MERKÜR: Celladına Aşık Yalnız Bir Gezegen
Bu yazımızda size Celladına Aşık Gezegenden bahsetmek istiyorum. Diğer adıyla Zeus’ un oğlu Hermes
Zeus’ un Oğlu Hermes
Zeus’un oğlu Hermes (Merkür)’e Tanrı Apollon tarafından bugün tıbbın evrensel sembolü olarak kullanılan, ölüm-yaşam, sonsuzluk, bilgelik ve 4 temel elementi ifade eden Caduceus adı verilen asası ile bilinen ve rüzgarların tanrısı olarak adlandırılan Hermes(Merkür) , Tanrıların elçisi unvanıyla yer altı ve yer üstü arasında habercilik yapar, ölülerin ruhlarını yer altına götürür, onlara kılavuzluk yapar, yeryüzünde yolunu şaşıranlara rehberlik eder. Merkür gezegeni Roma mitolojisinde olduğu kadar, Yunan, Eski Mısır mitolojilerinde de adından söz ettirir.
Celladına aşık gezegen dememizin elbette mantıklı bir açıklaması var.
Merkür ve Güneş Sistemi
Güneş Sistemi’nde Güneş’e en yakın gezegen Merkür. Güneş’in sıcaklığı ile milyarlarca yıldır kavrulmakta ve küçülmekte. Merkür’ün boyutu neredeyse bizim gezegenimizin uydusu kadar. Güneş’e o kadar yakın ki ‘Çıldırmış olmalı!’ diye düşünürsünüz istemsizce. Shrek animasyonundan hatırlayacağınız şu replik: ‘ Gece başka gündüz başka, böyle sürüp gidecek…’ Merkür de aynen böyledir . Gece başka gündüz başkadır. Bana kalırsa Güneş sistemimizin en gizemli gezegenidir. Merkür gündüz 450 derece sıcaklığa ulaşabilir, gece ise -170 dereceye kadar düşer. Çünkü atmosferi yok denecek kadar azdır.
Yaklaşık 4 milyar yıl önce 100 km çapında devasa bir göktaşı Hermes’e çarptı ve yüzeyinde 1500 km çapında bir krater oluşturdu. O kratere Türkiye’yi sığdırabilirsiniz. Yalnızca bununla kalsa iyi. Milyarlarca yıldır Merkür darbeler alıyor. Tüm yüzeyi irili ufaklı kraterler, kanyonlar, uçurumlar ile dolu. Dışarıdan gelen bu saldırılarla da bitmiyor. İçin için kaynıyor Merkür. Volkanlar durmadan patlıyor ve tektonik olarak aktif bir gezegen olduğundan sürekli depremler meydana geliyor.
Merkür: En Yoğun 2.Gezegen
Merkür, Dünya’dan sonra en yoğun ikinci gezegendir. Atmosfere sahip olmasa da hidrojen, helyum, oksijen, sodyum, kalsiyum, potasyum ve su buharından oluşan yumuşak bir ekzosfere sahiptir. İlginç bir şekilde aşırı eliptik yörüngesi sayesinde, kendi etrafında dönmesi 59 Dünya günü sürer, Güneşin kavurucu yüzünde Güneşin kısa bir süreliğine doğup ardından batmasına sebep olur. Saniyede 50km’lik inanılmaz bir hızla, uzayda seyreden en hızlı gezegendir. 88 günde Güneş’in etrafında 1 tur atmış olur. Yani Merkür’de 1 yıl 88 gündür.
Merkür’ün yerçekimi Dünya’nın %38 i kadardır. Yani Dünya’da 50 kilo olan bir kişi Merkür’de 19 kilo olacaktır. Düşük yerçekiminin sebebi atmosferinin olmamasından ileri gelir.
Merkür’e gönderilen ilk uzay aracı; 1973 yılında fırlatılan Mariner 10 uzay sondasıdır. Ancak 1975 yılında Mariner 10 ile bağlantı kesilmiştir. Güneşe böylesine yakın bir gezegene gönderilen uzay aracının sonunun bu olması şaşırtıcı değil elbette. Ardından 2008 yılında fırlatılan Messenger uzay aracı 2011 yılında Merkür’ün yörüngesine giren ilk uzay aracı unvanına sahip olmuştur. 2015 yılında yakıtı bitmiş ve Merkür’e çarptırılarak görevine son verilmiştir.
Yalnız Bir Gezegen
Merkür yalnız bir gezegendir, bir tane dahi uydusu yoktur. Güneş’e çok yakın olduğundan Güneş’in manyetik alanı uydu oluşumuna izin vermez. Bu da demek oluyor ki gece Merkür karanlığa bürünür onu aydınlatacak bir Ay’ı yoktur.
Milyarlarca yıldır aşırı sıcağa ,aşırı soğuya , hayal dahi edemeyeceğimiz şiddette depremlere, göktaşlarının durmaksızın saldırısına , zifiri karanlığa ve yalnızlığa maruz kalan Merkür tüm her şeye rağmen efsanevi güzelliğiyle bizi büyülüyor. Bu gizemli gezegen belki bize bir şeyler anlatıyor…
Tuba Doxar