7.Sınıf Özgün Türkçe Kişisel Gelişim Teması İletişim Becerilerimiz Dinleme ve İzleme Metni Cevapları

7.Sınıf Özgün Türkçe Kişisel Gelişim Teması İletişim Becerilerimiz Dinleme ve İzleme Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 4 Ortalama: 3.8]

7.Sınıf İletişim Becerilerimiz Dinleme İzleme Metni Cevapları. 7.Sınıf Özgün Türkçe Kitabı Kişisel Gelişim Teması İletişim Becerilerimiz Metni Yanıtları. 7. Sınıf Türkçe Özgün Ders Kitabı Cevapları sayfa 223 224 225 226 227

7.Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA ERDEMLER
  2. TEMA MİLLÎ MÜCADELE VE ATATÜRK
  3. TEMA DUYGULAR
  4. TEMA MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ
  5. TEMA DOĞA VE EVREN
  6. TEMA SANAT
  7. TEMA KİŞİSEL GELİŞİM
  8. TEMA BİLİM VE TEKNOLOJİ

İLETİŞİM BECERİLERİMİZ DİNLEME METNİ

İletişim Becerilerimiz Dinleme Metnini İNDİR

7.Sınıf Türkçe Özgün Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223-227

Kişisel Gelişim Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

İLETİŞİM BECERİLERİMİZ DİNLEME METNİ CEVAPLARI

7.Sınıf iletişim becerilerimiz dinleme izleme metni cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İletişim nedir? İletişim kurmak insan yaşamında niçin önemlidir? Tartışınız.

Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasına iletişim denir. İnsanlar birbirlerine duygu ve düşüncelerini aktarmak zorundadır. Bu yaşamın bir parçasıdır. İletişim, insanların sağlıklı bir şekilde anlaşabilmesi için çok önemlidir.

2. Geçmişten günümüze insanların hangi yollarla iletişim kurduklarını açıklayınız.

CEVAP

İLETİŞİM ARAÇLARI

Gazete ile Kitlesel İletişimi
Yıl 1605’i gösterdiğinde iletişimin temellerini değiştirecek bir yenilik yapılıyor ve gazete kitlesel iletişim araçları arasındaki yolculuğuna başlıyor. Kağıt üzerine basılı ilk gazete 1605 yılında Johann Carolus tarafından yayımlanıyor, 1622 yılında İngiltere’de ortaya çıkıyor.

Dergi ile 1672 Yılında Tanıştık
Günümüzde de kullanılan ve kültürü süregelen dergi, dünya sahnesine ilk kez 1672 yılında girmiştir. Ancak bu dergi tüm kamuoyunun ilgisini çekebilecek nitelikteki ilk dergi olma özelliği taşır. 1672 yılının Mart ayında Fransa’nın Paris kentinde çıkarılan dergiyi 1692 yılının Ocak ayında İngiltere’de basılan The Gentleman’s Journal takip etmiştir.

Telgraf
10 Eylül 1855 tarihinde yani o zamanların Osmanlı İmparatorluğunda ilk telgraf haberleşmesi yapılmaya başlandı. İstanbul-Edirne telgraf hattı 1855 yılında, İstanbul-Ankara telgraf hattı 1860 yılında işletmeye açılmış, 1861 yılında ise bu hat Kerkük’e kadar uzatılmıştır. Ülkemiz 1865 yılında Uluslararası Telekomünikasyon Birliği kurucu üyesi olmuştur. 

Telgraftan Sonra Daktilo
Telgraf fikrinin ortaya atılmasından sonra Wiliam Austin Burt daktilonun ilk patentini almıştır. 1829 yılında alınan patentin ismi tipograf olarak kayıt edilmiştir. Gerçek anlamda ilk daktilo ise 1868 yılında Cristopher L. Sholes tarafından yapılmıştır. Basılacak harflerin metal çubukların ucunda bulunduğu bu daktilo 1872 yılında Remington markası tarafından seri üretilmeye başlanmıştır. 

Telefon
Alexander Graham Bell tarafından 1876 yılında telefon icat edildi ve insanların iletişim kurabilme imkanları bir anda hızlı bir yükselişe geçti. Çevirmeli telefonların takip ettiği iletişim devri sürecini ses kaydı yapabilen yeni araçların keşfi takip etti. 

Radyo
İnsanlığın teknoloji ve bilim alanlarında büyük gelişmelere tanıklık ettiği bir dönemde, Guglielmo Marconi tarafından radyo icat edilmiştir. Radyo dalgalarının, telgrafın ve telefonun icat edilmesinin ardından yapılan çalışmaların bir ödülü olarak değerlendirilen radyo ile birlikte iletişim algısı bir üst noktaya taşınmıştır. 

Televizyon
Televizyon, dünyayı değiştiren bir iletişim aracıdır. Radyodan sonra geliştirilen televizyon sayesinde çok geniş kitlelere hitap etmek mümkün hale gelmiştir. İskoçyalı John Logie Baird tarafından icat edilen televizyon, kıtalar arası ses ve görüntü transferi yaparak yeni bir dönemi, yepyeni endüstrileri ve sektörleri yaratmıştır.

Bilgisayar
Eniac vardı ancak herkes haliyle bu devasa işlemciye erişemiyordu. Her evde bir Eniac bulunması fikri bilim insanlarını harekete geçirdi ve bilgisayarlar küçültülmeye başlandı. PC’ler ile birlikte zaman içerisinde kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelik çalışmalar sonucunda da dizüstü bilgisayarlar ve tabletler piyasaya sürüldü.

Türkiye’de İlk Cep Telefonu    
Ülkemizde ilk cep telefonları 90’lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Tarihi bir olay değeri taşıyan ilk telefon görüşmesi ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller arasında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu konuşmada kullanılan şebeke sağlayıcısı günümüzde hala hizmete devam eden Turkcell‘dir. İki ay sonrasında ise Türkiye’nin ikinci operatörü olan Telsim kurulmuştur.
Türkiye’de kullanılan ilk cep telefonu modeli ise Nokia 1011 olup görüşmenin yapıldığı yıl 1994 olup ilk SMS gönderilen yıl ise 1995’di. Ancak o zamanlar SMS’lerde Türkçe karakterler kullanılamıyordu. SMS’lerde Türkçe karakter kullanabilme özelliği 2008 tarihinde geldi. Dünya üzerinde ise internete girebilme özelliğine sahip ilk telefon 1999 yılında üretildi.

TÜRKİYE’DE İLK İNTERNET

Türkiye’de internet ile ilgili ilk çalışmalar 1980’li yıllarda başlamış; 1987’de Ege Üniversitesi’nin öncülüğünde, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) adıyla akademik tabanlı bir ağ kurulmuştur. Türkiye’nin ilk akademik tabanlı olmayan ve birçok kurum ve kuruluşu İnternet bağlantısına kavuşturmayı amaçlayan internet ağı projesi ise 1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından başlatılmıştır. Bu çerçevede ilk deneysel bağlantı 1992 yılının Ekim ayında Hollanda’ya yapılmasından sonra ilk internet bağlantısı ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na ait yönlendiriciler ve PTT’den sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hat kullanılarak gerçekleştirildi ve ABD’deki NSFNet ile bağlantı kuruldu. Bu nedenle 12 Nisan tarihi, Türkiye’de İnternet’in “doğum günü” olarak kabul edilir.

NESNELERİN İNTERNETİ
Nesnelerin interneti (Internet of Things, IoT), fiziksel nesnelerin ve makinelerin birbirleriyle veya daha geniş sistemlerle bağlantılı olduğu ağlara verilen isimdir. İlk kez Kevin Ashton tarafından bir sunumda 1999 yılında bahsedilmiştir. Nesnelerin benzersiz kimliklere sahip olarak internet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi öngörülmüştür.
Nesnelerin interneti içinde barındırdığı anlam, nesne tanımı oldukça geniş bir anlama sahiptir. Her türlü takip aletleri, sensörler, biochipler veya erişim düzenekleri nesne olarak adlandırılır. Bir cihazın “akıllı” sayılabilmesi ve nesne olarak adlandırılabilmesi için gerekli şartlar: Benzersiz bir kimliğe sahip olması, bağlanılabilir olması ve bir sensörü olmasıdır. Bu sayede, akıllı nesne dünyanın herhangi bir yerinden, her an erişilebilir ve kontrol edilebilir hale gelmektedir. Nesnelerin benzersiz bir kimliğe sahip olması günümüzde yaygın olarak kullanılan IP adresleri sınırlıdır, bu sınırdan kurtulmak için IPv6 geliştirilmiştir. Bu IP sisteminin kullanımı ile birlikte nesneler benzersiz kimliklere sahip olabiliyorlar.

Nesnelerin interneti uygulamaları, sensörlerden tek tek veri alınmasından başka, pek çok sensörün verisinin bir araya getirilerek değer üretilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Fiziksel ortamlardan derlenerek gelen yüksek miktardaki sensör verilerinin, yapılan değerlendirmelerin ardından bilgi olarak operatörlere veya ilgili kişilere sunulması ya da verinin sistemler yardımıyla değerlendirilerek bir görevi icra edilmesi sağlanmaktadır.

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223

1.ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce tahmin ediniz. Sonra sözcüklerin anlamını sözlükten bulup karşılarına yazınız.

CEVAP

empati: Kendini duygu ve düşüncede bir başkasının yerine koyabilme, duygudaşlık.

minimal: En az, en aşağı, en düşük, en alt, asgari, minimum

risk: Zarara uğrama tehlikesi, riziko

faktör: Birlikte veya ayrı ayrı etkisini gösteren ve belli bir sonuca götüren güçlerden, şartlardan, ögelerden her biri, etmen.

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Yazara göre bize kendimizi iyi hissettiren neymiş?

Cevap: Duygu ve düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz arkadaşlarımızın olması bize kendimizi iyi hissettirirmiş.

2. İnsan nasıl bir varlıkmış?

Cevap: Çok yönlü ve değişken bir varlıkmış.

3. İletişimde hangi özelliklere sahip iletiler kabul görürmüş?

Cevap: İçinde empati, beden dili, sevgi, saygı gibi özellikleri barındıran her ileti kabul görürmüş.

4. İletişim bizim için ne kadar önemliymiş?

Cevap: İletişim var olmak ve yaşamamız için beslenmemiz kadar önemliymiş.

5. Günümüzde kullanılan en yaygın iletişim yolu neymiş?

7. Deneyimlerimiz bize neler kazandırırmış?

Cevap: Deneyimlerimiz öğrenme kanallarımızı açar, içimizdeki güzellikleri ortaya çıkarırmış.

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 224

3.ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

CEVAP

Metnin konusu: İletişim

Metnin ana fikri: İçinde empati, beden dili, sevgi, saygı gibi özellikleri barındıran iletişim, kendimizi en iyi şekilde anlatabilmemizi sağlayan, sağlıklı bir iletişim biçimidir.

4.ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerden hareketle çevrenizdeki insanlarla iletişim kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıya yazınız.

CEVAP

Çevremizdeki kişilerle iletişim kurarken karşımızdaki kişiyi iyi dinlemeliyiz ve o konuşurken başka bir şeyle uğraşmamalıyız, karşımızdaki kişinin sözünü kesmemeliyiz. Beden dilimizi doğru bir biçimde kullanmalıyız. İletişim kurduğumuz kişiye karşı empati kurmalıyız ve kişinin duygu durumuna göre kelimelerimizi ve konuşmamızı şekillendirmeliyiz.

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 225

5.ETKİNLİK

a. Aşağıdaki grafiği inceleyiniz.

b. Aşağıdaki soruları grafiğe göre yanıtlayınız.

1. Hanelerin internete erişim imkânının en düşük olduğu yıl hangisidir?

Cevap: 2008

2. Hangi yıllarda 16-74 yaş grubu bireylerin bilgisayar kullanımı ve 16-74 yaş grubu bireylerin internet kullanımı oranları birbirine en yakındır?

Cevap: 2013-2014

3. Hanelerin internet erişim imkânı hangi yıllarda bireylerin internet kullanımını geçmiştir?

Cevap: 2014-2015-2016-2017

4. Grafiğe göre hanelerin internet erişim imkânı ve bireylerin internet kullanımı ile ilgili neler söylenebilir?

Cevap: 2014 yılından itibaren hanelerin internete erişim imkanı bireylerin internet kullanımının üstündedir.

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 226

6.ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

CEVAP

Not: Tarih aralarına nokta da gelebilir.

25/04/1970

Selim gibi günlük tutmaya başlayalım bakalım (.) Sonumuz hayırlı değil herhalde onun gibi (…) Bu defteri bugün satın aldı (.) Artık Sevin olmadığına göre bu defter kaydetsin beni (;) dert ortağım olsun (.) Kimseye söylemeden içimde kaldı (,) kayboldu dediğin düşüncelerin (,) duyguların aynası olsun (.) Kimse dinlemiyorsa beni ya da istediğim gibi dinlemiyorsa günlük tutmaktan başka çare kalmıyor (.) Canım insanlar (…) Sonunda bana bunu da yaptınız (.)

Oğuz Atay
Günlük

7.ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyip yazımı yanlış olan sözcüklerin altını çiziniz. Cümleleri, yazım yanlışının sebebi ile eşleştiriniz.

CEVAP

CÜMLELERYAZIM YANLIŞI SEBEBİ
Baka kalırım giden geminin ardından.kurallı birleşik fiillerin yazımı
Konuşurken beden dilimizde kullanırız.“de” bağlacının yazımı
Otobüste yanıma aydınlı bir teyze oturdu.özel isimlerin yazımı
Madem ki gelmek istemiyorsun beni neden beklettin?“ki” bağlacının yazımı
Aniden bastıran yağmur hepimizi sırıl sıklam etti.pekiştirmelerin yazımı
Anladımki bu işin sonunda da ben haklı çıkacağım.“ki” bağlacının yazımı

7.Sınıf Özgün Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 227

8.ETKİNLİK

a. Aşağıdaki görselden hareketle görüşlerinizi açıklayan ve giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşan bir yazı yazınız. Yazınızda uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız.

CEVAP

SAYGINLIK

Herkes toplumda saygın biri olmak için uğraşır. Her insan tarafından sevilmek ve saygı görmek herkes için çok önemlidir. Ama bu saygınlığı kazanmak o kadar da kolay değildir. Çok çalışmalı ve kendimizi bir adım ileri taşımak için uğraşmalıyız.

Bu merdivenin ilk basamağı alçak gönüllü olmaktır. İnsanlara karşı alçak gönüllü olmalı onlara yukarıdan bakmamalıyız. Konuksever olmalı, vatanımızı sevmeliyiz. Bu iş yaparken bu işin insanlara ve vatanımıza faydalı olmasına dikkat etmeliyiz. Yardıma muhtaç insanlara yardım etmeli, merhametli olmalıyız. Verdiğimiz sözlerde durmalı, sadece insanları değil tüm varlıkları sevmeli onara karşı merhametli ve vicdanlı davranmalıyız.

Bu şekilde davranışlarımıza dikkat edip insanları seversek toplumda saygınlık kazanmış herkes tarafından sevilen bir insan olabiliriz.

7.SINIF ÖZGÜN TÜRKÇE TÜM TEMALAR

7.SINIF MEB TÜRKÇE DERS KİTABI PDF

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır.