MBA Eğitim

4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Gizemli Canlılar Metni Cevapları

4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Gizemli Canlılar Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

4.Sınıf MEB Türkçe Gizemli Canlılar Metni Cevapları 4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Gizemli Canlılar Metni Yanıtları 4. Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları sayfa 202 203 204 205 206 207 208 209

4.Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA – Okuma Kültürü Teması
  2. TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
  3. TEMA – Erdemler Teması
  4. TEMA – Bilim ve Teknoloji Teması
  5. TEMA – Doğa ve Evren Teması
  6. .TEMA – Milli Kültürümüz Teması
  7. TEMA – Sağlık ve Spor Teması
  8. TEMA – Sanat Teması

GİZEMLİ CANLILAR METNİ

Çevremizde gördüğümüz canlı varlıkların dışında göremediğimiz canlı-
lar da vardır. Bazı canlılar gözümüzle göremeyeceğimiz kadar miniktir. Yiyeceklerin bozulmasına, yaprakların çürümesine neden olurlar. Örneğin yarım dilim bir ekmek, ısırıp bıraktığın bir elma uzun süre dışarıda kaldığında küflenir. Sonbaharda ağaçların dökülen yaprakları bir süre sonra kurur ve çürür. Uzun süre dışarıda kalan yemekler bozulmaya ve ekşimeye başlar.
Bu, gözümüzle göremediğimiz kadar küçük olan canlıların işidir. Onları çok merak ediyorsan mikroskop adı verilen aletle görebilirsin. Mikroskop aracılığıyla gözle görülemeyen nesneler büyütülerek görülebilirler.
Bundan sonra annen dışarda bozulma riski olan yiyecek ve içecekleri buzdolabına koymadığında, onu uyarabilirsin.

Gözle göremediğimiz ve “mikro canlılar” olarak adlandırılan bu canlıların bazıları havuz suyu, göl gibi ortamlarda yaşamını sürdürür. Bazı çeşitleri
de hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkar. Bunlar hamurun mayalanması, sütün peynire ve yoğurda dönüşmesi gibi faydalar sağlar.
Mikroskobik canlıların bazıları hastalıklara neden olabilir. Bu tür hastalıklardan korunmak için düzenli beslenmeli, temizlik kurallarına dikkat etmeli ve sık sık ellerimizi sabunla yıkamalıyız. Hasta olduğumuzda, öksürürken veya hapşırırken mendil kullanmaya dikkat etmeliyiz.
Böylece hastalığa neden olan gözle göremediğimiz canlıların, başkalarına geçerek hastalığı bulaştırmasını engellemiş oluruz.

Tarhana Çorbası Tarifi

Malzemeler
1 su bardağı toz tarhana
6 su bardağı et suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
Yapılışı
Toz tarhanayı 1 su bardağı et suyu ile karıştırarak bekletin.
Tereyağını derin bir tencerede kızdırın. Domates salçasını ekleyin ve 2-3 dakika kavurun.Tarhanayı ve kalan et suyunu ekleyin. Sürekli karıştırarak çorbanın kıvam almasını sağlayın.Kaynayan çorbayı bekletmeden sıcak olarak servis edin.

4.Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202-209

SAĞLIK VE SPOR Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

GİZEMLİ CANLILAR METNİ CEVAPLARI

4.Sınıf MEB Türkçe Gizemli Canlılar Metni Cevapları

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız?

Dengeli beslenmeli, uyku düzenimize ve sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Spor yapmalı, mevsimine göre giyinmeliyiz.

2. Bitkiler ve yiyecekler neden çürür?

Bitkiler ve yiyeceklerin üzerindeki bakteriler zamanla bitkiler ve yiyeceklerin çürümesine neden olur.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203

1.ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

CEVAP

Gizemli

Anlamı: Gizem niteliğinde olan veya erisinde gizem bulunan, esrarengiz.
Cümlem: Yeni tanıştığım kız gizemli birine benziyordu.

Küf

Anlamı: Ekmek, peynir vb. organik maddelerin üzerinde, nem ve ısının etkisiyle oluşan, çoğu yeşil renkli mantar 
Cümlem: Dolaptaki peynir küflendiği için atmak zırunda kaldık.

Mikroskop

Anlamı: Bir mercek düzeneği yardımıyla küçük nesneleri büyütüp daha belirgin duruma getirmeye veya çıplak gözle görünmeyenleri göstermeye yarayan alet
Cümlem: Fen Bilgisi dersinde mikroskopla inceleme yaptık.

Mikro

Anlamı: Küçük, dar, makro karşıtı
Cümlem: Mikro canlılar ile ilgili biraz araştırma yaptım.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204

2.ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1.Gözle göremediğimiz minik canlılara ne ad verilir?

Cevap: Mikro canlılar adı verilir.

2.Mikroskobik canlıları nasıl görebiliriz?

Cevap: Mikroskop aracılığı ile görebiliriz.

3.Mikroskobik canlılar nelere sebep oluyor?

Cevap: Bazı hastalıklara sebep olur.

4.Mikro canlıların faydaları nelerdir?

Cevap: Hamurun mayalanmasına, sütün peynire ve yoğurda dönüşmesi gibi faydalar sağlar.

5.Mikroskobik canlıların sebep olduğu hastalıklardan korunmak için neler yapmalıyız?

Cevap: Düzenli beslenmeli, temizlik kurallarına dikkat etmeli ve sık sık ellerimizi sabunla yıkamalıyız. Hasta olduğumuzda, öksürürken veya hapşırırken mendil kullanmaya dikkat etmeliyiz.

3.ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

CEVAP

KONU: Mikro canlılar

ANA FİKİR: Mikro canlıların faydaları olduğu kadar zaraları da vardır.

4.ETKİNLİK

Metinden neden-sonuç ve örneklendirme cümlesi bulunuz.

CEVAP

Neden-sonuç: Uzun süre dışarıda kalan yemekler bozulmaya ve ekşimeye başlar.

Örneklendirme: Örneğin yarım dilim bir ekmek, ısırıp bıraktığın bir elma uzun süre dışarıda kaldığında küflenir.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205

5.ETKİNLİK

a. Kısaltmaların kullanım alanları ve getirilen eklerle ilgili bilgileri örnekleriyle eşleştiriniz.

1- m (metre)

2- İng. (İngilizce
Ege Mah. (Ege Mahallesi)
Prof.haz. (hazırlayan)

3- T.C. (Türkiye Cumhuriyeti)
TDK (Türk Dil Kurumu)

4- THY’de, TDK’den, TRT’den

5- cm’yi, kg’dan

CEVAP

(3) Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır.

(1) Ölçülerin kısaltması küçük harfle yazılır.

(2) Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur.

(5) Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır.

(4) Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır.

b. Kısaltmaların kullanım alanları ve getirilen eklerle ilgili cümleler yazınız.

CEVAP

Bugün yaklaşık olarak 4000 m yürüdüm.

Yeni evimiz Pınar Mah. no 13 de.

Anlamını bilmediğim sözcükleri TDK’ dan buluyorum.

Haber aboneliği için AA’yı seçtik. (Anadolu Ajansı)

Bugün pazardan 2 kg çilek aldık.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206

6.ETKİNLİK

Soruları görsellere göre cevaplayınız.

1. Görseldeki çocuğun davranışı nelere sebep olabilir?

Cevap: Hastalık bulaşmasına sebep olur.

2. Hapşıran çocuk ne yapmalıydı?

Cevap: Hapşırmadan önce ağzını kapatmalıdır.

3. Kız çocuğu neden şaşırmıştır?

Cevap: Hapşıran çocuğun elinde mendil varken ağzını kapatmadığı için şaşırmıştır.

4. Bu görselde verilmek istenen mesaj nedir?

Cevap: Hasta olduğumuzda hastalığımızı başkalarına bulaştırmamak için hapşırırken ağzımızı mendil ile kapatmalıyız.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207

7.ETKİNLİK

Soruları prospektüse göre cevaplayınız.

İLAÇ PROSPEKTÜSÜ
Bu İlaç Ne için Kullanılır?
Grip, soğuk algınlığı gibi
durumlarda ortaya çıkan; ateş,
burun tıkanıklığı, kırıklık hal, genizde
kaşıntı gibi semptomların tedavisinde kullanılır.
Bu İlaç Nasıl Kullanılır?
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye
edilmediği takdirde aşağıdaki dozlarda
kullanınız:
6-12 yaş grubu çocuklarda her 6 saatte bir
10 ml (2 ölçek)
6 yaşın altında çocuklarda
kullanılmamalıdır. İlaç ağız yoluyla
kullanılır. Yemekten önce veya sonra
kullanabilirsiniz.
Bu İlacı Aşağıdaki Durumlarda DİKKATLİ
KULLANINIZ.
Eğer kullanan kişide;
– Kalp ritim bozuklukları, kalp damar
hastalıkları, kalp yetmezliği
– Yüksek tansiyon
– Böbrek yetmezliği bulunan kişiler
Bu gibi durumlarda doktorunuza danışın.
Olası Yan Etkileri Nelerdir?İçeriğinde bulunan maddelere
duyarlı olan kişilerde yan etkisi
olabilir
Aşağıdakilerden biri olursa
kullanmayı durdurunuz ve derhal
doktorunuza bildiriniz:
– Ciltte kızarıklık, kaşıntı, ürtiker
(kurdeşen)
– Deri döküntüleri gibi alerjik cilt
reaksiyonları
– Kalp atışlarında düzensizlik
– Ciltte ve göz çevresinde kan
oturması
Bunların hepsi çok ciddi yan
etkilerdir. Eğer bunlardan biri varsa
bu ilaca karşı alerjiniz var demektir.
Bu İlacın Saklanması
Bu ilaç çocukların görmeyeceği,
erişemeyeceği yerlerde ve
ambalajında saklayınız. 25
derecenin altındaki oda sıcaklığında
saklanmalıdır

1. İlacın nasıl saklanması gerekir?

Cevap: Çocukların erişemeyeceği yerlerde, 15-30 derece arasında saklanmalıdır.

2. İlacı kimler dikkatli kullanmalıdır?

Cevap: Karaciğer problemi olanlar, böbrek problemi olanlar dikkatli kullanmalıdır.

3. İlaç nasıl kullanılmalıdır?

Cevap: Yemeklerden önce kullanılmalıdır.

4. İlacın yan etkileri nelerdir?

Cevap: Kalp ritim bozukluğu ve kalp durma riski, çarpıntı, nefes alma güçlüğü, bilinç kaybı.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208

8.ETKİNLİK

“Sağlıklı bir yaşam için neler yapmalıyız?” Sınıfça konuşunuz. 

CEVAP

Hayat, insanoğluna verilen en büyük nimettir. İnsanoğlu doğumdan ölüme kadar yaşadığı süreci en kaliteli şekilde geçirmelidir. Bunun da ilk ve en önemli maddesi beden ve ruh sağlığıdır. Çünkü beden ve ruh sağlığı yerinde olmayan insan için kaliteli yaşam sürmek mümkün değildir. Peki sağlıklı bir hayat için neler yapılmalıdır?

İnsan, sağlıklı bir hayat sürebilmek için öncelikle kendi beden ve ruh sağlığına önem vermelidir. Bu durumu iki başlık altında değerlendirelim. Sağlıklı bir hayat geçirmek isteyen kişi, öncelikle fiziksel olarak vücut bütünlüğünü korumalıdır. Yani vücut bütünlüğünü korumalı ve organlarının sağlığına önem göstermelidir. Bunun için kopma, yaralanma, kırık, çıkık benzeri bütün durumlara neden olacak şeyler için önlem alınmalıdır. Bu duruma neden olabilecek kaza ve olaylar da mümkün olduğunca ön görülerek önüne geçilmelidir. (Türkiye’de günde ortalama 15 kişi trafik kazalarında vefat ederken, ortalama 600 kişi de bu kazalarda yaralanıyor.)

İnsanın fiziksel sağlığının devamı için ikinci aşamada ise sağlıklı ve dengeli beslenme gelir. Sağlıklı ve dengeli beslenme için protein ağırlıklı olmak üzere kişilerin karbonhidrat ve yağları da düzenli şekilde tüketmesi gereklidir. Ayrıca kalsiyum, demir vb. gibi insan vücuduna yararlı maddelerin bulunduğu gıdaların da özellikle tüketilmesi gereklidir. Kesinlikle hormonlu gıdalardan uzak durulmalı ve mümkün olduğu kadar doğal gıdalar tüketilmeye çalışılmalıdır. Abur cubur gıdalar ise bilhassa besin alışkanlıklarının dışına itilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde insanoğlu şeker hastalığı, tansiyon vb. gibi onlarca farklı hastalık daha baş göstermeden onlardan kurtulmuş olur.

Sağlıklı bir hayat için insanoğlu zararlı maddelerden ve zararlı alışkanlıklardan da uzak durmalıdır. Bu kapsamda alkol, sigara ve diğer zararlı maddelerin tüketilmemesi son derece önemlidir. Yine bu sayede gerek akciğer ve gerekse karaciğer hastalıkları olmak üzere, pek çok farklı hastalığın da önüne geçilebilir. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre her yıl binlerce insan sigara ve alkole bağlı hastalıklardan vefat etmektedir. (Yılda yaklaşık 150 bin kişi)

Sağlığına dikkat eden her insan ayrıca spor yapmaya da gayret göstermelidir. Düzenli spor yapan kişinin vücudu zinde olacaktır. Çağımızın hastalığı olarak adlandırılan obezite de (Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de her 5 kişiden 1’i obez) düzenli spor sayesinde engellenecektir. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanında düzenli spor yapan insanlar obezitenin yanında pek çok farklı hastalıktan da kurtulacaktır.

Sağlıklı hayat sürmek isteyen kişi ruh sağlığına da dikkat etmelidir. Ruh sağlığı için yine spor, müzik ve resim gibi hobilere yönelmek de büyük fayda vardır. Bunun yanında çevresiyle düzenli ve sağlıklı iletişim kuran kişilerin ruh sağlığı belirgin şekilde iyi olacaktır. İnsanoğlunun sağlıklı bir yaşam sürmesi için hem fiziki hem de ruhi sağlığına aynı önemi vererek hayatını bu şekilde düzenlemesi gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü insan beden ve ruh sağlığı ayrı ayrı düşünülemeyecek kadar gelişmiş bir canlıdır. Sağlıklı yaşam sürmek isteyen herkes bunu aklından çıkarmamalıdır.

9.ETKİNLİK

Soruları bloğa göre cevaplayınız.

Tarhana Çorbası Tarif

Malzemeler
1 su bardağı toz tarhana
6 su bardağı et suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı
Toz tarhanayı 1 su bardağı et suyu ile karıştırarak bekletin.
Tereyağını derin bir tencerede kızdırın. Domates salçasını ekleyin ve 2-3 dakika kavurun.Tarhanayı ve kalan et suyunu ekleyin. Sürekli karıştırarak çorbanın
kıvam almasını sağlayın.Kaynayan çorbayı bekletmeden sıcak olarak servis
edin.Sevdiklerinizle paylaşın.

1. Blog kimlere hitap etmektedir?

Cevap: Yemek ile ilgilenen herkese hitap etmektedir.

2. Blog yazarı yemek konusuna ilgi duymaktadır ve bizimle yemek tariflerini paylaşmaktadır. Siz de ilgi duyduğunuz ve herkesle paylaşmak istediğiniz bir konuda blog hesabı açınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209

10.ETKİNLİK

Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.

SAĞLIKLIYIM

Her yemeği yerim ben,
Meyveyi çok severim
Her sabah kahvaltıda
Sütümü de içerim.

Spor yapar, oynarım
Düzenli yıkanırım.
Uyurum mışıl mışıl
Bu yüzden sağlıklıyım.

Aziz SİVASLIOĞLU

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İlgi duyduğunuz bir spor dalı hakkında araştırma yapınız.

4.Sınıf Türkçe Yanıtları KOZA YAYINLARI

4.Sınıf Türkçe Yanıtları MEB YAYINLARI

TÜRKÇE KİTABI CEVAPLARI TÜM SINIFLAR

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır. Link verilerek paylaşım yapılabilir.