MBA Eğitim

4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Bir İlaç Masalı Dinleme İzleme Metni Cevapları

4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Bir İlaç Masalı Dinleme İzleme Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

4.Sınıf MEB Türkçe Bir İlaç Masalı Dinleme İzleme Metni Cevapları 4.Sınıf MEB Türkçe Kitabı Sağlık ve Spor Teması Bir İlaç Masalı Metni Yanıtları 4. Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları sayfa 219 220 221 222 223 224

4.Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA – Okuma Kültürü Teması
  2. TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
  3. TEMA – Erdemler Teması
  4. TEMA – Bilim ve Teknoloji Teması
  5. TEMA – Doğa ve Evren Teması
  6. .TEMA – Milli Kültürümüz Teması
  7. TEMA – Sağlık ve Spor Teması
  8. TEMA – Sanat Teması

BİR İLAÇ MASALI DİNLEME METNİ

Bir sabah Elif uyandığında başının ağrıdığını hissetti. Hem başı ağrıyor hem de yutkunurken boğaz ağrıyordu. Ne kadar fena bir duyguydu bu. Annesi yanına geldi ve Elif’in neşesiz olduğunu fark edince üzüldü. Her sabah gülerek ve annesiyle şakalaşan olarak uyanan kızının suratı asıktı. Önce eline alnına değdirdi Elif’in sonra da bir dereceyle ateşini ölçtü. Küçük kızın ateşi vardı. Annesi Eif’i hemen doktora götürdü. Doktor Elif’i muayene etti, ateşini ölçtü, boğazına baktı, sırtını dinledi. Sonra Elifciğim senin boğazın iltihaplanmış. Anjin olmuşsun dedi. Şimdi sana bir ilaç vereceğim bunu bir hafta kullanacaksın ve sapasağlam olacaksın hiç merak etme dedi. Doktor annesine Elif’in ilacı nasıl kullanacağını iyice tarif etti. Beraberce eve geldiler. Annesi Elif’i yatağına yatırdı ve ilacını içirdi. Ne olmuştu böyle. Neden hasta olmuştu bütün bunları düşünürken uyuyakaldı. Uyandığında akşam olmak üzereydi ve kendisini daha iyi hissetti. Yemekten sonra annesi ilacını tekrar içirdi. Elif yatıp uyudu ertesi sabah artık Elif kendisini daha iyi hissediyordu. Doktorun verdiği ilaç elif’le hızla iyileştiriyordu.

Neydi bu ilaç denilen şey acaba? Nasıl oluyordu da bu ilaçları içince insanın hastalığı düzeliyordu? Sizce ilaçlar hastalığı nasıl düzeltiyor?

Ertesi sabah Elif kendisini tamamen iyileşmiş gibi hissediyordu. Bahçeye oyun oynamak için çıktı. Arda amcayı gördü. Arda amca Arda Amca biliyor musun ben hasta olmuştum doktor amca da bana ilaç verdi şimdi artık iyileştim. Sen ilaç doktoruymuşsun bana ilaçların içinde ne anlatır mısın dedi. Arda amca gülümseyerek Elif’e dedi ki:

Sizce Arda amca Elif’e ne söylemiş olabilir?

Elifciğim ilaç içinde çok özel kimyasal maddeler vardır. Hastalandığımız zaman bu kimyasal maddeler yardımıyla hastalıklardan kurtulmaya çalışırız. İlaçlar hastalıkların bazılarını tedavi etmeye yardımcı olurlar. İçlerindeki kimyasal maddelere biz ilaç deriz. İlaçları bulmak için binlerce bilim insanı yıllarca deney yapar. Bilim insanları önce hastalıkların nasıl meydana geldiğini anlamak için çalışır. Sonra da bu hastalıkları tedavi etmek için kullanılan maddeler hem o hastalığı tedavi edebilmeli hem de o ilacı kullanan hastalara zarar vermemelidir.

Elif Arda amcanın anlattıklarından ilaçların çok yararlı olduğunu anladı ama onların yanlış kullanılmaları halinde zarar vermelerinin ne demek olduğunu anlayamadı. İlaçlar insana nasıl zarar verir? Zararlıysalar insanlar neden onları kullanır? diye sordu.

Arda amca bu sorulara nasıl cevap vermiş olabilir?

Arda amca her ilaç her hastalıkta kullanılmaz. Her ilacın kimyasal yapısı farklıdır ve kullanıldığı hastalık da farklıdır. İlaçları bir doktorun tavsiye etmesi gerekir. Bunun dışında kullanılan ilaçlar hastaları daha da hasta edebilir.

Sorusuna cevap alan Elif, Arda amcaya teşekkür edip arkadaşlarıyla oyun oynamaya gitti. Artık ne boğazı ağrıyordu ne de ateşi vardı. Artık daha dikkatli olacaktı.

4.Sınıf Türkçe MEB Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219-224

SAĞLIK VE SPOR Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

BİR İLAÇ MASALI DİNLEME METNİ CEVAPLARI

4.Sınıf MEB Türkçe Bir İlaç Masalı Dinleme İzleme Metni Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlaç kullanırken nelere dikkat ediyorsunuz?

(örnek) Doktor yazmadan ilaç kullanmıyorum. Yazılan ilaçları doktorun talimatlarına uygun olarak alıyorum. Bilmediğim ilaçları içmiyorum.

2. Hastalanmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Temizliğimize dikkat etmeli, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, mevsimine uygun giyinmeli ve spor yapmalıyız.

1.ETKİNLİK

Görselden hareketle dinleyeceğiniz metnin konusunu tahmin ediniz.

Cevap:  Hayvan severlik

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 220

2.ETKİNLİK

Metni dinleme sırasında sorulan soruları cevaplayınız.

Sorulan sorulara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

3.ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

CEVAP

iltihap

Anlamı: Vücudun mikroplara karşı koymak için herhangi bir yerine fazla kan hücumu ile orada şişkinlik, kırmızılık, ısı ve ağrı ile beliren irin toplaması, yangı, enflamasyon

Cümlem: Dolgulu dişim iltihaplandığı için gece acile gittik.

anjin

Anlamı: Boğaz mukozasının şişmesi, boğak, hunnak

Cümlem: Öğretmenimiz anjin olmuş.

kimyasal

Anlamı: Kimyaya ait, kimya ile ilgili, kimyevi

Cümlem: Kimyasal maddeler hem çevremize hem de sağlığımıza büyük zararlar verir.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 221

4.ETKİNLİK

Soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

1. Doktor, Elif’in hastalığına ne teşhis koydu?

Cevap: Anjin teşhisi koydu.

2. Bilim insanları, ilaçları bulmak için neler yaparlar?

Cevap: Yıllarca deney yaparlar.

3. İlaçları kullanırken nelere dikkat gerekir?

Cevap: Doktorun önerdiği miktarda ve doktorun tavsiye ettiği sürede kullanılması gerekir.

4. İlaçlar insana hangi durumlarda zarar verebilirler?

Cevap: Doktorun önerdiği miktarda ve doktorun tavsiye ettiği sürede kullanılmadığı zaman zarar verebilirler.

5.ETKİNLİK

Metni ana hatlarıyla anlatınız.

CEVAP

Bir sabah Elif uyandığında başı ağrıdığını ve yutkunurken boğazının ağrıdığını farketti. Annesi durumu fark ederek Elif’i doktora götürdü. Doktor Elif’e anjin teşhisi koydu ve ilaç verdi. Elif ilaçları kullanarak iyileşti. İyileştikten sonra ilaçlar hakkında merak ettiklerini Arda Amca’ya sordu. Arda Amca Elif’in ilaçlarla ilgili merak ettiklerini cevapladı. Elif, ilaçların yapımı için bilim insanlarının bir çok deney yaptığını, ilaçlarda kimyasal maddeler bulunduğunu, ilaçların insanlara zarar vermemesi için doktor talimatlarına uyulması gerektiğini öğrendi.

6.ETKİNLİK

Metinde geçen olayları sınıfınızda canlandırınız.

Etkinlik sınıfta yapılacaktır.

7.ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana duygusunu belirleyiniz.

KONU

Cevap: İlaçlar ve ilaç kullanımı

ANA DUYGU

Cevap: İlaçlara duyulan merak

8.ETKİNLİK

İlaç kullanımı konusunda nelere dikkat etmeliyiz? Sınıfça konuşunuz.

CEVAP

Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle reçetesiz ilaç kullanmamalıyız. Herkesin sağlık yapısı farklıdır. Birine iyi gelen bir ilaç, diğer kişiye zarar verebilir. Bu nedenle kesinlikle başkalarının tavsiyesi ile ilaç kullanmamamız gerekir.

Doktorun yazdığı ilaçları yine doktorun belirlediği miktarda ve sürede almamız gerekir. Daha çabuk iyileşmek için kendi kafamıza göre üst üste bol miktarda ilaç içmek sağlığımızı ciddi anlamda bozar.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222

9.ETKİNLİK

Formu yönergelerine uygun doldurunuz.

Kişisel bilgilerinize göre formu siz doldurabilirsiniz.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223

10.ETKİNLİK

Cümlelerdeki yanlış kullanılan noktalama işaretlerini düzelterek yeniden yazınız.

1. Bana ilaçların içinde ne var anlatır mısın?

Cevap: Bana ilaçların içinde ne var, anlatır mısın?

2. 20-01-1993’te İzmir’de doğdum.

Cevap: 20.01.1993’te İzmir’de doğdum.

3. Bu akşam maç 19-00 ‘da başlayacakmış.

Cevap: Bu akşam maç 19.00 ‘da başlayacakmış.

4. Doktor Elif’i muayene etti. ateşini ölçtü. boğazına baktı. sırtını dinledi.

Cevap: Doktor Elif’i muayene etti, ateşini ölçtü, boğazına baktı, sırtını dinledi.

5. “Uyku verici olduğunu söylemiştin ya?” dedi.

Cevap: “Uyku verici olduğunu söylemiştin ya!” dedi.

11.ETKİNLİK

Görseldeki çocuğun bulunduğu yerden hastaneye gidiş yolunu tarif ediniz . Yazdıklarınızı dil bilgisi ve anlatım bozuklukları yönünden kontrol ediniz.

CEVAP

Banka caddesinden ilerleyip sağa dön. Hastane caddesinden düz olarak ilerle. İki bina geçtikten sonra sağ tarafta hastaneyi bulacaksın.

4.Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 224

12.ETKİNLİK

Sağlıkla ilgili atasözlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

• Güneş girmeyen eve doktor girer.
• Can boğazdan gelir.
• Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez.
• Sağlık varlıktan yeğdir.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sevdiğiniz bir sanat dalı ile ilgili araştırma yapınız.

4.Sınıf Türkçe Yanıtları KOZA YAYINLARI

4.Sınıf Türkçe Yanıtları MEB YAYINLARI

TÜRKÇE KİTABI CEVAPLARI TÜM SINIFLAR

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır. Link verilerek paylaşım yapılabilir.