4.Sınıf Koza Türkçe Bilim ve Teknoloji Teması Beyin Ne İş Yapar Metni Cevapları

4.Sınıf Koza Türkçe Bilim ve Teknoloji Teması Beyin Ne İş Yapar Metni Cevapları
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

4.Sınıf Koza Türkçe Beyin Ne İş Yapar Metni Cevapları 4.Sınıf Koza Türkçe Kitabı Bilim ve Teknoloji Teması Beyin Ne İş Yapar Metni Yanıtları 4. Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları sayfa 240 242 243 244 245

4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Temaları

  1. TEMA – Çocuk Dünyası Teması
  2. TEMA – Milli Mücadele ve Atatürk Teması
  3. TEMA – Erdemler Teması
  4. TEMA – Milli Kültürümüz Teması
  5. TEMA – Doğa ve Evren Teması
  6. .TEMA – Sanat Teması
  7. TEMA – Birey ve Toplum Teması
  8. TEMA – Bilim ve TeknolojiTeması

BEYİN NE İŞ YAPAR METNİ

Tüm vücudumuz olağanüstü bir haberleşme ağı ile sarılıdır. Buna sinir sistemi denir. Sinir sistemini İnternet ağına benzetebiliriz. Fakat İnternet ile kıyaslanmayacak kadar hızlı ve karmaşık bir ağdır bu!
Vücudumuzun her organından ve her bir noktasından beynimize mesajlar gider. Mesela ayağımıza bir iğne batsa, bu mesaj, sinir hücrelerimiz tarafından saatte 240 km bir hızla beynimize iletilir. Ayağınızla beyniniz arasındaki mesafeyi ve bu hızı karşılaştırdığınızda sinir sisteminizin hızını az çok kestirebilirsiniz.

Dokunduğumuz şeyin sıcak mı soğuk mu olduğunu yine bu sistem sayesinde anında fark ederiz.
Dokunma ve hissetme duyumuzun dışındaki duyularımız da yine sinir sistemimizden beynimize giden uyarılar sayesinde çalışır.
Gözümüze gelen görüntüler, kulağımıza gelen sesler, burnumuza gelen kokular, dilimizin tattığı tatlar… Hepsini sinir sistemimizin, beynimize yolladığı mesajlar aracılığıyla bilebiliriz. Beynimizde tüm bu organlarımız için özel bölümler vardır. Mesela gözümüzün gördüğü şeyleri, beynimizin görme ile ilgili bölgesine ileten sinir hücreleri aracılığı ile fark edebiliriz. Ancak iş bununla da kalmaz. Beynimizin bölümleri birbirleri ile her an iletişim içindedir. Biz tanıdığımız birinin yüzünü gördüğümüzde, hafızamız devreye girer ve kimin yüzüne baktığımızı biliriz. Annemizin sesini, teyzemizin sesinden de yine beynin bu eşsiz sistemleri sayesinde ayırt edebiliriz.
Beynimiz, vücudumuzun tüm fonksiyonlarını yöneten ve denetleyen kontrol merkezidir.
Şu an sizlere bu kelimeleri yazarken kafamın içinde sayısız işlem gerçekleşmekte ve beyin hücrelerim milyarlarca bilgi alışverişini bir anda yapabilmektedir.

Kim bilir kaç sene önce öğrendiğim kelimeler ardı ardına zihnimde sıralanmakta, otuz sene önce öğrendiğim harfleri anında tanıyıp arka arkaya dizebilmekteyim. Bunun için gözlerim, görme merkezine klavyenin, bilgisayar ekranının, içinde oturduğum odanın görüntüsüne ait hesapsız bilgiyi ulaştırıyor. Kollarımdaki kaslar, beynimin kim bilir hangi bölgesinden gelen emirlerle kasıla gevşeye hareket etmekte ve böylece parmaklarım, klavyenin üzerinde tıkır tıkır gezinmekte… Bu sırada kalbim her zamanki gibi çalışmakta, az önce yediğim kaşarlı tost ise midemde sindirilmektedir.
(…)
Peki bizim için bu kadar önemli bir organ nasıl koruma altına alınmış biliyor musunuz? Her şeyden önce beyin, tıpkı bir ceviz içi gibi sert bir kabuğun içindedir. Adına kafatası dediğimiz bu kabuk hem sert hem de birbirlerine hareket etmemecesine bağlanmış, girintili çıkıntılı 8 ayrı parçadan oluşur.

4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 240-245

BİLİM VE TEKNOLOJİ Teması cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı cevapları

BEYİN NE İŞ YAPAR METNİ CEVAPLARI

4.Sınıf Koza Türkçe Beyin Ne İş Yapar Metni Cevapları

4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 240

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sizce beyin, vücudumuzdaki organları nasıl kontrol ediyor olabilir?

(örnek) Elektriksel sinyallerle kontrol ediyor olabilir. Sinir hücreleri vasıtasıyla ilgili organa sinyal göndererek uzaktan kumanda ediyor olabilir.

2. Sizce bilgisayarlar insan beyninden daha zeki midir? Neden?

(örnek) Daha zeki değildir. Bilgisayarlar, önceden yazılmış programlar sayesinde işlem yaparlar. Beyin işe her şeyi kendi kendine öğrenerek işlem yapar.

4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 242

1.ETKİNLİK

Metni okumanızı aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.

Değerlendirmenizi kendiniz yapabilirsiniz.

2.ETKİNLİK

Aşağıda, okuduğunuz metinden alınan bazı kelime ve kelime grupları verilmiştir. Kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Ardından aşağıdaki oyunu oynayınız.

sinir sistemiİnternet ağıorganmesajduyuuyarı
hafızasesgözburunkokukalp
tostcevizyönetmekişlemişlemkabuk
kafatasıbilgisayarklavyekaskolparmak

KELİME OYUNU

Dörder kişilik gruplara ayrılınız. İş birliği içerisinde grubunuza bir isim belirleyiniz,
sonra bir arkadaşınızı grubunuzun sözcüsü olarak seçiniz. Öğretmeninizin yönlendirmesiyle tahtaya çıkarak yan yana sıralanınız.

Sözcü olarak seçilen kişi dışındaki üç kişi, yukarıdaki kelime ya da kelime gruplarından birini seçer ve bunları söylemeden kelime ya da kelime gruplarının çağrıştırdığı bir
kelimeyi grubun sözcüsüne söyler. Sözcü, arkadaşlarının söylediklerinden hareketle seçilen kelimeyi bulmaya çalışır. Gruplar buldukları her kelime için 1 puan alırlar. En çok
puanı alan grup oyunu kazanır.

Oyuna bütün kelimeler bitinceye kadar devam ediniz. Metinde anlamını bilmediğiniz diğer kelimeleri de oyuna dâhil edebilirsiniz. Oyun sonrasında kelimelerle ilgili
tahminlerinizi sözlük anlamlarıyla karşılaştırmayı unutmayınız. Anlamını öğrendiğiniz
kelime ve kelime gruplarını anlamlarıyla birlikte sözlüğünüze yazınız.

4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 243

3.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

• Vücudumuzdaki haberleşme ağının adı nedir?

Cevap: Sinir sistemidir.

• Sinir sitemindeki mesajlar kaç kilometre hızla hareket eder?

Cevap: 240 km hızla hareket eder.

• Vücudumuzun fonksiyonlarını yöneten ve denetleyen organ hangisidir?

Cevap: Beynimizdir.

• Kafatası kaç parçadan oluşmaktadır?

Cevap: Sekiz parçadan oluşmaktadır.

• Sinir sitemi beyinle nasıl iletişim kurar?

Cevap: Sinir sisteminin beyne ilettiği mesajlarla iletişi kurar.

• Metnin konusu nedir?

Cevap: Beynimizin çalışma şekli

• Metnin ana fikri nedir?

Cevap: Beynimiz, vücudumuzun tüm fonksiyonlarını yöneten ve denetleyen kontrol merkezidir.

4.ETKİNLİK

Okuduğunuz metne farklı iki başlık belirleyiniz. Bu başlıkları ve bunları seçme nedenlerinizi yazınız.

CEVAP

Birinci Başlığım: Beynimiz
Bu başlığı seçme nedenim: Metin, beynimiz ile ilgili bilgiler verdiği için.

İkinci başlığım: Vücudumuzun Merkezi
Bu başlığı seçme nedenim: Metin, vücudumuzun tüm fonksiyonlarını yöneten ve denetleyen kontrol merkezi olan beyni anlattığı için.

5.ETKİNLİK

Metinden hareketle beynimizin çalışma şeklini düşününüz. Çevrenizde gördüğünüz teknolojik araç ve gereçlerden hangisi ya da hangileri bu şekilde çalışıyor? Nedenleriyle birlikte aşağıdaki yazma alanına yazınız.

CEVAP

(örnek)

Bilgisayar kasası böyle çalışıyor. Bilgisayar kasasından çıkan sinyaller bilgisayarın ekranına yansıtılıyor.

4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 244

6.ETKİNLİK

TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) “06-15 Yaş Grubu Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Medya” araştırması sonucunda verilen aşağıdaki bilgileri okuyarak grafiği inceleyiniz. Grafikle ilgili soruları cevaplayınız.

06-15 Yaş Grubu Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Medya

2013 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen bu araştırmada 6-15 yaş grubu genel olmak üzere, farklılıkları daha iyi gözlemleyebilmek için yaş grubu 06-10 ve 11-15 olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu araştırma sonucunda ülkemizdeki çocukların hemen hemen yarısının her gün İnternet kullandığı ve bilgisayar kullanım yaşının ortalama 6-10 yaş grubu için 6, 6-15 yaş
grubu için 8 olduğu saptandı. Bu grupların bilgisayar, İnternet ve cep telefonu kullanımı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

1. En çok bilgisayar kullanan yaş grubu hangisidir?

Cevap: 11 – 15 yaş grubu çocuklar

2. En az cep telefonu kullanan yaş grubu hangisidir?

Cevap: 06 – 10 yaş grubu çocuklar

3. İnterneti en çok kullanan yaş grubu hangisidir?

Cevap: 11 – 15 yaş grubu çocuklar

4. Cep telefonunu en çok kullanan yaş grubu hangisidir?

Cevap: 11 – 15 yaş grubu çocuklar

5. Çocukların bu yaşlarda İnternet ve cep telefonunu kullanarak zaman geçirmelerini doğru buluyor musunuz? Neden?

Cevap: Zamanlarının çoğunu internet ve cep telefonu kullanarak geçirmelerini doğru bulmuyorum. Bu sürede yapılacak kitap okuma, ders çalışma, yaratıcı oyunlar oynama, sosyalleşme gibi çocuk gelişimine daha faydalı aktiviteler var.

6. Siz zamanınızın ne kadarın İnternet kullanarak geçiriyorsunuz? Gereğinden fazla İnternet kullanmanın zararları hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.

Cevap: Gereğinden fazla internet kullanılırsa çocuklar sosyal yaşantıdan uzaklaşır. Sağlık sorunları meydana gelir. Ders notları düşer. İletişim güçlükleri yaşarlar.

7.ETKİNLİK

“Bilim ve teknolojideki gelişmeler sonucunda gelecekte insan beynine benzer bir makine yapılabilir mi? Eğer yapılırsa bu makine hangi alanlarda kullanılabilir? Sizce böyle bir buluş yapılmalı mı?” sorularından hareketle bir yazma konusu belirleyiniz. Yazınızı sonraki sayfada yer alan alana yazınız. Yazmaya başlamadan önce yazmak istediğiniz konuda yer vereceğiniz bölümleri zihninizde tasarlayınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

4.Sınıf Türkçe Koza Ders Kitabı Cevapları Sayfa 245

CEVAP

Bence insan beynine tamamen benzemese bile yakın bir makine yapılabilir. Bu makine ağlık alanında kullanılabilir. Beyin problemleri olan insanlara bu makine bağlanarak yaşamsal faaliyetleri yapmaları sağlanabilir. Böyle bir makine insanlık için çok değerli olur. Fakat insan beyni çok karmaşık bir yapıda olduğu için bu makineyi yapmak çok uzun yıllar alır.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Dünyaca ünlü bilim insanımız olan Aziz Sancar hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri kullanarak Aziz Sancar hakkında bir konuşma hazırlayınız. Konuşmanızı hazırladıktan sonra birkaç kez prova yapınız.

CEVAP

Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazananan, Nobel ödülü alan ikinci, bilim alanında bu ödülü alan ilk Türk olan Aziz Sancar akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır.

1946 yılında MArdin’in Savur ilçesinde doğmuştur. İlk ve orta eğitimini Mardin’de tamamlamıştır. 1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girmiş, 1969 yılında birincilikle mezun olmuştur.

Bir müddet Savur’da bir sağlık ocağında hekimlik yaptıktan sonra NATO-TÜBİTAK bursu ile önce Johns Hopkins Üniversitesi, ardından Dallas Teksas Üniversitesi’ne gitmiştir. Dallas’ta üniversitenin moleküler biyoloji programına ve Caude Rupert’ın laboratuvarına katılmıştır.

Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamlamıştır. Daha sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürmüş, bu süreçte 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınlamıştır.

Aziz Sancar’ın geliştirip ismini koyduğu “maxicell” tekniği ile buluşunu yapıp ismini koyduğu “excinuclease/excision nuclease” enzimi terimleri Oxford Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü’ne girmiştir.

Eşiyle birlikte Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türkiye-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı’nı kurmuştur.

Prof. Dr. Aziz Sancar halen ABD’de Chapel Hill’de bulunan Kuzey Karolina Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi’nde çalışmaktadır.

ÖDÜLLERİ VE BAŞARILARI

  • ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü (1984)
  • Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü (1990)
  • ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü (1995)
  • TÜBİTAK Ödülü (1997)
  • ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi (American Academy of Arts and Sciences) Ödülü (2004)
  • ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi (2005)
  • TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) Ödülü (2006)
  • Vehbi Koç Ödülü (2007)
  • 7 Ekim 2015’te Nobel Kimya Ödülü

4.Sınıf Türkçe Yanıtları KOZA YAYINLARI

4.Sınıf Türkçe Yanıtları MEB YAYINLARI

TÜRKÇE KİTABI CEVAPLARI TÜM SINIFLAR

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır.