6.Sınıf EKOYAY Türkçe Kitabı Bilim ve Teknoloji Teması Büyük Keşifler Metni Cevapları
6.Sınıf EKOYAY Türkçe Büyük Keşifler Metni Cevapları. 6.Sınıf EKOYAY Türkçe Kitabı Bilim ve Teknoloji Teması Büyük Keşifler Metni Cevapları
6.Sınıf Türkçe EKOYAY Ders Kitabı Temaları
- TEMA – Doğa ve Evren Teması
- TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
- TEMA – Çocuk Dünyası Teması
- TEMA – Erdemler Teması
- TEMA – Milli Kültürümüz Teması
- TEMA – Bilim ve Teknoloji Teması
- TEMA – Sanat Teması
- TEMA – Vatandaşlık Teması
Bilim ve Teknoloji Teması Büyük Keşifler Metni
İnsanoğlu hep merak etti. Nehrin öte yanını, ormanın sonunu, tepenin arkasını…
Hep aradı; verimli ve zengin toprakları, daha iyi yaşam olanaklarını. Böylece serüvenlerle dolu keşifler tarihi başladı!
İnsanların keşif yapmakla ilgili pek çok hayali de vardı. 1804 yılında Etienne Gaspard Robert (Etiyen Gaspar Rober) adlı bir buluşçu sıra dışı bir keşif aracı tasarladı. Robert, bu araçla okyanus ötesi keşif gezilerine çıkabileceğini hayal etmişti. Araç hiçbir zaman yapılmadı ama insanlar keşif yapmayı hep sürdürdü.
İlk gezginler Eski Mısırlılar, Fenikeliler ve Eski Yunanlardı. Eski Mısırlılar Kızıldeniz’e yelken açtı. Fenikeliler ve Eski Yunanlar Atlas Okyanusu’nu geçmeye çalıştı.
Yaptıkları gerçekten cesaret isteyen bir işti. Gezginler aylarca hatta yıllarca süren zorlu yolculuklara çıktıklarının farkındaydı. Bazen yelkenlerine dolan rüzgâr sayesinde, bazen de kürek çekerek ilerliyorlardı. “Deniz canavarlarıyla” karşılamaktan da epeyce korkuyorlardı. Deniz canavarları zannettikleri canlılar da büyük olasılıkla balinalar ya da dev kalamarlardı.
Gezginler gündüz Güneş’i, gece de Kutup Yıldızı’nı izleyerek yönlerini bulmaya çalışıyordu. Gezginlerin işlerini kolaylaştıracak çalışmalar yapan bilim insanları da vardı. Eratosthenes (Eratostenes), Dünya’nın büyüklüğünü hesaplamaya çalışıyordu. Enlem ve boylamdan söz eden ilk bilim insanı Ptolemaios (Batlamyus) da bir Dünya haritası hazırlıyordu. 600’lü yıllara gelindiğinde artık Afrika keşfedilmişti. Ancak keşifler tarihinde daha yalnızca bir arpa boyu yol alınmıştı.
Vikingler Keşifte 800’lü yıllarda denizci bir halk, keşifler tarihine adını yazdırdı: Vikingler! Bu insanlar doğudan batıya, kuzeyden güneye her yöne yelken açtılar. İzlanda’yı ve Grönland’ı keşfettiler.
Hatta Kuzey Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalılar onlar oldu. Vikingler, uçsuz bucaksız denizlerde yol aldıkları yelkenli gemilerinde kuzgun beslerlerdi. Yakınlarda bir kara olup olmadığını anlamak için bu kuzgunları serbest bırakırlardı.
Kuzgunlar geri dönmezse yakınlarda bir kara parçası olduğunu anlarlardı.
Vikingler çok iyi denizcilerdi. Bulutların şekli ve rengi, suyun rengi, rüzgâr, yosunlar, denizde gördükleri diğer canlılar, pek çok şey onlar için anlamlı birer ipucuydu. Bu ipuçlarından yararlanarak denizde ilerliyorlardı.
İpek Yolu Zorluklarla Dolu Ticaret gelişiyor; pek çok mal, kara ve deniz yoluyla bir yerden bir yere taşınıyordu. O zamanlar Çin’den başlayıp Anadolu’dan geçen ve Avrupa’ya ulaşan önemli bir ticaret yolu vardı. İpek Yolu olarak adlandırılan bu yol aracılığıyla pek çok mal alım satım amacıyla ülkeden ülkeye taşınırdı. Peki, bu mallar nelerdi?
İpek, kâğıt, porselen, baharat ve değerli taşlar… Gezginler bunları alıp satarak para kazaıyordu. Ancak bu yol zorluklarla doluydu. Pamir Dağları’nı aşmak, Gobi Çölü’nü geçmek, aslan, kaplan, ayı ve benzeri yaban hayvanlarıyla karşılaşmak zorlukların yalnızca bir kısmıydı. Acaba on yedi yaşındaki genç gezgin Marco Polo (Marko Polo), İpek Yolu’nu geçmeye karar verdiğinde bu zorlukların farkındamıydı? (…)
Asya ve Afrika Kıtaları Mercek Altında 1300’lü yıllara gelindiğinde pek çok gezgin Asya ve Avrupa’da keşfedilmemiş topraklar arıyordu. İbn Battuta da bunlardan biriydi. İbn Battuta, önce Mekke ve Medine’ye gitti. Sonra Çin’i, İspanya’yı, Doğu ve Batı Afrika’yı dolaştı.
İbn Battuta’nın en az 120.000 kilometre yol katettiği ve aynı yoldan ikinci kez geçmediği söylenir.
Büyük Keşifler Çağı Başlıyor 1400-1600 yılları arasında denizcilik öyle çok gelişti ki büyük bir keşif patlaması yaşandı.
Çinliler, Portekizliler, İspanyollar dünyanın dört bir yanına yelken açtı. 1405 yılında Çinliler zamanın en büyük gemisini yaparak Hint Okyanusu’nu dolaştı. 1488’de Portekizli gezgin Bartolomeu Dias (Bartolomeyu Diyas), Ümit Burnu’nu keşfetti. Ümit Burnu, Afrika’nın batısından doğusuna geçilmiş oldu. Ardından Avrupa’dan Hindistan’a uzanan deniz yolu açıldı.
Christopher Columbus (Kıristofır Kolombus), 1492 yılında Atlas Okyanusu’nu geçerek Bahama Adaları’ndan birine ulaştı ve tarihe adını “Amerika’yı keşfeden gezgin” olarak yazdırdı.
1498 yılında Portekizli gezgin Vasco da Gama (Vasko dö Gama), Avrupa’dan Hindistan’a uzun bir deniz yolculuğu gerçekleştirdi.
Ancak mürettebatın çoğu, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık olan iskorbütten yaşamını yitirdi.
İspanyol gezgin FerdinandMagellan (Ferdinand Macellan) da 1519 yılında beş gemiyle yolculuğa çıktı. Amacı, daima batıya giderek Çin’e ve Hindistan’a ulaşmaktı. Ancak hastalıklar ve savaşlar nedeniyle hem Magellan hem de mürettebatın çoğu bu yolculuğun sonunu göremedi. Hatta gemilerden yalnızca biri yolculuğu tamamlayabildi. 1522 yılında bu gemi İspanya’ya ulaştı. Böylece deniz yoluyla Dünya çevresinde bir tur atılmış oldu. Magellan da her ne kadar yolculuğu tamamlamamış olsa da Dünya’nın çevresini dolaşan ilk insan olarak anılmaya başlandı.
Bazı Yolculuklar da Bilimsel Amaçlarla Yapıldı Bilimin gelişmesi 1800’lü yıllarda keşiflerin yönünü değiştirdi. Pek çok gezgin bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla da yolculuklara çıktı. Ünlü kaptan James Cook (Ceymis Kuk), Büyük Okyanus’ta pek çok yolculuk gerçekleştirdi ve deniz haritaları hazırladı. Doğa bilimci Alexander von Humbolt (Aleksandır vonHumbolt), Güney Amerika’nın kuzeybatısında kelebekler, bitkiler ve yer bilim üzerine keşifler yaptı. Bir yerin coğrafyasıyla hava durumu arasında ilişkiler olduğunu gözlemledi. Bu çalışmalar, evrim kuramını ortaya koyan Charles Darwin’e (Çarls Darvin) esin kaynağı oldu.
1900’lü yıllar, önce Kuzey Kutbu’nun sonra da Güney Kutbu’nun keşfedilmesiyle başladı.
ABD’li gezgin Robert Peary (Rabırt Piriy), Kuzey Kutbu’na ilk ayak basan gezgin kabul edildi. Güney Kutbu’nun keşfi sırasında Norveçli gezgin Roald Amundsen (Roald Amundsen) ve İngiliz Robert Falcon Scott (Rabırt Falkın Sıkat) arasında bir yarış oldu. Amundsen köpekli kızaklar sayesinde bu yarışı kazandı.
1961 yılında Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) uzaya çıktı. Artık insanoğlu gözünü uzaya dikmişti. Böylece keşifler tarihi yeni bir yöne kaydı.
Uzayda keşfedilecek çok şey vardı.
6.Sınıf Türkçe EKOYAY Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180-186
6. Sınıf Bilim ve Teknoloji Teması cevapları ve soruları, EKOYAY Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları
Büyük Keşifler Metni Cevapları
6.Sınıf EKOYAY Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. İnsanda merak duygusu olmasaydı ne olurdu?
CEVAP
Keşifler, icatlar yapılamazdı.
2. Keşif ve icat (buluş) arasındaki fark nedir?
CEVAP
Keşif, var olduğu bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır. İcat ise İlk defa yeni bir şey yaratmadır.
3. Bir uzay geminiz olsaydı nereye gitmek isterdiniz? Niçin?
CEVAP
Bir uzay gemim olsa Jüpiter’e gitmek isterdim. Etrafında bulunan halkada yürümek isterdim.
6.Sınıf EKOYAY Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184
1.ETKİNLİK
Metni okurken anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime grupları varsa bunların anlamlarını kullanıldıkları cümlelerden yola çıkarak tahmin ediniz. Daha sonra bu kelime ve kelime gruplarının anlamlarını Türkçe sözlükten, atasözleri ve deyimler sözlüğünden yararlanarak öğreniniz. Yeni öğrendiğiniz bu kelime ve kelime gruplarını kendi sözlüğünüze kaydetmeyi unutmayınız.
CEVAP
kalamar: Bir tür mürekkep balığı
kuzgun: Ötücü kuşlar takımının kargagiller familyasından, Kuzey Amerika’nın dağlık, fundalık yerlerinde bulunan, tüyleri siyah renkte olup mavi renkte parlayan bir tür kuş, karakarga
gezgin: Gezmek, tanımak, görmek, dinlenmek amacıyla geziye çıkan (kimse), gezici, gezmen, seyyah
2.ETKİNLİK
Sizce okuduğunuz metinde neden isimler koyu renkle yazılmıştır? İsimleri koyu renkle yazmak yerine daha başka neler yapılabilir? Yazınız.
CEVAP
İsimlerin koyu renkle yazılmasının nedeni isimlere dikkat çekmek içindir. Bu isimleri koyu renkle yazmak yerine başka bir renkle yazılabilirdi veya bütün harfleri büyük yazılabilirdi.
3.ETKİNLİK
Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. Metinle ilgili soruları cevapladıktan sonra bu etkinlikten neler öğrendiğinizi ifade ediniz.
1. Keşifler tarihi nasıl başlamıştır?
Cevap: İnsanlar verimli ve zengin toprakları, daha iyi yaşam olanaklarını merak edip aramaya başladıkları zaman keşifler tarihi başlamıştır.
2. İlk gezginler kimlerdir?
Cevap: Eski Mısırlılar, Fenikeliler ve Eski Yunanlar.
3. Afrika ne zaman keşfedilmiştir?
Cevap: 600’lü yıllarda keşfedilmiştir.
4. Vikinglerin dünya keşif tarihindeki yeri nedir?
Cevap: Vikingler doğudan batıya, kuzeyden güneye her yöne yelken açıp, İzlanda’yı ve Grönland’ı keşfetmişlerdir. Hatta Kuzey Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalılar onlardır.
5. İpek Yolu’na bu adın verilmesinin nedeni ne olabilir?
Cevap: Bu yol ticaret açısından değerli bir yoldur. İpek de çok değerli bir kumaş türüdür. Değerli olduğu için İpek Yolu’na bu isim verilmiş olabilir.
6. Dünya keşif tarihi açısından en önemli yıllar hangileridir? Bu yıllarda hangi keşifler yapılmıştır?
Cevap: 600’lü yıllarda Afrika, 800’lü yıllarda İzlanda, Grönland ve Kuzey Amerika, 1400-1600 yılları arasında Ümit Burnu, Amerika keşfedilmiştir.
7. Bilimsel amaçlı keşifleri kimler, nerelere yapmıştır?
Cevap: James Cook (Ceymis Kuk) Büyük Okyanus’a, Alexander von Humbolt (Aleksandır von
Humbolt) Güney Amerika’nın kuzeybatısına, Robert Peary (Rabırt Piriy) Kuzey Kutbu’na, Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) uzaya keşifler yapmışlardır.
8. Kutupların keşfi hangi yıllarda olmuştur?
Cevap: 1900’lü yıllarda olmuştur.
9. Uzayın keşfinde ilk adımı kim atmıştır?
Cevap: Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) atmıştır.
10. Keşifler olmasaydı ne olurdu?
Cevap: İnsanlar yeni yerler keşfetmemiş olurdu.
11. Keşifler, dünya tarihini nasıl etkilemiştir?
Cevap: Keşifler sayesinde insanlar yeni yaşam alanları, yeni yaşam kaynakları bulmuşlardır. Bu durum birçok yeniliğe yol açmıştır ve aynı zamanda savaşların da artmasına neden olmuştur.
12. Sizce metinde geçen en önemli keşif nedir?
Cevap: (örnek) Bence İspanyol gezgin Ferdinand’ın dünya çevresinde attığı tur en önemli keşiftir. Böylece Dünya’nın yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.
13. Keşif yapan insanların kişilik özelliklerini birkaç kelime ile anlatmanız gerekseydi hangi kelimeleri kullanırdınız? Niçin?
Cevap: Meraklı, azimli ve cesur. Çünkü bu özelliklere sahip olmayan insanlar yeni yerler keşfetmeye çalışmazlar.
6.Sınıf EKOYAY Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185
4.ETKİNLİK
Aşağıdaki kelime ve kavram havuzundan ve yaptığınız araştırmadan da yararlanarak “Metindeki kâşiflerden hangisinin yerinde olmak isterdiniz? Niçin?” sorusunu cevaplayınız. Konuşmanız sırasında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya dikkat ediniz.
keşif – merak – deniz – bilim – serüven – zorluluk – kâşif – kıta – umut – yolculuk – gezgin – hayal
5.ETKİNLİK
Uzayda bir keşif yolculuğu yapmak için bir ekip oluşturmanız gerekmektedir. Bu ekibi toplamak için dünyanın en çok satan gazetelerinden birine bir duyuru metni yazmaya karar verdiniz. Şimdi bu duyuru metnini aşağıya yazınız. Duyuru metninizi istediğiniz bir yabancı dille de yazınız. Bunun için okulunuzdaki arkadaşlarınızdan (yabancı dil bilen, göçmen, mülteci vb.) ve yabancı dil öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz.
CEVAP
(örnek)
SİZCE UZAYDA NELER VAR?
Sizler de benim gibi uzayda ne olduğunu mu merak ediyorsunuz? Eğer bu merakınızı gidermek istiyorsanız bize katılabilirsiniz.
2020 yılının Mayıs ayında 10 kişilik bir ekip ile uzaya gideceğiz. Bu ekipte katılmak için meraklı,sabırlı ve azimli olmalısınız. En kısa zamanda bize başvurularınızı yaparak bu ekipte olma şansını yakalayabilirsiniz.
6.Sınıf EKOYAY Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186
6.ETKİNLİK
a. Apollo 11’in Ay’a yolculuğunu anlatan bir hikâye yazınız. Hikâyenizi aşağıdaki taslağa göre oluşturunuz. Hikâyenizi yazarken yazım kılavuzu kullanınız. Hikâyenizde terimler dışında, yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız. Hikâyenizi yazmak için defterinizi kullanınız.
Hikayemin Taslağı
Zaman:
Mekan:
Şahıslar:
Kısaca Olaylar:
Hikâyemin serim bölümünde anlatacaklarım:
Hikâyemin düğüm bölümünde anlatacaklarım:
Hikâyemin çözüm bölümünde anlatacaklarım:
Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
Bilim ve Teknoloji Teması Cevapları
- Büyük Keşifler Metni Cevapları
- Mavi Portakal Metni Cevapları
- Buldum… Buldum Metni Cevapları
- İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları
6.SINIF TÜRKÇE KİTABI CEVAPLARI
6.Sınıf Türkçe Kitabı Yanıtları MEB YAYINLARI
6.Sınıf Türkçe Kitabı Yanıtları EKOYAY YAYINLARI