MBA Eğitim

6.Sınıf MEB Türkçe Sağlık ve Spor Teması Yemek İçmek Sindirmek Metni Cevapları

6.Sınıf MEB Türkçe Sağlık ve Spor Teması Yemek İçmek Sindirmek Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

6.Sınıf MEB Türkçe Yemek içmek Sindirmek Metni Cevapları 6.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Yemek İçmek Sindirmek Metni Yanıtları 6. Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları sayfa 214 215 216 217 218 219 220 221

6.Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA – Okuma Kültürü Teması
  2. TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
  3. TEMA – Bilim ve Teknoloji Teması
  4. TEMA – Erdemler Teması
  5. TEMA – Doğa ve Evren
  6. TEMA – Milli Kültürümüz Teması
  7. TEMA – Sağlık ve Spor Teması
  8. TEMA – Birey ve Toplum Teması

YEMEK İÇMEK SİNDİRMEK METNİ

6.Sınıf MEB Türkçe Yemek içmek Sindirmek Metni Cevapları

yemek icmek sindirmek metni
Yemek İçmek Sindirmek Metni

6.Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları Sayfa 214-221

Sağlık ve Spor Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

YEMEK İÇMEK SİNDİRMEK METNİ CEVAPLARI

6.Sınıf MEB Türkçe Yemek içmek Sindirmek Metni Cevapları

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 214

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sağlıklı bir yaşam için nasıl beslenmemiz gerektiği ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP

Öğün atlamayın..

Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi yüksek veya düşük, miktarca çok veya az demeden ihtiyacınızdan fazla tüketmenize neden olacaktır.

Öğününüz çeşitli olsun..

Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmeye özen gösterin. Her gün beslenme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışın. Bu besinlerin hepsinden bir öğünde tüketemeseniz de gün içerisinde farklı öğünlerde almaya çalışın.

Bol sebze ve meyve tüketin..

Sebze ve meyveler bol su ve vitamin-mineral içerip, az kalorilidirler. Bol miktarda ve değişik renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolüne yardım eder, hem de birçok hastalıktan (kanser, kalp-damar hastalıkları) korunmanızı sağlar. Dikkat edeceğiniz önemli bir nokta ise mevsiminde sebze-mevye tüketimidir.

Yağ tüketimini azaltın..

Beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltın. Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağ vb.) uzak durun, daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin. Bir günde en fazla 3 yemek kaşığı sıvıyağ tüketin. Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemlerini kullanın.

Abur – cubura sınırlama getirin..

Abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara yatkınlığı arttırıcıdır. Bu nedenle bu yiyeceklere mutlaka sınırlama getirin.

Kurubaklagilleri ve lifli besinleri tüketin..

Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat edin. Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kurubaklagilleri (nohut, mercimek, barbunya gibi), lifli tahılları, taze ve kuru meyveleri, sebzeleri tercih edin.

Günde 2 – 2.5 litre su için..

İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe sudur. İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir. Bu nedenle günde 2-2.5 litre su tüketin.

Alkol alıyorsanız, azaltın..

Alkollü içki tüketme alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmeye çalışın, bırakamıyorsanız da azaltın. Ayrıca içkinin çeşidi de önemlidir. Viski, konyak, votka gibi sert alkollü içkiler bira ve şaraba oranla daha yüksek kalorilidir. Alkol boş enerjidir, bize dönüşü yağ şeklinde olur. Alkol alırken, yanında atıştırdığınız kuru yemiş, cips türünde besinlerin son derece kalorili olduklarını da unutmayın.

Egzersizi ihmal etmeyin..

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzeninin içerisine muhakkak bir egzersiz programını dahil edin. Yaşam koşullarınıza uygun, sürekli yapabileceğiniz bir aktivite türünü seçin ve düzenli olarak egzersiz yapın.

İdeal kilonuzu koruyun..

Hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak, her zaman zinde ve enerjik olmak için sağlıklı kilo aralığınızda olmanız oldukça önemlirdir. Bunun için Beden Kitle İndeksi (BKİ), vücut yağ yüzdesi, bel çevresi ve kalça çevresi ölçümlerinizin sağlıklı dilimde olmasına özen gösterin.

2. Doğru beslenmenin sağlığımız açısından yararları nelerdir? Açıklayınız.

Doğru beslenmemiz yaşamımızı kolaylaştırır. Sağlığımızın bozulmasını engeller. Hastalıklara daha az yakalanmamızı sağlar. Daha kaliteli bir yaşam sürmemizi sağlar.

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216

1.ETKİNLİK

A) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

CEVAP

sindirmek: Yenilen besin maddesini sindirim sisteminde gereken değişikliklere uğratarak kana karışabilir bir duruma getirmek, hazmetmek

pelikan: Pelikangillerden, pembeye çalan beyaz tüylü, kanatları gri renkli, alt gagasında deriden bir kesesi olan iri kuş, kaşıkçı kuşu

salgı: Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve yeniden kana, başka organa veya dışarıya saldıkları sıvı madde, ifraz

öğütmek: Ezmek, çiğnemek

nihayet: Son, sonunda

asit: Turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirmek özelliğinde olan ve birleşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli birleşik, hamız

bulamaç: Sulu, cıvık hamur

B) Yukarıdaki kelimelerden üç tanesini seçerek bu kelimelerin geçtiği bilgilendirici bir paragraf yazınız.

CEVAP

(örnektir)

Ağzımız karbonhidratların hem mekanik hem kimyasal sindiriminin gerçekleştiği organımızdır. Ağzımızın içinde bulunan dişler besinleri parçalayarak mekanik sindirimi gerçekleştirirken, tükürük salgısı da karbonhidratların kimyasal sindirimi gerçekleştirir. Bu işlemlerin sonunda esinler bulamaç halinde yemek borusuna iletilir.

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin başında yer alan karşılıklı konuşmada sizi şaşırtan bir şey oldu mu? Nedenleriyle anlatınız.

Cevap: (örnek) Kaza geçiren birinin evde televizyon izlemesi beni şaşırttı. Kaza geçiren birinin hastanede olması gerekir.

2. Metne göre dişlerimizin ne derece önemli olduğunu ne zaman anlarız? Bu durumu yaşamınızdan örnekler vererek yorumlayınız.

Cevap: Dişlerimizin ne derece önemli olduğunu onları kaybettiğimizde anlarız. Mesela bir dişimiz çürüdüğünde onu çektirmek zorunda kalırız. Artık ağrı olmadığı için rahatlarız fakat sonradan o dişin, yemek yerken ne kadar çok işe yaradığını anlarız.

3. Metinde tükürüğün sindirimdeki önemi ile ilgili verilen bilgiler nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Tükürük, ağzımızdaki lokmaları bir yandan yumuşatırken bir yandan da onların içindeki faydalı mineralleri ayrıştırarak mide için hazırlar. Yani tükürük sadece su değildir. Çok özel bir salgıdır. Dişler tarafından öğütülüp un ufak hâline getirilen yiyecekler, tükürük ile bir güzel ıslatılıp hamur hâline geldikten sonra kolayca boğazımızdan aşağıya yuvarlanıverirler.

4. Metinde anlatılan sindirim aşamaları nelerdir? Bu aşamalardan hangisi sizce daha ilginçtir? Anlatınız.

Cevap: Besinlerin ağız yoluyla alınması. Dişlerin tükürük ve dil yardımı ile bu besinleri öğütmesi. Öğütülen besinlerin yutulması, yemek borusu ile mideye iletilmesi. Besinlerin midedeki asitler sayesinde eritilmesi.

5. Yazar, midedeki yiyecekler ile ilgili hangi benzetmeleri yapmıştır? Bu benzetmeleri yapmasının nedeni ne olabilir?

Cevap: Eritilen yiyecekleri çorbaya, mide kaslarının sürekli kasılmasını da çorba karıştırmaya benzetmiştir. Midede meydana gelen sindirim olayını daha anlaşılır kılmak için bu benzetmeler yapılmıştır.

6. Sağlıklı bir yaşam ve sindirim sistemi arasında nasıl bir ilişki olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Aldığımız besinlerin sindirilmesi ve emilmesi bizim yaşamımız için gerekli olan şeydir. Besini ne kadar iyi sindirirsek organlarımız o kadar az zarar görür. Bir besini sindirmekte zorluk çektiğimizde mide ağrıları ile karşılaşabiliriz. Bu sorunlarla karşılaşmamak için besinleri iyi çiğnemeli ve bol bol sıvı tüketmeliyiz.

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217

3.ETKİNLİK

A) Lokman Hekim’in “Oburluk ve iştahsızlık bedenin baş düşmanıdır.” sözünden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla birlikte bir konuşma metni yazınız.

B) Hazırladığınız metni bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza etkileyici bir hitap ifadesi ile başlayınız.

Bu etkinlik grup ile birlikte yapılacaktır.

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 218

4.ETKİNLİK

A) Aşağıdaki duyuru metnini sessiz okuyunuz.

YIL SONU MEZUNİYET YEMEĞİ DUYURUSU

Bu yıl 8. sınıftan mezun olacak öğrencilerimiz için düzenlenecek mezuniyet yemeğimizin ayrıntıları aşağıdaki gibidir:

Yemek Tarihi: 2 Haziran 2019
Yer: Okul Bahçesi

Saat: 18.30
Program Ayrıntıları:
18.30: Okul Müdürü Tarafından Yapılacak Açılış Konuşması
18.45: Dereceye Giren Öğrencilere Plaketlerinin Verilmesi
19.00: Yemek Zamanı (Yemeğimiz için 2 çeşit menü hazırlanmıştır.)

Beyaz MenüKırmızı Menü
• Çorba (Mercimek veya Düğün Çorbası)
• Pilav (Pirinç veya Bulgur Pilavı)
• Salata
• Tavuk Haşlaması
• Tatlı (Kadayıf veya İrmik Helvası)
• Çorba (Mercimek veya Düğün Çorbası)
• Pilav (Pirinç veya Bulgur Pilavı)
• Salata
• Kuzu Kavurması
• Tatlı (Kadayıf veya İrmik Helvası)

20.00: Okul Korosunun Hazırladığı Türk Halk Müziği Dinletisi

Not: Programımıza öğretmenlerimiz ve 8. sınıf öğrencilerimiz aileleriyle birlikte katılacaklardır.

Okul Aile Birliği

B) Yukarıdaki duyurudan hareketle soruları cevaplayınız.

1. Niçin iki farklı menü hazırlanmış olabilir?

Cevap: Sağlık sorunları nedeniyle diyette olanlar düşünülmüş olabilir.

2. Kırmızı menüyü seçen bir kişi hangi yemekleri almış olabilir?

Cevap: Düğün çorbası, pirinç pilavı, salata, kuzu kavurması, kadayıf.

3. Beyaz menüyü seçen bir kişi hangi yemekleri almış olamaz?

Cevap: Düğün çorbası, pirinç pilavı, kadayıf.

4. Hangi yemeklerde misafirlere birden fazla seçenek sunulmuştur?

Cevap: Çorba, pilav, tatlı

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219

5.ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri uygun deyimlerle örnekteki gibi tamamlayınız.

CEVAP

2. Konuşmasını beğendiğimiz birine ağzına (diline) sağlık deriz.

3. Eğer beğendiğimiz şey el emeği ile yapılmışsa eline sağlık deriz.

4. Üzücü bir durum karşısında avunmak için sağlık olsun deriz.

5. Kötü bir durumdan söz ederken ya da şaşırdığımızda üstüme iyilik sağlık deriz.

6.ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 10-12 saatlik uzun bir süre vardır. Bu süre içerisinde gereksinim duyulan enerji ve besin ögeleri vücut depolarından karşılanır. Bilimsel veriler kahvaltının, sağlığın sürdürülmesinde önemli bir öğün olduğunu göstermektedir. Kahvaltı öğünü atlandığında gün içerisinde hâlsizlik, güçsüzlük, baş ağrısı, dikkat ve algılamada sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kahvaltı alışkanlığımız zaman içerisinde şekillenerek kültürümüze ve kişisel deneyimlerimize göre değişmektedir.
Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi

B) Yukarıdaki metinle ilgili aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” harfi koyunuz.

CEVAP

• Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. (D)

• Akşam yemeğinden sabah kahvaltısına kadar ortalama 9 saatlik bir süre vardır. (Y)

• Kahvaltı öğünü atlandığında karın ağrısı görülür. (Y)

• Kahvaltı alışkanlığımız kültürümüze ve kişisel deneyimlerimize göre değişir. (D)

• Kahvaltı öğününü atlayan kişilerin akademik başarıları düşük olur. (Y)

C) Okula gelmeden önce düzenli olarak kahvaltı ediyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

D) Sağlıklı bir kahvaltı için kendinize menü hazırlayınız. Menünüzü aşağıya yazınız.

CEVAP

(örnektir)

  • peynir
  • zeytin
  • süt
  • yumurta
  • domates, maydanoz, salatalık
  • bal
  • tereyağı

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 220

7.ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümleleri okurken altı çizili kelimelerin hangi amaçla kullanıldıklarını açıklayınız.

Müzik ve şiir her zaman iç içe olmuştur.

Sanatçılar ile yazarlar topluma yön verirler.

Dil önemli bir araçtır ama çok dikkatli kullanılmalıdır.

Çok çalışmalıyız çünkü ülkemizin geleceği çalışmamıza bağlıdır.

Başarı çok uzak zannedilir oysa kitapların arasındadır.

Trafik kurallarını çiğneyenler var hâlbuki o kurallar bizi koruyor.

Cevap: Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlamak için kullanılmıştır.

B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz.

CEVAP

1. Kitapların kendileri küçük olabilir fakat bize sundukları dünyalar sonsuzdur.

2. Sinan’ı uzun zamandır bekliyoruz hâlbuki hiç geç kalmazdı.

3. Bizler ülkemize ve bayrağımıza kalpten bağlı insanlarız.

4. Düzenli spor yapmalıyız çünkü düzenli spor yaparsak sağlıklı oluruz.

C) Aşağıdaki kelimelerden iki tanesini kullanarak “sağlık” konulu bilgi verici bir metin yazınız. Metninizde sağlıkla ilgili atasözü ve deyimler kullanınız.

CEVAP

(örnektir)

6.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 221

8.ETKİNLİK

Aşağıda bir bisikletin kullanım kılavuzundan alınan bölümler verilmiştir. Kılavuzun ilgili bölümlerini dikkatle okuyarak etkinliğinizi tamamlayınız.

UYGUN VİTES SEÇİMİ VE DOĞRU VİTES KULLANIMI

Sayın Kullanıcı,
* Bisikletinizle hareket hâlinde değilken vites değiştirmeyiniz. Vites değiştirme işlemini sadece pedal çevirirken gerçekleştiriniz.
* Vites değiştirirken ters yönde pedal çevirmeyiniz.
* Ön ve arka vites değişimini aynı anda yapmaya çalışmayınız.
* Vites mekanizmanızı, zincirinizi ve vites dişlilerinizi düzenli olarak yağlayınız. Aksi hâlde zincirinizde ve vites mekanizmanızda aşınmalar meydana gelebilecektir.
* Bir aylık kullanımdan sonra bisikletinizin vites ayarlarını bir bisikletçide tekrar yaptırınız.

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ UYARILAR

* Bisikletinizi kullanırken mutlaka kask veya koruyucu başlık kullanınız.
* Bisikletinizi yaya kaldırımlarında kullanmayınız. Her zaman yayalara yol veriniz. Yoğun trafikte dikkatli olunuz.
* Sürüş sırasında çevrenizle iletişiminizi kesecek kulaklık, şapka vb. kullanmayınız.
* Bisikletinizi kullanırken ani ve sert manevralar yapmayınız.
* Gece sürüş yapacağınız zaman bisikletinizin aydınlatma sistemini kontrol ediniz. Görünürlüğü yüksek kıyafetler ve renkler tercih ediniz.

A) Aşağıdaki soruları bu kılavuza göre cevaplayınız.

Bisikletle hareket hâlinde değilken yapılmaması gereken davranışı yazınız.

Cevap: Vites değiştirilmemelidir.

Vites değiştirirken dikkat edilmesi gereken kurallardan birini yazınız.

Cevap: Vites değiştirirken ters yönde pedal çevrilmemelidir.

Ömer’in bisikletinde bir süre sonra zincir arızası meydana gelmiştir. Ömer, kullanım kılavuzundaki hangi uyarıya uymadığı için Ömer’in bisikleti arızalanmış olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Vites mekanizmasını, zinciri ve vites dişlilerini düzenli olarak yağlamadığı için arızalanmıştır.

Bisikletinizi sürerken çevreyle iletişiminizi kesecek davranışlarda bulunmanın sakıncaları neler olabilir? Örneklerle anlatınız.

Cevap: Bu davranışlar bazı kazalara neden olabilir. Örneğin, sokakta oynayan bir çocuğa veya bir kediye çarpabiliriz. Aynı zamanda kornasını duymadığımız araçlar bize çarpabilir. Bu nedenle bisiklet kullanırken çevre ile iletişimimizi kesecek davranışlarda bulunmamalıyız.

B) Aşağıdakilerden hangileri bu kılavuza göre yapılması gereken davranışlardandır? Başına çarpı işareti (X) koyarak işaretleyiniz.

CEVAP

(X) Yayaların güvenliğini tehlikeye atmadan sürüş yapmak

(   ) Ön ve arka vitesleri aynı anda değiştirmek

(   ) Bisikleti kullanacağımız araziye göre lastik seçmek

(X) Sürüş sırasında koruyucu kıyafetler kullanmak

(X) Vites değiştirirken düz yönde pedal çevirmek

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Geçmişte insanların beslenme alışkanlıkları nasıldı? Aile büyüklerinize danışarak bir araştırma yapınız. 

6.SINIF MEB TÜRKÇE TÜM TEMALAR

6.SINIF MEB TÜRKÇE DERS KİTABI PDF

6.Sınıf MEB Türkçe Yemek içmek Sindirmek Metni Cevapları

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır. Link verilerek paylaşım yapılabilir.