2024 Yılında Kaç ALES Yapılacak ALES Yılda Kaç Defa 2024

2024 Yılında Kaç ALES Yapılacak ALES Yılda Kaç Defa 2024
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 7 Ortalama: 3.4]

2024 Yılında Kaç ALES Yapılacak ALES Yılda Kaç Defa 2024

2024 Yılında Kaç ALES Yapılacak ALES Yılda Kaç Defa 2024

ALES Nedir

ALES; yüksek öğretim kurumlarına öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime girişte ve yurt dışına lisansüstü eğitime gönderilecek adayların seçiminde kullanılmaktadır.

e-ALES Nedir?

e-ALES Elektronik Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavıdır. İlk defa 28 Ocak 2017 tarihinde uygulanmıştır.

e-ALES ÖSYM sınav merkezlerinde yapılmaktadır. Sınav süresi ve yapısı bakımından klasik ALES’ten bir farkı bulunmamaktadır. Sınav süresi 150 dakika toplamda 100 soru çıkmaktadır.

e-ALES başvuruları da ÖSYM’nin sitesinden online olarak yapılıyor.

ALES SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

ALES’e bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ve denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilir.

ALES KAÇ SORU

ALES, 50 sayısal ve 50 sözel sorularının bulunduğu iki testten oluşmaktadır. 100 sorudan oluşan bu sınav için 150 dakika (2,5 saat) cevaplama süresi verilmektedir.

Sorular, belirli yüksek öğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik değil, Yüksek öğretim kurumlarının farklı bölümlerinden mezun adayların cevaplayabilecekleri niteliktedir.

ALES PUANI NASIL HESAPLANIYOR

ALES puanları; sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanı olmak üzere üç ayrı puan türünde hesaplanıyor. Adayların doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık ham puanları (net sayıları) elde ediliyor.

Her test için sınavı geçerli sayılan tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların puanları; ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülüyor. Böylece her aday için sayısal ve sözel standart puanlar hesaplanmıştır. Elde edilen bu standart puanlar adayların sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere üç ağırlıklı puanı hesaplanıyor.

2024 ALES YILDA KAÇ DEFA YAPILACAK?

2024 ALES, ÖSYM tarafından ALES/1, ALES/2 ve ALES/3 olarak 81 il merkezinde yılda üç kez yapılmaktadır.

Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) yılda 3 defa yapılmaktadır.

  1. ALES Mayıs’ ta
  2. ALES Eylül’ de
  3. ALES Kasım’ da

ALES Sıkça Sorulan Sorular

1-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı(ALES) nedir?

  • Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim, öğretim planlamacısı, kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
  • Lisansüstü eğitime girişte,
  • Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınavdır. 

2-ALES ne zaman, nerelerde yapılır?

Sınav yılda üç kez İlkbahar (genellikle Mayıs ayı içerisinde) ve Sonbahar (genellikle Eylül ve Kasım ayı içerisinde) dönemlerinde 81 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek’te yapılır.

3-ALES’e kimler başvurabilir?

ALES Sınavına, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

4-ALES’e nasıl başvurabilirim? Başvuru sırasında neler yapmam gerekiyor?

Son iki yıl içerisinde ALES’e başvurmuş olan adaylar başvurularını isterlerse ÖSYM’den şifre edinerek bireysel olarak internet aracılığıyla kendileri yapabilirler ya da başvuru merkezlerinden yaptırabilirler.

Son iki yıl içerisinde ALES’e başvurmamış adaylar başvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır. Başvuru merkezleri ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir.  

5-ALES’te soruların içeriği ve dağılımı nasıldır?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.

6-ALES sonuçları ne kadar süre ile geçerlidir?

Sınavın sonuçları yapıldığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.

ALES’ten kaç puan almam gerekir?

Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçlarını kullanmaktadır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.

Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.
Sınavın her bir bölümü için cevaplama süresi 75 dakika, toplam sınav süresi 150 dakikadır (2,5 saat).

 8-ALES Sonuçlarını Nereden Öğrenebilirim?

ÖSYM’nin sonuç sayfasından ALES seçeneğini seçerek istediğiniz yıla ait sonuçlara ulaşabilirsiniz:(http://sonuc.osym.gov.tr/) Ayrıca sitemizin sınav sonuçları bölümünden de öğrenebilirsiniz.

9-ALES’e Birden Fazla Kez Girdim. Son Aldığım Puan mı Yoksa En Yüksek Puan mı Geçerli?

Birden fazla kez ALES’e girmiş olanlar geçerlilik süresi içerisinde istedikleri sınav sonucunu kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğunuz yoktur.Geçerlilik süresi içerisinde en yüksek puana sahip olan ALES sonucu kullanılabilir.

Bunlara baktınız mı?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır.