışmış oldu. YKS, önceki sınavlara nazaran daha basit, sade ve yalın, öğrenci dostu bir sınav.”
Üniversite adaylarına tercih yaparken önerileri sorulan Saraç, bu konuda bütün öğrenciler için tek bir doğrunun olmadığını, her öğrenci için ayrı doğruların bulunduğunu anlattı.
Saraç şöyle konuştu: “İnsanın öncelikle kendisini tanıması lazım. Bu konudaki iki yardımcı, aile ve okuldaki öğretmenlerdir. Azimle çalışmanın eşlik ettiği her meslek insanı hayatta başarıya götürür. Bir mesleği severseniz o da sizi sever ve içinde barındırdığı fırsatları size açar. Şu mesleklerde devlet istihdam garantisi var. Şu mesleklerde özel sektörde iş hazır” gibi eğilimlerin dünyada da hızlı şekilde terk edilmeye başlandı. Bir meslek üreten programdan başarı ile mezun olanların devlette istihdam sıkıntısı olsa da yakın ve ilişkili mesleklerde iş bulma imkanının büyük olduğunu veriler gösteriyor. Mesleğin gerektirdiği fedakarlığı gösterdiğinizde o meslek de istikbale yönelik size büyük fırsatlar sunar. Bu her meslek için geçerlidir. Sadece mesleğinizi sevecek ve çalışacaksınız.”
Saraç, öğrencilerin kendi birikimleri, karakterleri ve temayülleri ile uyumlu olan okumak istedikleri programları öncelik sırasına göre seçip sıralamalarını, ikinci olarak da bu programları hangi üniversitelerde okumak istediklerini şehir faktörüne de dikkat ederek yine önceliklerine göre belirlemelerini önerdi. Saraç, bunun için üniversiteler arasında karşılaştırma yapabilmeleri ve doğru verileri kullanmaları gerektiğini söyledi.
Saraç, YÖK olarak son yıllarda tercih kılavuzunda üniversitelerin öğretim üyesi sayısı, akredite programları gibi bilgilere de yer verdiklerine dikkati çekti. Saraç, öğrencilerin tercih yaparken geçen seneki taban puanlardan ve sıralamalardan da istifade etmeleri gerektiğini vurguladı.
Saraç, Vakıf üniversitelerinin hangisinin bilimsel başlıklarda nerede olduğunu bakılmalı. Kapalı alan, açık alan, kütüphane imkanları, araştırmaya önem verip vermedikleri, öğrenciye yatırım yapıp yapmadıkları, mezunların başarı durumları gibi verileri kamuoyuna açtıklarını, vakıf üniversiteleri konusunda reklama değil bu rapora dayanmaları gerektiğini söyledi.
Saraç, devlet üniversiteleri için de aynı tarzda bir rapor hazırlama sürecinde olduklarını ve gelecek seneye yayınlayacaklarını bildirdi.
Üniversitelerin özellikle tam zamanlı öğretim üyelerini nitelik ve nicelik olarak karşılaştırma yapmalarının çok önemli olduğunu da dile getiren Saraç, “Bunun verilerini kılavuzda ve Vakıf Üniversiteleri Raporu’nda yayınladık, konuya ilişkin güvenli veri reklamlarda değil bu raporlarda.” vurgusunu yaptı.
ÖĞRENCİLERE TERCİH SÜRECİNDE YARDIMCI OLUYORUZ
YÖK Başkanı Saraç, üniversite tercih sürecindeki adaylara yönelik şu bilgileri verdi:
“YÖK olarak sadece üniversite giriş sistemini belirlemiyoruz, aynı zamanda öğrencilere tercih sürecinde de yardımcı olacak çalışmalar yürütüyoruz. Bu sürecin bilimsel düzeyde ilerlemesi ve kıymetli öğrencilerimizin bilinçli tercih yapması için bir dizi yeniliği hayata geçirdik. Öğrencilerimizin meslek seçimlerine ilişkin karar verme sürecinde YÖK Atlas’tan yararlanmalarını öneriyoruz. YÖK Atlas Programımızın, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023-YKS tercih döneminde de yoğunlukla başvurulan en önemli bilgi ve rehberlik kaynağı olacağını düşünüyoruz.”
Bir kılavuz mahiyetinde işlev gören YÖK Atlas’ın öğrenciler tarafından büyük rağbet gördüğünü vurgulayan Saraç şu bilgiyi verdi: “Sistem, online olduğu günden bugüne kadar 17 milyonu aşkın kişi tarafından kullanıldı. Tercih dönemlerinde sistemi kullanan kişi sayısı 4 milyonu aştı.”
YÖK ATLAS’A İKİ MODÜL DAHA EKLENDİ
Saraç, YÖK olarak bu yıl ilk kez YÖK Atlas programına, 2023-YKS sonrasında tercih yapacak adayların yanı sıra, yükseköğretim ve eğitim camiasındaki yönetici ve araştırmacılar için çok faydalı olacağını düşündükleri “Meslek Atlası” ve “Tercih Listesi” modüllerini eklediklerini hatırlattı. Meslek Atlası Modülünde, ÖSYM Kılavuzu’nda yer alan lisans ve ön lisans programları ile ilgili “meslek bazında”, 2023 kontenjan, yerleşme ve tercih edilme bilgilerinin detaylarının kolaylıkla süzebileceğini belirtti.
Saraç, YÖK Atlas’ı sıklıkla kullanan üniversite adaylarının YÖK’ten talep ettiği Tercih Listesi Modülünün de 2023 tercih dönemi öncesinde YÖK tarafından yapılan çalışmalar neticesinde sisteme dahil edildiğini hatırlattı.
YÖK Atlas kullanıcılarının, basit bir üyelik adımı sonrasında, 2023 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan programlardan en fazla 50 tanesini tercih listelerine ekleyebileceklerini anlatan Saraç, şunları kaydetti:
“Bu sayede, YÖK Atlas’ı tekrar kullanmak üzere sisteme tekrar girdiklerinde aynı liste üzerinden işlemlerine devam edebilecekler. Öğrencilerimize, kendi mesleklerine ilişkin doğru karar verme süreçlerinde mutlaka YÖK Atlas’tan yararlanmalarını öneriyoruz. Öğrencilerimiz, sistemimizdeki bütün modülleri kullanarak tercihlerini kolayca yapabilecekleri gibi rehberlik hizmeti sunan hocalar için de YÖK Atlas ve modüllerinin birinci derecede başvuru kaynağı olması bizler için memnuniyet verici.”
TABLO-3 NE ANLAMA GELİYOR
Tablo 3’te ön lisans programları yer alıyor. Bu programları TYT puanı 150 ve üzerindeki adaylar tercih edebilir. Bu tablodaki programlara ek puanları ile yerleşme hakkı olanlar kendi alanları ile ilgili yükseköğretim programlarını Tablo-6C’de bulabilir.
ÖN LİSANS TABLO
Önlisans Üniversite Tercih Bölümleri 9 bölümden oluşuyor.
İşte bu sütunlar ve hangi bilgileri içerdikleri:
-Tabloda, her üniversitenin adından sonra bu üniversitede yerleştirme yapılacak yükseköğretim programlarının kodları (1) numaralı sütunda.
-Adları (2) numaralı sütunda.
-Programın öğretim süresi (3) numaralı sütunda.
-Programın puan türü (4) numaralı sütunda.
-Programın genel kontenjanı (5) numaralı sütunda.
-Okul birincisi kontenjanı (6) numaralı sütunda.
-Programla ilgili özel koşul ve açıklamaları (7) numaralı sütunda. (Bu koşul numaralarının içeriği “Tablo 3 ve Tablo 4’te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” başlığı altında numara sırasına göre verilmiştir.)
-(9) numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2023 yılındaki en küçük puanları.
-(8) numaralı sütunda ise en küçük puana karşı gelen başarı sırası yer alıyor.
Burada (—) işareti varsa bunun anlamı o program yeni açılmış ve ilk kez YKS ile öğrenci alacak demektir. Kontenjanı dolmayan bölümlerin karşısında puan ya da başarı sırası da olmaz. Kontenjanı bir önceki YKS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmaz.
YKS’de puan türü değişen programlarda ise (* * * *) işareti bulunuyor.
TABLO-4 NE ANLAMA GELİYOR
Tablo 4 lisans programlarına yer veriyor. Bu tablodaki bilgiler, 22 sütun hâlinde düzenleniyor.
LİSANS TABLO-4
-Her üniversitenin adından sonra bu üniversitede bulunan programların kodları (1).
-Bu programların adları ise (2) numaralı sütunda.
-(3) numaralı sütunda programın öğretim süresi.
-(4) numaralı sütunda programa hangi puan türüne göre öğrenci alınacağı.
-(5) numaralı sütunda genel kontenjandan alınacak öğrenci sayıları.
-(6) numaralı sütunda okul birincisi kontenjanından alınacak öğrenci sayıları.
-(7) numaralı sütun, belli koşulları sağladığı takdirde Millî Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) burslu statüde destek verilecek öğrenci sayısı.
-(8) numaralı sütünde her bir programla ilgili özel koşul ve açıklama numaraları. Bu numaralar 1, 2, 3, ….. şeklinde belirtiliyor. Bu koşulların neleri içerdiği, tablolardan sonra, “Tablo 3 ve Tablo 4’te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” başlığı altında, numara sırasına göre veriliyor. Bu bölüm önemli çünkü bir programın aradığı koşulları taşımıyorsanız yerleşseniz bile kayıt olamazsınız.
-(10) numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2023 yılındaki en küçük puanları.
-(9) numaralı sütunda ise en küçük puana karşı gelen başarı sırası yer alıyor.
YENİ AÇILAN PROGRAMLAR (—–) İŞARETİ
YKS’de yeni açılan programların karşısında (- – – -) yer alıyor. Kontenjanı bir önceki YKS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmaz.
YKS’de puan türü değişen programlarda ise (* * * *) işareti bulunuyor.
-11, 12, 13, 14 numaralı sütunlarda programın öğretim üyesi sayısı (yabancı uyruklu öğretim üyeleri hariç) yer alıyor.
Görevlendirme (GRV) sütununda “*” işareti bulunan programlarda eğitim-öğretim, mevcut kadronun yanı sıra bir kısım öğretim üyesi görevlendirmeleri ile sürdürülmekte.
-15 numaralı sütun o programın akreditasyon bilgisine yer veriyor. Yani o program ulusal ya da uluslararası bir değerlendirme kurumuna gidip, “Benim eğitimimin standartlarını denetle” demiş ve uygunluğuna ilişkin belge almış. 12 ulusal, 10 da uluslararası olmak üzere 22 kurumun akreditasyonuna yer veriyor.
-16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 numaralı sütunlarda ise seçtiğiniz bölümün mezunlarının ÖSYM’nin yaptığı sınavlardaki başarı durumları gösteriliyor. Bunun anlamı da bir üniversitenin çıktısının yani mezununun eğitiminin ne durumda olduğunu göstermek.
Hangi sınavlar var bu sütunlarda:
TUS TT1: TUS Temel Tıp Bilimleri Puanı (Tıp Fakültesi mezunları)
TUS TT2: TUS Temel Tıp Bilimleri Puanı (Tıp dışı meslekler)
TUS KTP: TUS Klinik Tıp Bilimleri Puanı
DUS: Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) Puanı
AB AYP: Adalet Bakanlığı Adli Yargı Sınavı Puanı
KPSS-1: 2023 yılı Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden hesaplanan puanların ortalaması (KPSSP1, KPSSP2, KPSSP3 puanlarının ortalamasıdır.)
KPSS-2: 2023 yılı KPSS121 Puan ortalaması
(—-) İŞARETİ NE ANLAMA GELİYOR?
YKS’de yeni açılan programlarda (- – – -) yer alıyor. Yani bu programlar ilk kez bu yıl öğrenci alacak.
Kontenjanı 2023-YKS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmuyor.
YKS’de puan türü değişen programlarda ise (* * * *) işareti bulunuyor.
Bunlara baktınız mı?
- YKS Çıkmış Sorular
- YKS Konu ve Soru Dağılımı
- YKS Kaç Ayda Kaç Günde Biter
- YKS Kaç Soru Kaç Dakika
- YKS Nedir YKS Katsayıları
- YKS Puanı Nasıl Hesaplanır
- YKS (TYT AYT) Baraj Kaç Puan
- YKS Başvuru Nasıl Yapılır
- YKS Tercihleri Nasıl Yapılır
- YKS Tercih Kılavuzu İndir
- YKS Kaç Tercih Hakkı Var
- YKS’ ye Kaç Kişi Giriyor
- YKS Sıkça Sorulan Sorular (YKS SSS)
- Meb Kazanım Testleri
- Ders Videoları
- Ders Notları