MBA Eğitim

4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Şifa Niyetine Metni Cevapları

4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Şifa Niyetine Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

4.Sınıf MEB Türkçe Şifa Niyetine Metni Cevapları 4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Şifa Niyetine Metni Yanıtları 4. Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları sayfa 214 215 216 217 218

4.Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA – Okuma Kültürü Teması
  2. TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
  3. TEMA – Erdemler Teması
  4. TEMA – Bilim ve Teknoloji Teması
  5. TEMA – Doğa ve Evren Teması
  6. .TEMA – Milli Kültürümüz Teması
  7. TEMA – Sağlık ve Spor Teması
  8. TEMA – Sanat Teması

ŞİFA NİYETİNE METNİ

Nasrettin Hoca, bir ara hastalanır. Doktor bir müddet perhiz yapmasını, ağır ve acılı yemekler yememesini söyler. İlaçlarını verir.
Hoca, doktorun dediğini birkaç gün uygular. Kendinde iyileşme hisseder. Canı acılı dolmalı yemekler ister.
Bir gün Hoca’nın karısı dolma yapar. Hoca’nın ısrarına dayanamayarak bir tanesini “Şifa niyetine” yedirir.
Karısı başka bir yere gidince kızına yalvarır. Kızı da bu yalvarmalara dayanamaz. Bir tane “Şifa niyetine”
dolmayı da o yedirir. Kızın da işi çıkar. Hoca’nın yanından ayrılır. Hoca dolmanın tadına doyamaz. Bu sefer küçük oğlunu kandırır. “Şifa niyetine” bir dolmayı da onun elinden yer.

Az sonra, Hoca’da sancılar başlar. Acıdan kıvranmaya başlar. Karısını çağırır.
Karısı, Hoca’nın bu ani hastalanışı karşısında telaşlanır. Koşarak doktoru çağırır.
Doktor, Hoca’yı kıvranır halde görünce:
— Hocam, iyileştiğini duymuştum. Nedir bu halin?
Hoca hem kıvranır, hem de doktora şöyle der:
— Ne olacak Doktor; “Şifa niyetine” ölüyoruz.

4.Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları Sayfa 214-218

SAĞLIK VE SPOR Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

ŞİFA NİYETİNE METNİ CEVAPLARI

4.Sınıf MEB Türkçe Şifa Niyetine Metni Cevapları

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 214

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Fazla yemenin zararları nelerdir?

Fazla yemek mide rahatsızlıklarına ve aşırı kilo almaya sebep olur.

2. Dengeli beslenmekten ne anlıyorsunuz?

Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan besinleri belirli ölçülerde ve düzenli olarak almaktır.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 215

1.ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

CEVAP

şifa

Anlamı: Bedensel veya ruhsal bir hastalığın son bulması, hastalıktan kurtulma, onma

Cümlem: Hastalığının şifası için yıllardır doktor doktor dolaşıyor.

perhiz

Anlamı: Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni

Cümlem: Kilo aldığım için perhize yapmaya karar verdim.

niyet

Anlamı: Bir şeyi yapmayı önceden isteyip düşünme, maksat

Cümlem: Niyetim teyzeme gitmekti ama onlar bize gelince vazgeçtim.

müddet

Anlamı: Bir olayın başı ile sonu arasında geçen zaman parçası, zaman aralığı, zaman bölümü

Cümlem: Burada kaldığım müddet iç kitap okuyamadım.

2.ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Doktor, Nasrettin Hoca’dan niçin perhiz yapmasını ister?

Cevap: Hastalandığı için perhiz yapmasını ister.

2. Nasrettin Hoca iyileşince canı ne yemek ister?

Cevap: Acılı dolmalı yemekler yemek ister.

3. Nasrettin Hoca dolma yemek için nasıl bir yol izler?

Cevap: Karısını, kızını ve oğlunu şifa niyetine diyerek kandırıp birer dolma yer.

4. Nasrettin Hoca’da ne zaman sancılar başlar?

Cevap: Oğlunun elinden de şifa niyetine bir dolma daha yedikten sonra sancıları başlar.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216

3.ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

CEVAP

KONU

Nasrettin Hoca’nın perhizi.

ANA FİKİR

Hastalandığımız zaman doktorumuzun bize verdiği talimatları yerine getirmezsek şifa bulamayız.

4.ETKİNLİK

Metindeki sorunu tespit ederek bunlara farklı çözüm yolları öneriniz.

CEVAP

Sorun: Nasrettin Hoca’nın iyileştiğini sanarak doktorun verdiği perhizi bozması ve yine hastalanması.

Çözüm: Nasrettin Hoca hastaneye yatırılır ve beslenmesi takip edilir.

5.ETKİNLİK

Besinlerin insan vücuduna yararlarını araştırınız. Yazdıklarınızı görsellerle zenginleştirerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

6.ETKİNLİK

Uzun yaşamak, sağlıklı kalabilmek için nasıl beslenmeliyiz? Sınıfça konuşunuz.

Cevap: Sağlıklı kalabilmek için ilk önce düzenli ve dengeli beslenmeliyiz. Günde üç öğün beslenmeli, kahvaltı öğünü başta olmak üzere hiçbir öğünü atlamamalıyız. Abur cubur yemekten uzak durmalı, sebze, meyve, sür ürünleri gibi doğal besinleri daha çok tüketmeliyiz. Ne çok ne de az yemek yemeliyiz.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217

7.ETKİNLİK

Metinlere uygun birer başlık belirleyiniz. İki metni türleri açısından karşılaştırınız.

CEVAP

SPOR VE BESLENME
Spor yaparken kimi zaman bazı malzemelere gerek duyarız. Kayak
için kayaklarımız, futbol için topumuz
ya da tenis için raketimiz olmazsa
bu sporları yapamayız. Ancak tüm
bu malzemelere sahip olsak bile ye-
terli enerjimiz yoksa spor yapmamız
olanaksızdır. Tıpkı bir otomobilin ya
da bir makinenin çalışabilmesi için
yakıta gereksinim duyması gibi, vü-
cudumuz da kendisi için gerekli olan
enerjiyi besinlerden alır. Özellikle
spor yaparken daha fazla hareket
ettiğimiz için, daha fazla enerjiye ge-
rek duyarız. Bu nedenle de bir sporcu
için doğru beslenme çok önemlidir.
Bilim Çocuk DergisiMetnin türü: Bilgilendirici metin
PAPATYA ÇAYI
Bir an önce uykusunun gelmesini istiyordu. Çünkü uykuya dalınca Zeytin
Nine gelecek ve onu can ikizlerinden alıp Zeytin Kız olarak Çiçekler Ülkesi’ne götürecekti. Ama uyuyamıyordu bir
türlü. Sağa sola döndüğünü görünce
aklına annesinin sözünü ettiği
papatya çayı geldi. Kalktı, annesinin
yanına gitti.
“Anneciğim, uyumak istiyorum
ama uykum gelmiyor. Babam için hazırladığın papatya çayından
biraz içebilir miyim? Uyku verici
olduğunu söylemiştin ya!” dedi.
Suat ÇAĞLAYAN
Metnin türü: Öyküleyici metin

8.ETKİNLİK

Cümlelerde “de” ve “ki” bağlaçlarının yazımı hatalı olanları düzeltiniz.

• Atlar ayaktada uyuyabilirler.

Cevap: Atlar ayakta da uyuyabilirler.

• İnsanlarda 4 farklı kan grubu bulunurken atlardaki bu sayı 8 tanedir. Demekki bizim iki katımız kadar kan grupları var.

Cevap: İnsanlarda 4 farklı kan grubu bulunurken atlardaki bu sayı 8 tanedir. Demek ki bizim iki katımız kadar kan grupları var.

• Karadaki tüm hayvanlardada en büyük göze sahip olan attır.

Cevap: Karadaki tüm hayvanlarda da en büyük göze sahip olan attır.

• Atların koku ve duyma yetileri insanlara göre de daha gelişmiştir.

Cevap: Atların koku ve duyma yetileri insanlara göre daha da gelişmiştir.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 218

9.ETKİNLİK

Görselle ilgili soruyu cevaplayınız.

1. Güven Usta çocuğun nasıl oturmasını istiyor?

Cevap: Dik oturmasını istiyor.

2. Güven Usta’nın önerisi gelecekte sağlığımız açısından bize ne gibi fayda sağlar?

Cevap: İskelet sistemimizin sağlıklı gelişmesini sağlar. İleride sırt eğriliği, kamburluk gibi rahatsızlıklar çekmeyiz.

10.ETKİNLİK

Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.

ATOM KARINCA
Oynarken, yemek yerken
Büyürüm, güçlenirim.
Sağlığım yerinde ya,

Kendime güvenirim.
Atom Karıncayım ben,
Her güçlüğü yenerim.
Aziz SİVASLIOĞLU

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

4.Sınıf Türkçe Yanıtları KOZA YAYINLARI

4.Sınıf Türkçe Yanıtları MEB YAYINLARI

TÜRKÇE KİTABI CEVAPLARI TÜM SINIFLAR

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır. Link verilerek paylaşım yapılabilir.