MBA Eğitim

6.Sınıf MEB Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme Metni Cevapları

6.Sınıf MEB Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme Metni Cevapları. 6.Sınıf Türkçe Kitabı Doğa ve Evren Teması Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme Metni Yanıtları

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA – Okuma Kültürü Teması
  2. TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
  3. TEMA – Bilim ve Teknoloji Teması
  4. TEMA – Erdemler Teması
  5. TEMA – Doğa ve Evren
  6. TEMA – Milli Kültürümüz Teması
  7. TEMA – Sağlık ve Spor Teması
  8. TEMA – Birey ve Toplum Teması

Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme Metni

  • Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme Metnini İNDİR

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160-165

Doğa ve Evren Teması Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme Metni Cevapları

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Hazırlık Çalışmaları

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160

1. Yaşadığınız bölgedeki hava şartlarının günümüzdeki durumuyla geçmişteki durumu hakkında büyüklerinizden edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Eskiden mevsimler arasında belirgin farklılıklar olduğunu söylediler. Büyüklerim eskiden yazların bu kadar sıcak geçmediğini, kışların ise daha soğuk geçtiğini söyledi.

2. Dikkatinizi en çok çeken yağış türü hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap:Dikkatimi en çok çeken yağış türü kardır. Bunun nedeni gökten yağan beyaz karların aşağıya düşerek birleşmesi ve her tarafı sarmasıdır. Bu durum bana hem ilginç hem de çok güzel gelmektedir.

1. ETKİNLİK 

“Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam” adlı metni dikkatle dinleyiniz. Dinleme sırasında öğretmeniniz metni durdurup metnin devamıyla ilgili tahminlerde bulunmanızı sağlayacak sorular soracaktir. Tahminlerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarıyla ilgili tahminlerinizi aşağıya yazınız. Tahminlerini zin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

  • eyalet: Çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bir tür bağımsızlığı olan yönetim bölgesi.
    kristal: Bazı cisimlerin aldıkları geometrik biçim.
    objektif: Fotoğraf makinesi, mikroskop, dürbün vb. optik aletlerde cisimlerden gelen ışınları alıp ekran üzerine aktaran mercek veya mercek sistemi.
    kadife: Yüzeyi belirli uzunlukta bırakılmış ham madde lifleriyle kaplı, parlak, yumuşak kumaş.
    gözlem: Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi.
    prizma: Işınları saptıran ve ayrıştıran, saydam maddeden yapılmış üçgen cisim.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız. 

1. Wilson Bentley nasıl bir çocukluk yaşamıştır? Bunu nereden anlıyorsunuz?

  • Cevap: Merak ve araştırmalarla dolu bir çocukluk yaşamıştır. Bunu, annesinin kendisine hediye ettiği mikroskopla incelemeler yapmasından anlıyoruz.

2. Wilson Bentley, kar kristallerinin resmini çizerken nasıl bir sorun yaşamıştır? Bu soruna bulduğu çözüm nedir?

  • Cevap: Kar kristallerinin eriyip yok olması sorununu yaşamıştır. Bu sorunu, fotoğraf makinesine mikroskop objektifi ekleyerek çözmüştür.

3. Metne göre kar kristallerinin farklı şekil ve büyüklükte olmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Hava sıcaklığı, rüzgarın hızı ve şiddeti, atmosferdeki su buharı miktarı ve bulutların yüksekliğine bağlı olarak değişmektedir.

4. Yaşadığınız çevrede ne tür değişimler fark ediyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap: Yaşadığım çevrede mevsimlerin süresinin zaman zaman değiştiğini fark ediyorum.

5. Yaşadığınız çevreyi gözlemlemeniz neden önemlidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yaşadığımız çevreyi daha yakından tanıyabilir, yeni keşifler yaparak insanlık tarihine katkı sağlayabiliriz. Bu bakımdan çevreyi gözlemlemek büyük öneme sahiptir.

4. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metni daha önce okuduğunuz “Ben Aziz Sancar” başlıklı metin ile karşılaştırınız. 

  • Benzerlikler: Her iki metinde de bilim insanlarından bahsedilmiştir. Yapılan buluşlardan bahsedilmiştir.
  • Farklılıklar: Aziz Sancar metni 1. kişi ağzından anlatılırken, Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam metni 3. kişi ağzından anlatılmaktadır.

5. ETKİNLİK 

Wilson Bentley’in kar kristallerine olan ilgisini fark eden ailesiyle Wilson Bentley arasında nasıl bir konuşma geçmiş olabilir? Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla bir konuşma kurgulayarak sınıfınızda canlandırınız.

Wilson’un Annesi: Oğlum! Vaktini hep dışarıda karla oynayarak geçiriyorsun. Üşütüp hasta olacaksın. Haydi, gel biraz da evde oyna.
Wilson: Yapamam anne. Ben oyun oynamıyorum ki!
Wilson’un Annesi: Ne yapıyorsun peki?
Wilson: Kar kristallerini inceliyorum.
Wilson’un Annesi: Hepsi aynı şey. Neyini inceliyorsun?
Wilson: Hayır anne, değil! Kar kristalleri birbirinden farklı. Aslında onları çizmeye çalıştım ama çizimi bitirmeden eriyorlar. Biraz araştırma yaptım. Bir fotoğraf makinem ve mikroskop objektifim olsa hepsinin fotoğrafını çekerdim.
Wilson’un Annesi: Bunu babana soralım mı?
(İçeriye girerler.)
Wilson: Babacığım, benim bir fotoğraf makinesi ve mikroskop objektifine ihtiyacım var.
Wilson’un Babası: Neden ki?
Wilson: Kar kristallerinin her biri başka şekil ve büyüklükteler. Onlar her çizmeye çalıştığımda eriyip kayboluyorlar. Fotoğraflarını çeksem onları ne güzel incelerdim.
Wilson’un Babası: Vay be! Bu çok ilginç bir gözlem oğlum. Demek böyle bir ilgin var. O zaman sana ihtiyacın olanları alacağım. Gözlem yeteneğine hayran kaldım. Aferin oğlum!
Wilson: Teşekkür ederim babacığım.

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162

Doğa ile ilgili merak ettiğiniz ve cevabını bulmak istediğiniz bir konuda, Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla aşağıdaki bilimsel araştirma basamaklarına uygun bir araştirma projesi hazırlayınız. Hazırladığınız projeyi arkadaşlarınıza sununuz.

  • Cevap

PROJE FORMU (Örnektir)

Grubun Adı: Üç Renk
Grubun Simgesi: (Gökkuşağı ikonu)
Grubun Üyeleri: Tuncay Kaplan, Enes Aslan, Orhan Panter.
Araştırmanın Konusu: Gökkuşağı oluşumu
Araştırmanın Amacı: Gökkuşağı oluşumu hakkında bilgi edinmek
Planlanan Araştırma Süresi: 3 hafta
Proje Çalışma Planı: İlk hafta konu ile ilgili araştırma yapılır. İkinci hafta gözlem ve deney yöntemleri kullanılır. Raporlar ve görseller hazırlanır. Üçüncü hafta tüm bulgular birleştirilip sunuma hazır hale getirilir.
İncelenecek Kaynaklar
A)Basılı Kaynaklar: Tübitak bilim dergisi, ansiklopediler.
B)İnternet Adresleri: http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/yapay-gokkusagi
Ulaşılması Beklenen Sonuçlar: Gökkuşağının oluşumu hakkında bilgi edinmek ve bu bilgileri sunmak.
Sunum Tarihi: 24.04.2019

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163

A) Aşağıda içinde “ağaç” kelimesi geçen atasözlerini düzenleyerek anlamları ile eşleştiriniz.

Bir vuruşla ağaç devrilmez. (D)
Meyve veren ağaç taşlanır. (E)
Ağaç yaprağıyla gürler. (B)
Ağacı kurt, insanı dert yer. (A)
Ağaç yaş iken eğilir. (C)

Atasözlerinin Anlamları


(A) Kurt ağacı nasıl içten içe kemirirse dert de insanı içten içe yer bitirir.
(B) İnsan önemli işleri akrabası, yakınları, yandaşlarından güç alarak daha kolay yapar.
(C) İnsanlar küçük yaşta kolay eğitilir.
(D) Olumlu bir sonuç elde etmek için tek bir girişimle yetinilmemeli, o işe devam edilmelidir.
(E) Bilgili, hünerli, işinde başarılı olan kimseler kıskanılır, eleştirilir ve işlerini yapmaları zorlaştirılır.

B) Yukarıdaki atasözlerinden birini seçerek bu atasözünün içinde geçtiği bir paragraf yazınız.

İşinde başarılı ve bilgili olan insanlarla uğraşan çok olur. Atalarımız, “meyve veren ağaç taşlanır” demişlerdir. Öyle sıradan kimselerle pek uğraşan olmaz. Ama toplumda bir konum edinmiş, bilgili, becerikli ve başarılı kimse kolayca hedef olur; hücumlara maruz kalır. Çünkü onun toplumdaki konumu kimilerinin kıskançlık duygularının kabarmasına yol açar.

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164

Ayşegül’ün yaşadığı şehrin haftalık hava durumu tahmin verileri aşağıdaki gibidir:

A) Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak tablo üzerinde boş bırakılan gündüz sıcaklıklarını yazınız.

Cevap: gündüz

  1. 6
  2. 5
  3. 0
  4. 5
  5. 0
  6. -2
  7. -3

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165

B) Tablo üzerindeki bilgilerden hareketle aşağıdaki soruları örnekteki gibi cevaplayınız.

En sıcak gündüz hangisidir? : 11 Mart Pazartesi günüdür.
En soğuk gündüz hangisidir? :17 Mart Pazar günüdür.
En soğuk yağışlı gün hangisidir? : 17 Mart Pazar günüdür.
Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı en fazla olan yağışlı gün hangisidir? : 14 Mart Perşembe günüdür.
Rüzgârın en şiddetli estiği yağışlı gün hangisidir? : 13 Mart Çarşamba günüdür.
Rüzgârın en zayıf estiği yağışsız gün hangisidir? : 15 Mart Cuma günüdür.
Rüzgârın kuzeyden estiği en soğuk yağışlı gün hangisidir? : 14 Mart Perşembe günüdür.

C) Hava sıcaklığının 0 C ve altına düştüğü günlerde Ayşegül okula bir araçla gitmeyi tercih etmektedir. Buna göre, Ayşegül hangi günlerde okula araçla gitmeyi tercih edecektir? Nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: 13 Mart Çarşamba ve  15 Mart Cuma günleri okula araçla gidecektir. 13 Mart Çarşamba günü doğudan esen rüzgar hava sıcaklığını 3° C ‘den 0° C’ye düşürmektedir. 15  Mart Cuma hava sıcaklığı 0° C olacak ve rüzgar batıdan eseceği için hava sıcaklığını değiştirmeyecektir.

D) Ayşegül’ün yaşadığı şehrin bir haftalık hava tahmin verilerinden yola çıkarak bu şehrin ikliminin insanların yaşam biçimi üzerindeki etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz (giyim şekilleri, ulaşım, sosyal yaşam, beslenme vb.)?

  • Cevap: Bu şehirde yaşayan insanlar, soğuk hava şartlarına uygun bir yaşam sürmek zorundadırlar. Bunun için sıkı giyinmeleri gerekir. Ulaşım konusunda, kar yağışı fazla olduğu için sıkıntılar yaşanabilir. Ayrıca, soğuk bir yer olduğundan insanlar evlerinde duracaklardır. Bu durum da insanların sosyalleşmesine engel olacaktır. Bunun yanında soğuğa karşı koyabilmek için iyi beslenmeleri gerekir.

DOĞA VE EVREN TEMASI CEVAPLARI

  • Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları
  • Afyon Metni Cevapları
  • Su Kirliliği Metni Cevapları
  • Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Dinleme Metni Cevapları

6.SINIF TÜRKÇE TEMA SONU DEĞERLENDİRME CEVAPLARI

  • 1.Tema Değerlendirme Cevapları
  • 2.Tema Değerlendirme Cevapları
  • 3.Tema Değerlendirme Cevapları
  • 4.Tema Değerlendirme Cevapları
  • 5.Tema Değerlendirme Cevapları
  • 6.Tema Değerlendirme Cevapları
  • 7.Tema Değerlendirme Cevapları
  • 8.Tema Değerlendirme Cevapları

6.SINIF TÜRKÇE KİTABI CEVAPLARI MEB

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır. Link verilerek paylaşım yapılabilir.