Dikey Geçiş Sınavı Ne Zaman kalkacak 2024 DGS Kalkacak mı DGS son değişiklikler 2024

Dikey Geçiş Sınavı Ne Zaman kalkacak 2024 DGS Kalkacak mı DGS son değişiklikler 2024
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 3 Ortalama: 4.3]

Dikey Geçiş Sınavı Ne Zaman kalkacak 2024 DGS Kalkacak mı DGS son değişiklikler 2024 DGS ne zaman kalkacak

2024 DGS Kalkacak mı

DGS ne zaman kalkıyor DGS değişecek mi DGS Dikey geçiş sınavı 2024’te kalkıyor mu

Dikey geçiş sınavına hazırlanan tüm öğrencilerin merak ettiği bir konu DGS sistemi değişir mi ya da değişirse ne zaman değişir. DGS ne zaman kalkıyor DGS değişecek mi

DGS ne zaman kalkıyor 2024 DGS değişecek mi DGS son değişiklikler

Üniversite Giriş Sınavı Değişiyor

Üniversiteye giriş sınavı tümden değişecek. 2024’te yepyeni bir  YKS olacak.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2024-2025 öğretim döneminde uygulayacağı yeni lise modeli üniversite sınavlarında da değişiklik getirecek.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından açıklanan yeni lise sistemi üniversite sınav sistemini de değiştirecek ve bu yeni sistemin ilk sınavı 2024 yılında olacak. Bu sistemle okuyacak ve ilk kez yeni üniversite sınavına girecekler de bu öğretim yılında yani 2024-2025 öğretim yılında 7’nci sınıfta olan öğrenciler olacak.  Bunun yanı sıra 2024 LGS’ ye girecek öğrencilerden de hazırlık sınıfı olan okullara yerleşenler bu yeni sisteme dahil olacak.

Yani 2020 yılında liseye başlayan öğrenciler 2024 yılında yeni bir üniversite sınavı ile yükseköğretim kurumlarına yerleşecekler.

Üniversiteye geçiş ise sadece sınavla olmayacak. Aynı zamanda başta ABD üniversitelerinde olduğu gibi öğrencilerin portfolyoları da üniversiteye girişte etkili olacak. Bu sistemde üniversiteli olmak isteyenler İngiltere sisteminde olduğu gibi “ders” bazında sınava girecek.  Ortak dersler dışında aynı zamanda seçmeli dersler de öğrencilerin okumak istedikleri alanlara göre belirlenecek.

Bu sistem ilk kez 2024 eylül ayında 9. Sınıftan başlayarak uygulanmaya başlanacak.

Sınavsız Geçiş Yeniden Olacak mı

Üniversite giriş sınavının değişecek olması ile beraber herkesin aklındaki sorulardan birisi sınavsız geçiş.

Gelecek olan yeni sistemle birlikte birçok değişiklik olması beklenebilir. Yeni sistemde sınavsız geçiş mümkün olabilir. Tabi ki bunun için iyi bir analiz çalışması yapılmalıdır. Bu konuda son duruma MEB ile ÖSYM karar verecek.

Yine de sınavsız geçiş olsa bile bunun belirli şartları olacaktır. Tüm mezunlara yetecek kadar bölüm ve üniversite bulunmuyor.

Tüm bunların ışığında DGS değişir mi ya da DGS kalkar mı?

DGS Ne Zaman Kalkacak DGS Değişecek mi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 2024 yılında üniversite sınavında yeni sisteme geçeceklerini açıkladı. Yukarıdaki açıklamalara bakıldığında YKSnin değişeceği kesin gözükmektedir. Özellikle lise müfredatındaki değişiklikler 2024 sınavında tamamlanmış olacaktır.

Dolayısıyla DGS sınav sisteminin de değişebileceğini söyleyebiliriz.

Net tarih veremesek de 2024 yılında DGS sınav sistemi değişebilir.

2024 DGS Kalkacak mı sorusuna ise 2024 DGS sınavının olacağını söyleyebiliriz. 2024 DGS sınavı kalkmayacak.

DGS Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üniversitelerin iki yıllık önlisans bölümlerinden veya meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans programlarına geçişlerini sağlamak için yapılan merkezi bir sınav.

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bu sınav sonucunda öğrenciler DGS puanlarıyla lisans programlarına yerleştirilir.

DGS Nedir DGS ye Kimler Başvurabilir

DGS GENEL BİLGİLER VE KURALLAR

  • Sınav, Haziran ayının son haftasonunda uygulanır.
  • DGS’de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 135 dakika olacaktır.
  • Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.
  • DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.
  • Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayar ortamında yapılacaktır.
  • Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.
  • Yabancı dille öğretim yapılan programlarda ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda öğrencilerin lisans programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.
  • Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de verilmiştir. Adayların, tercihlerini sadece bu tabloda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir.
  • Sınavın uygulanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde aday tarafından verilen bilgiler esas alınacağından, Aday Başvuru Formlarına yazılan bilgilerdeki eksikler ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.
  • Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için bir adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunlu olup, sınav kurallarına uymayan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı tespit edilen adayların, sınav ve yerleştirme sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir. Sınava girmek ve başarılı olmak, kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatta yer almayan bir hakkı adaylara vermez.

DGS SINAVA KİMLER BAŞVURABİLİR?

DGS Nedir DGS ye Kimler Başvurabilir

Üniversitelerin iki yıllık bölümlerinden, Meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar DGS’ye girebilir.

Sınavın yapıldığı yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adayların da başvuru hakkı var.

KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilir. Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları da eğer alanlarında lisans programı yapmak istiyorsa DGS’ye başvurmak zorunda. DGS Nedir DGS ye Kimler Başvurabilir

DGS’YE KİMLER BAŞVURAMAZ?

Yukarıdaki şartları taşımayan hiçbir öğrenci DGS ye başvuramaz. DGS ye girebilmenin şartı iki yıllık bir bölümden mezun olmak.

DGS KAÇ SORU KAÇ DAKİKA

Sınav çoktan seçmeli sorulardan oluşuyor.

DGS’de sayısal ve sözel bölümden oluşan yetenek testleri uygulanır. Toplam 120 soru yer alır.

100 sorunun 50 sorusu Matematik, 50 sorusu Türkçe’ dir.

DGS sınavı 135 dakikada sürüyor.

DGS SON DEĞİŞİKLİKLER

DGS KALDIRILAN KONULAR

  • Taban aritmetiği (kesinlikle yok)
  • Bağıntının özellikleri (kaldırıldı)
  • Dönel ve dairesel permütasyon (kaldırıldı)
  • Faiz Problemleri (Bu konuya çalışmaya gerek yok)
  • Fraktal kaplama süsleme (Geometri)
  • Vektörler (Geometri)
  • Özel Dörtgenler hariç Genel Dörtgenlerde Alan (Geometri)
  • Çokgende Alan ve İçbükey Çokgenler (Geometri)
  • Köşegen sayısını veren formüller  (Geometri)
  • Seva, Menelaus, Carnot teoremleri  (Geometri)

SORU GELEBİLECEK KONULAR

  • Modüler Aritmetik (Tanım ve problemleri)
  • İşlem (2019 DGS de soru gelme ihtimali YÜKSEK. Fazla ayrıntıya girmeden öğrenmekte yarar var)
  • Havuz Problemleri (Soru geleceğini düşünmüyorum ama kesin olarak kaldırıldığına dair açıklama yok)
  • Saat Problemleri  (Klasik anlamada saat problemleri gelmez. Ama sayısal mantık tarzında gelebilir. Fazla ayrıntıya girmeden çalışmakta yarar var)
  • Bilinçli tüketim aritmetiği (önemli bir konu)
  • Periyodik tekrar eden problemler (önemli bir konu)
  • Cetvel ve pergel yardımıyla geometrik çizimler (Geometri)
  • Modelleme yardımıyla geometrik çizimler (Geometri)

Bunlara da baktınız mı?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır.