2024 3. Sınıf Türkçe Metin Türleri (Hikaye, Şiir)

2024 3. Sınıf Türkçe Metin Türleri (Hikaye, Şiir)
OY KULLAN
Bu Paylaşımı Oyla!
[Toplam: 6 Ortalama: 4.2]

Bu yazımızda 3. sınıfta karşılaşacağımız metin türleri nelerdir, bu metin türleri ile ilgili örnekler gibi konulara değineceğiz.

METİN ÇEŞİTLERİ

Metin  çeşitleri   üçe   ayrılır.

1 ) Bilgilendirici   metin   türü   

2) Hikaye  edici  metin  türü

3) Şiir

BİLGİLENDİRİCİ   METİN  TÜRÜ

Okuyucuya bilgi  ve  haber  vermek yada tanıtmak  amacıyla  yazılan  ve okuyucuyu herhangi bir konuda aydınlatan metinlere BİLGİLENDİRİCİ  METİN   denir. Bu  metinler yorum içermez.

BİLGİLENDİRİCİ  METİN

Nasrettin Hoca Eskişehir’in Sivrihisar’a bağlı Hortu köyünde doğdu.Akşehir’de öldü.Babası Hortu köyünün imamı Abdullah Efendi ,annesi aynı köyden Sıdıka Hatun’dur.Nasrettin Hoca ,insanlara doğru ve iyi yolu göstermeyi ve kötülüklerden sakınmayı fıkralarla anlatan bir kişiydi.

Kahve
Kahve özellikle Türklerin sıklıkla içtiği bir ülkedir. Türklerin kahve yapma şekilleri tüm dünyada duyulmaktadır. Kahve Türklere özgü bir içecek olup yapımı da Türklere özeldir. Türkler genellikle kahvenin yanına bitter çikolata veya lokum koyarak yemeyi tercih ederler.

Resim Sanatı
Sadece boyalar ve kalemlerle değil, düşüncelerimiz ile de resim çizebiliriz. Kişi o anki ruh hali ney ise yaptığı resme onuda yansıtır. Aynı okuduğunu anlama gibi resmide anlayarak yapmak gerek. Resim yapmanın en önemli noktası odaklanmaktır. Eğer kişinin düşünceleri başka yerlerde ise o resimde bir aksaklık olur. Ressamın çizdiği resimdeki hataları ancak kendisi bilir. Çok dikkatli bakmadıkça genellikle bu hatalar gözükmez.

HİKAYE  EDİCİ  METİN

Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları anlatan  HİKAYE  EDİCİ   METİN  adı  verilir.Olaylar belli bir sıralama içinde olur.Hikaye unsurları(olay-olayın kahramanları-yer-zaman)bulunur.

HİKAYE  EDİCİ   METİN 

Ravza ile Sümeyye iki iyi arkadaştılar.Aynı binada oturuyorlar ve aynı sınıfa gidiyorlardı.Çoğu zaman ödevlerini beraber yapıyorlar, beraber oyun oynuyorlardı.Asla kavga etmezler, anlaşamadıkları konuyu kavga ve kötü dille değil, güzel konuşarak çözerlerdi.Sınıfta gereksiz yere konuşmaz, parmakla söz alarak konuşurlardı.Çalışkan ve başarılı bir öğrenciydiler.Onların bu arkadaşlıkları herkese örnek gösteriliyordu.Sanki kardeş gibiydiler.

“Bir zamanlar bir yolcu dağların derinliklerinde, kalın bir kar tabakasıyla kaplı az kullanılan bir patikada tek başına yürüyordu. Hava giderek kararıyordu. Daha önce hiç duymadığı sesler kulağına geliyordu. Gördüğü şeye inanamadı, dondu kaldı.”

ŞİİR

Duygu,hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, uyumlu bir dil kullanılarak dizeler(mısralar) halinde yazılmasına şiir denir.Şiir yazana ŞAİR denir.

  • Şiirin her bir satırına Dize(mısra) denir.
  • Şiirlerde dizelerin bir araya gelmesiyle kıta’lar oluşur.Dört dizeden oluşan kıtalara Dörtlük denir.

Ne zaman seni düşünsem
Bir ceylan su içmeye iner
Çayırları büyürken görürüm
Her akşam seninle
Yeşil bir zeytin tanesi
Bir parça mavi deniz
Alır beni
Seni düşündükçe
Gül dikiyorum elimin değdiği yere
Atlara su veriyorum
Daha bir seviyorum dağları

Aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

MBA - Model Bilimler Akademisi. Tüm hakları saklıdır.