
4.Sınıf Koza Türkçe Birey ve Toplum Teması İpek Kelebeği Dinleme İzleme Metni Cevapları

4.Sınıf Koza Türkçe ipek Kelebeği Dinleme izleme Metni Cevapları 4.Sınıf Koza Türkçe Kitabı Birey ve Toplum Teması İpek Kelebeği Metni Yanıtları 4. Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları sayfa 220 221 222 223 224
4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Temaları
- TEMA – Çocuk Dünyası Teması
- TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
- TEMA – Erdemler Teması
- TEMA – Milli Kültürümüz Teması
- TEMA – Doğa ve Evren Teması
- .TEMA – Sanat Teması
- TEMA – Birey ve Toplum Teması
- TEMA – Bilim ve TeknolojiTeması
İPEK KELEBEĞİ DİNLEME METNİ
Metni dinlerken okumaya ara verilip size metnin sonrasıyla ilgili olaylar hakkında tahminleriniz sorulacaktır. Tahminlerinizi 1. etkinliğe yazınız. Dinleme sürecinin ardından tahminlerinizin yanına metinde gerçekleşen olayları yazınız. Tahminlerinizi böylece kontrol ediniz.
Yumurtalar toplu iğne başı eğriliğindeydiler. Babam küçük bir kağıda sarılı olarak getirmişti onları. Tek tek saydım. Tam yirmi şahane bir tek ipek böceği kelebeği bunların on altı katı sayıda yumurta yapabilir dedi babam. İpek böceği yumurtalarıyla ne yapacağımı bilmiyordum. Babam onları bir karton kutuya koymamızı söyledi. İçinde ipek böceği yumurtaları olan kutuyu rafa yerleştirdi. Sabah kalktığımda ilk iş olarak onlara bakıyordum. Yatmadan önce yaptığım son iş yine onlar oluyordu. Bu ikisinin arasında belki yirmi kez bakıyordum kutuya her gün.
Günler geçti hiçbir değişiklik olmadı artık iyice sıkılmaya başlamıştım.Biraz daha bekleme gerekir dedi babam. Bir sabah kutuya baktığımda yumurtaları göremedim on on beş tane kurtçuk kutunun kenarlarına tırmanmaya çalışıyordu. Kutunun dibinde yumurta kırıntıları vardı. Onca bekleme boşa gitmişti ağlayacak gibi oldum. Babama koştum baba dedim yumurtaları kurtlar yemiş. Babam güldü buna kızdım ben böyle üzgünken nasıl gülerdi. Bak Vedat dedi ensemi okşayarak, o kurtçuklar yemedi yumurtaları. Onlar o küçük yumurtalardan çıktılar işte. İnanamıyordum. Birlikte gidip baktık kutunun içinde geziniyordu kurtçuklar. Şu minik parçalar yumurtaların kabukları diye açıkladı babam. Civcivler de yumurtadan çıkmıyorlar mı işte bunlar da civciv gibi. Yalnız çok daha küçük görüyor musun ne kadar açlar. Aç olduklarını nereden anladığını bilmiyordum.
Bu minik yaratıkların neyle beslendikleri de. Onlara dut yaprağı vermelisin daha çok küçük oldukları için ancak körpe yaprakları yiyebilirler. Hemen koştum bitişiğimizde oturan Sabiha teyzenin kapısını çaldım ne istiyorsun sabah sabah. Bahçenizdeki dut ağacına çıkabilir miyim dedim. Deli mi oldun sen dedi Sabiha teyze bu mevsimde dut yok ağaçta. Yaprak koparmak istiyorum dedim ipek böcekleri için. İyi ya dedi kadıncağız çık bakalım. Ağacın dallarını kırayım deme kendinde düşmemeye bak. Yaprakları özenle seçerek kopardım götürüp karton koydum. Çok beklemem gerekmedi kurtçuklar yaprakları tırmandılar her biri bir köşeden yemeğe koyuldu.
Dut yaprağını çok seviyor olmalıydılar. Günler geçti kurtçuklar büyüdü yedikleri yapraklar çoğalıyordu. Artık günde iki kez yaprak taşımak zorundaydım onlara. Başlangıçta sırf körpe yaprakları kemirirken artık en kocaman yaprakları bile yiyebiliyorlardı. Bu metin mbaegitim.com tarafından derlenmiştir.
4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 220-224
BİREY VE TOPLUM Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları
İPEK KELEBEĞİ DİNLEME METNİ CEVAPLARI
4.Sınıf ipek Kelebeği Dinleme izleme Metni Cevapları
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Hayvanlara zarar vererek elde edilen ürünleri kullanmamız sizce doğru mudur?
(örnek) Hayvanlara zarar vererek elde edilen ürünleri kullanmamız doğru değildir. Hayvanlar da birer canlıdır. Kendi ihtiyaçlarımız için onlara zarar vermemiz yanlıştır.
2. Giysilerinizin hangi aşamalardan geçerek elde edildiğini biliyor musunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Giysilerimiz genelde pamuktan ve diğer tekstil malzemelerinden oluşur. Pamuktan ip, ipten kumaş elde edilir. Fabrikalarda bu kumaşlar işlenerek giysi haline getirilir.
4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 221
1.ETKİNLİK
Aşağıdaki sorulara yönelik tahminlerini yazınız. Dinleme sürecinin ardından metinde gerçekleşen olayları da yazınız.
Etkinliği siz yapabilirsiniz.
2.ETKİNLİK
Metni dinlerken uyduğunuz ölçütler için ‘’Evet’’ i, uymadıklarınız için ‘’Hayır’’ ı işaretleyiniz.
Değerlendirmenizi kendiniz yapabilirsiniz.
4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222
3.ETKİNLİK
Aşağıda, metinden alınmış bazı kelimelerin heceleri verilmiştir. Alt bölümde yer alan anlamlarından hareketle heceleri bir araya getirerek kelimeler oluşturunuz. Oluşturduğunuz kelimeleri, anlamının bulunduğu yerlere yazınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
CEVAP
Kelimeler | Anlamları |
TUTSAK | Savaşta ele geçen düşman. |
CASCAVLAK | Saçsız, bitki örtüsü olmayan. |
SAYDAM | İçinden ışığın geçmesine ve arkasındaki şeylerin görülmesine engel olmayan. |
İŞTAH | Yemek yeme isteği. |
TIRTIL | Yumurtadan çıkan kelebek kurtçuklarının ilk durumu. |
KÖRPE | Dalından yeni koparılmış, tazeliği üstünde, daha büyümemiş bitki. |
İPEK | İpek böceği kozaları çözülerek çıkarılan ve dokumacılıkta kullanılan çok ince, esnek ve parlak tel. |
İRİ | Olağandan daha hacimli, olağanı aşan büyüklüğü olan. |
Cümlelerim
- İzlediğim filmde çocuk evde tutsak kalmıştı.
- Cascavlak tarlayı çok güzel süslemişler.
- Cam saydam bir maddedir.
- Bazı zamanlarda iştahım açılıyor.
- Tırtıl olarak girdiği kozadan kelebek olarak çıktı.
- Elmaları henüz olmadan körpe haliyle toplamıştı.
- Annem düğün için ipek bir elbise almıştı.
- Erikler bu sene çok iri olmuş.
4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223
4.ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
• Vedat’ın babası, eve ne getiriyor?
Cevap: İpek böceği yumurtası getiriyor.
• Vedat, ipek böceği kurtçuklarını beslemek için dut yapraklarını nereden alıyor?
Cevap: Bitişiğinde oturan Sabahat teyzenin bahçesindeki dut ağacından alıyor.
• Sabahat Teyze, Vedat’a niçin kızıyor?
Cevap: Vedat, ağaçtan sürekli yaprak kopardığı için kızıyor.
• Tırtılların iştahı neden kesiliyor?
Cevap: Kozaya girme vakitleri geldiği için.
• Koza delinince içinden ne çıkıyor?
Cevap: Kelebek çıkıyor.
• Vedat, kozalardan ipek elde edildiğini ve bunun için kelebeklerin ölmesi gerektiğini düşününce ne hissediyor? Vedat’ın yerinde siz olsaydınız ne hissederdiniz?
Cevap: İpeğin güzel olduğu düşüncesini yitiriyor ve çok üzülüyor.
5.ETKİNLİK
“İpek Kelebeği” metnine farklı iki başlık belirleyiniz. Bu başlıkları ve bu başlıkları önerme nedenlerinizi yazınız.
CEVAP
Birinci başlığım: TIRTILIN SERÜVENİ
Bu başlığı seçme nedenim: Dikkat çekici olduğunu düşünmem.
İkinci başlığım: İPEĞİN ELDESİ
Bu başlığı seçme nedenim: Dikkat çekici olduğunu düşünmem.
6.ETKİNLİK
“Sanat” temasında izlediğiniz kamu spotunu hatırlayınız. Bu kamu spotunun dışında izlediğiniz kamu spotları varsa, bunların içerikleri hakkında konuşunuz.
Halkın yararını, toplumun huzur ve refahını gözeten reklamların bütününe kamu spotu denir. Kamu spotu reklamları; devlet tarafından düzenlenmekte olup televizyonlar aracılığıyla halka aktarılmaktadır.
Sınıfınızın imkânları dâhilinde “İyilik Ödülleri” kamu spotunu tekrar izleyiniz. “İyilik Ödülleri” kamu spotu hakkındaki düşüncelerinizi ve iyiliğin toplum hayatındaki önemi konusunda konuşunuz.
4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 224
7.ETKİNLİK
Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Soframızın vazgeçilmez gıdalarından olan ekmeğin geçtiği aşamaları maddeler hâlinde yazınız.
CEVAP
- Buğdayın ekileceği tarlalar sürülerek hazır hale getirilir.
- Buğday tohumları tarlaya ekilir.
- Buğdayların verimli olması için ilaçlama ve gübreleme yapılır.
- Olgunlaşan buğdaylar hasat edilir.
- Toplanan buğdaylar değirmenlere taşınır.
- Değirmenlerde buğdaylar un haline getirilir.
- Elde edilen undan hamur yapılır.
- Hamurlar fırınlarda pişirilerek ekmek olur.
- Ekmekler ekmekçilerde satılır ve soframıza gelir.
4.Sınıf Türkçe Yanıtları KOZA YAYINLARI
4.Sınıf Türkçe Yanıtları MEB YAYINLARI
TÜRKÇE KİTABI CEVAPLARI TÜM SINIFLAR