YKS Kaç Tercih Hakkı Var 2024 Üniversite kaç tercih hakkı var

YKS Kaç Tercih Hakkı Var 2024 Üniversite kaç tercih hakkı var
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 2 Ortalama: 3]

YKS Kaç Tercih Hakkı Var 2024 Üniversite kaç tercih hakkı var 2024. YKS Kaç Tercih Hakkı Var 2024 Üniversite kaç tercih hakkı var 2024, üniversite tercih hakkı kaç tane 2024, kaç tercih hakkımız var YKS, 2024 YKS kaç tane tercih

Üniversite kaç tercih hakkı var 2024

YKS Kaç Tercih Hakkı Var 2024 Üniversite kaç tercih hakkı var 2024 üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor.

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarıyla tercihler 27 Temmuz’da başlayacak.

2024 YKS: KAÇ TERCİH HAKKINIZ OLACAK?

YKS Kaç Tercih Hakkı Var 2024. Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih yapacak.

Tercihler internetten bireysel olarak kendileri yapılacak. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacak. Başka posta, elektronik posta gibi yollarla tercih yapılamayacak. Posta ile ÖSYM’ye gönderilecek tercihler de dikkate alınmayacak.

24 TERCİH HAKKINIZ OLACAK

Adayların 2022 YKS için tercih hakkı 24 olacak. Ön lisans ve lisans programlarını da listenize alabileceğiniz 24 bölümü tercih listenize yazabileceksiniz. Ancak tercihlerinizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz.

PROGRAMLARIN KONTENJAN VE KOŞULLARI ÖNEMLİ

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları Tablo 3 ve Tablo 4’te veriliyor.  Tablo 3’te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4’te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösteriliyor. Tüm koşul ve açıklamalar bu tablolardan sonra anlatılıyor.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Öncelikle adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecek. Ardından da bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacak.

YKS Tercihleri Nasıl Yapılır YKS Tercih Listesi

YKS Tercih Kılavuzu İndir

ÖĞRENCİLER HANGİ TABLODAN TERCİH YAPACAK?

TABLO-3: Bu tabloda ön lisans programları yer alıyor. Bu programları 2024-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercih yapabilecek.

TABLO-4: Bu tabloda ise lisans programları yer alıyor. Bu programları da 2024-AYT/YDT’ de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercih edebilecek.

Adaylar, girmek istedikleri programları Tablo-3 veya Tablo-4’ten bularak tercih sırasına koyması gerek. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

TÜM TERCİH ALANLARININ DOLDURULMASI MECBURİ Mİ?

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca 5 programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu 5 programı yazabilecek.

TABLOLARI DİKKATLİ İNCELE

Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmek. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz.  Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtiliyor.

Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyin. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak. Tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız ÖSYM tarafından kontrol edilmeyecek.

Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız belirlenen programları listenize aldıysanız tercihleriniz geçersiz sayılacak. Koşullarını taşımadığınız belirlenemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacak.

YKS TERCİHLERDE EN ÇOK MERAK EDİLENLER

Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için en az kaç puan almam gerekir?

TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir.

Lisans programlarını tercih edebilmek için en az kaç puan almam gerekir?

Merkezi yerleştirmede bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekmektedir.

TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı hangi oranda olacaktır?

TYT’nin katkısı % 40’dır.

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) katkı oranı ve hesaplanmasında bir değişiklik olacak mıdır?

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik olmayacaktır.

OBP puanı nasıl hesaplanmaktadır?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

Yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’nin katkısı ne olacaktır?

OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

Geçen yıl YKS puanımla bir yükseköğretim programına yerleştirildim ve kayıt yaptırdım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet. 2018-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Geçen yıl YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet. 2018-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek midir?

Evet. Bu programlarda başarı sıralaması şartı devam etmektedir.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabilir?

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulacaktır.

Geçen yıl meslek lisesinden mezun oldum. Bu yıl sınava girdiğimde mezuniyet alanımla ilgili lisans programlarına yerleştirme işleminde ek puan alabilecek miyim?

Bu kapsamda ek puan uygulaması sadece 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmaz.

Geçen yıl meslek lisesinden mezun oldum. Bu yıl sınava girdiğimde mezuniyet alanımla ilgili ön lisans programlarına yerleştirme işleminde ek puan alabilecek miyim?

Evet. Tablo 3C’yi inceleyiniz.

Meslek lisesi mezunuyum sınavsız tercih hakkım var mı?

2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.

Birden fazla ortaöğretim kurumundan diploma aldım. Ne yapmam gerekir?

Birden fazla diploması olanlar ile en az bir diploması olup 2018-2024 öğretim yılı içinde bir başka diploma alabilecek durumda olanlar, YKS değerlendirme işlemlerinde kullanılmak üzere bu okullardan birini seçmelidir. Adaylar, bu bilgilerini 18-26 Haziran 2024 tarihleri arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.trinternet adresinden onaylamak zorundadır.

YKS başvuru süresi sona erdikten sonra sınav merkezi tercihimi değiştirebilir miyim?

Adaylar, sınav merkezi tercihlerini, başvuru süresi içinde veya 21-22 Mart 2024 tarihleri arasında (22 Mart 2022 saat 23.59’a kadar) ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebilirler. Bu süre bittikten sonra sınav merkezleri tercihlerinde değişiklik yapılamaz.

YKS Kaç Tercih Hakkı Var 2024

YKS Kaç Tercih Hakkı Var 2024. YKS de toplamda 24 Tercih hakkınız bulunuyor.

YKS’de baraj puanı var mı?

Evet. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de 150 ve üzeri puan almak gerekmektedir.

SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan almak gerekmektedir.

YKS’ye engelli aday olarak başvuru yapacağım. Ne yapmam gerekir?

Engelli/sağlık sorunu olan adayların “Engelli Salonlarında” sınava alınabilmeleri için;

1) Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporlarının onaylı bir örneğini (bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları),

2) Sağlık/Engel Bilgi Formunu (doldurulmuş olarak),

3) Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçelerini,

4) Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na (06800 Bilkent-ANKARA) ulaştırmaları gerekmektedir.

Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan istenen belgeleri başvuru merkezine bırakabilir miyim?

İstenen belgeler doğrudan ÖSYM’ye gönderilmelidir. Başvuru merkezlerine bırakılmamalıdır.

Görme engelliyim, sınava okuyucu yardımı alarak gireceğim. Tüm sorulardan sorumlu muyum?

Görme engelli adaylardan okuyucu yardımı talep eden adaylara; şekil, grafik, tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorular ile karmaşık ifade içeren sorular sorulmaz.

Sağlık sorunumdan dolayı sınavda kullanmam gereken araç gereç bulunmaktadır. Bu araç ve gereçle sınava girebilir miyim?

Sağlık/Engel Bilgi Formundaki ilgili alanları doldurarak bu formu başvuru süresi içerisinde ÖSYM‘ye ulaştıran adaylar, araç ve gereçleri ile engelli salonlarında ÖSYM tarafından belirlenen şartlarda sınava girebilirler.

Az gören görme engelli bir adayım. Sınava başvurdum. Soruları kendim okumak istiyorum, bu durumda bana görme problemimden dolayı sınavda ek süre verilecek mi?

Soruları kendisi okuyabilecek durumda olan (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen) ancak, Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı %25 ve üzerinde olan az gören adaylara ek süre verilir.

Görme engelliyim, sınav için başvurumu yaptım. Sınavda 14 punto soru kitapçığı ve 14 punto cevap kağıdı alabilir miyim?

Soru kitapçığını kendi okuyabilecek durumda olan görme engelli adaylara, talepleri doğrultusunda 9 ya da 14 punto yazı karakterinde yazılmış soru kitapçığı verilmekle birlikte cevap kağıdı boyutu standarttır ve 9 puntodur. Cevap kağıdı 9 punto olduğundan dolayı adayların cevap kağıdı işaretleme durumlarını göz ardı etmemeleri gerekmektedir. Bu durumda bulunan adaylara talep etmeleri halinde İşaretleyici yardımı verilir.

Engelli/sağlık sorunu olan adayların özel hastane raporları kabul edilir mi?

Devlet veya Üniversite Hastanelerinden alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporları/Sağlık Kurulu Raporları kabul edilmektedir. Özel Hastane raporları kabul edilmez.

Bedensel engelli bir adayım, sınava gireceğim. Bedensel engelli adaylar için sınav uygulamaları nelerdir?

Sağlık/Engel Bilgi Formunda; Cevap Kağıdı İşaretleme Durumu, Sınav Salonuna Erişim Durumu, Sınav Salon Tercihi ile Sınava Getirilebilecek Araç ve Gereçler alanları Sağlık Kurulu Raporlarındaki durumlarına uygun olarak doldurulmalıdır. Adaylar için bu bilgiler göz önünde tutularak engelli salonlarına sınav yeri atamaları yapılır ve işaretleyici yardımına ihtiyacı olan bedensel engelli adaylara işaretleyici yardımı verilir.

Astım hastasıyım, sınava gireceğim. Astım ilacımla sınava girmem gerekiyor. Ne yapmalıyım?

Başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na (06800 Bilkent-ANKARA) ulaştırmaları gereken belgeler arasında bulunan (Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporlarının onaylı bir örneği, Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçe, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin fotokopisi) Sağlık/Engel Bilgi Formundaki Sınava Getirilebilecek Araç ve Gereçler başlığı altındaki alanı dolduran adaylar, ÖSYM tarafından belirlenen şartlarda araç ve gereçleri ile sınava girebilirler.

Daha önce engelli olarak sınava girdim. Tekrar rapor göndermem gerekir mi?

2014 yılı ve sonrasında EKPSS ve e-YDS hariç, Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporu ile ÖSYM’nin herhangi bir sınavına başvurunuz varsa ve engel durumunuzda bir değişiklik yoksa tekrar Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporu göndermeniz gerekmemektedir.

Engelli sağlık kurulu raporumda zihinsel mental retardasyon (MR) teşhisi bulunuyor. Benim durumumdaki engelli adaylar için sınav uygulamaları nelerdir?

Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında; Zihinsel mental retardasyon (MR) ile sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluk, özgül/özel öğrenme güçlüğü olduğu belirtilen adaylara ek süre ve talepleri doğrultusunda okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı verilerek engelli salonlarında sınava alınır.

Geçici engelim var, sınava gireceğim. Geçici engelli adaylar için sınav uygulamaları nelerdir?

Geçici süreli sağlık sorunu veya geçici özel durumu olan adayların; ilaç, ek gıda, tuvalet vb. ihtiyaçlarının karşılanmasına ve üzerlerinde/yanlarında sargı, alçı, atel, koltuk değneği, oturma simidi vb. aparatları ile sınava alınmalarına izin verilerek bu durumdaki adaylar engelli salonlarında sınava alınır. Ayrıca bu adaylara, talepleri doğrultusunda işaretleyici yardımı da verilir.

İşitme engelli bir adayım, sınava gireceğim. İşitme engelli adaylar için sınav uygulamaları nelerdir?

Sınava Giriş Belgelerinde “işitme cihazı/biyonik kulak” yazılı olan işitme engelli adaylar, bu cihazları ile sınav binalarına alınır ancak, cihazları salon görevlileri tarafından adaydan sınav öncesi teslim alınarak sınav tamamlandıktan sonra tekrar adaya teslim edilir. Sınava Giriş Belgelerinde işitme cihazı/biyonik kulak yazılı olan adaylardan bu cihazlarının sınav süresince üzerlerinde bulunmasını isteyenler ise Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunda ilgili alanı işaretlemeleri durumunda, il merkezlerindeki ÖSYM tarafından hazırlanan her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş Engelli Sınav Salonlarında cihazları ile sınava alınırlar.

ÖSYM tarafından hazırlanan her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş engelli sınav salonları nerelerde var?

ÖSYM tarafından hazırlanan her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş Engelli Sınav Salonları tüm il merkezlerinde oluşturulmuştur.

 ÖSYM tarafından hazırlanan her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş engelli sınav salonlarında kimler sınava alınırlar?

Sağlık/engel durumu nedeni ile alet, araç gereç ve cihazla sınava girmeleri gereken adaylar, ÖSYM tarafından hazırlanan her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınır.

2014 yılında sağlık kurulu raporumu ÖSYM’ye gönderdim. 2024 yılında tekrar gireceğim sınav için yeniden sağlık kurulu raporumu ÖSYM engelli adaylar daire başkanlığına göndermeli miyim?

Engelli/Sağlık sorunu olan adayların 2014 yılından itibaren başvurdukları ÖSYM sınavlarında (EKPSS, e-YDS hariç) alınan engel/sağlık durumu bilgileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtılmıştır. Engel/Sağlık durumunda değişiklik olmayan adayların yeniden Sağlık Kurulu Raporu göndermeleri gerekmemektedir.

YKS’ ye yabancı uyruklu adaylar başvuru yapabilir mi?

Yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilirler ancak bu adaylar; yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.

2020-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2024-YKS’ye girmek zorunda mıyım?

2020-TYT puanı 200 ve üzeri adaylar istedikleri takdirde bu puanlarını 2024-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2024-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanabilirler ancak, bu adayların 2024-YKS’ye başvuru yapmış olmaları zorunludur. Bu adaylar isterlerse 2024-TYT’ye girmeden AYT/YDT oturumlarına girebilirler veya isterlerse 2024 TYT ve AYT/YDT oturumlarının tümüne de girebilirler. Ayrıntılı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

2020-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2024-YKS’ye bu puanım nasıl dahil edilecek?

2020-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, 2024-TYT nihai sınav puanlarının belirlenmesi ve bütün adayların 2024-TYT nihai başarı sıralarının oluşmasına ilişkin ayrıntılı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

2020-TYT puanım 200’ün üzerinde 2020 yılı SAY, SÖZ, EA veya DİL puanımla bir lisans programına yerleşmek için tercihte bulunabilir miyim?

2020-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile adayların 2020 yılı AYT ve YDT puanları 2024 yılında geçerli değildir. 2024-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir programa yerleşmek isteyenlerin (2020-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2024-AYT ve/veya 2024-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunludur. Ayrıca bu adaylar istedikleri takdirde 2024-TYT’ye de girebilirler.

Hem 2020-TYT puanım 200’ün üzerinde hem de 2024-TYT’ye girmek istiyorum, mümkün mü? Bu durumda hangi puanım geçerli olacak?

2020-TYT puanı 200’ün üzerinde olan adaylar istedikleri takdirde başvurularını yaparak 2024-TYT’ye de girebilirler. 2020-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların puanı kılavuzda ayrıntılı olarak belirtildiği şekilde dönüştürülerek adayın Dönüştürülmüş Puanı bulunacaktır. Hem 2020-TYT sınavına girerek Dönüştürülmüş Puanı olan hem de 2024-TYT sınav puanı bulunan bir adayın yüksek olan puanı, adayın 2024-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır.

Bunlara baktınız mı?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır.